Της Στεφανίας Σούκη

Κι ενώ οι τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο μεγάλο «ξεκαθάρισμα» των κόκκινων δανείων του τουρισμού, όπου 4 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι ζητούν οπωσδήποτε να έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία της εξυγίανσης.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της Eurobank για τον τουρισμό, προσθέτοντας ότι, η ΠΟΞ «υποστηρίζει ότι ο κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούν τα δάνεια σε ένα «σακί» και να δοθούν σε τρίτους χωρίς να είναι σε γνώση των ίδιων των ξενοδόχων- ιδιοκτητών. Είναι κρίμα για τους Έλληνες ξενοδόχους, σε μία συγκυρία κατά την οποία υπάρχει μία προοπτική για τον κλάδο, να μην έχουν ενεργό ρόλο και να υφίσταται ο κίνδυνος του αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας».

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες διαμηνύουν ότι οι συναινετικές λύσεις είναι η πρώτη λύση, ωστόσο σε περιπτώσεις «όπου έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια συζητήσεων, δεν υπάρχει συνεργασία και βλέπουμε αποδεδειγμένα ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό management, έχουμε πάρει την απόφαση να βρούμε εναλλακτικές λύσεις» σύμφωνα με τον Kώστα Βασιλείου, γενικό διευθυντή, επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής Eurobank.

«Εχουμε την τύχη, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού, να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από ελληνικά όσο και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που θέλουν να τοποθετηθούν στον κλάδο. Υπάρχει η βούληση ώστε να μπούν νέα κεφάλαια, να έλθει πιο αποτελεσματικό management και να αναβαθμιστεί το ίδιο το ξενοδοχείο. Αν ένα ξενοδοχείο δεν έχει ικανοποιητικές ταμειακές ροές, θα ρίξει τις τιμές, δε θα έχει ικανοποιητικό service, δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζομένους κι εν τέλει θα ”δυσφημήσει” το τουριστικό προϊόν».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, «έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για τα κόκκινα δάνεια και έχουν κατανοήσει οι τράπεζες ότι η διαχείρισή τους θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν έχουν γίνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο πλέον, εκ των πραγμάτων, με δεδομένο ότι θα υπάρχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο και από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν στόχοι, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται, το ”ξεκαθάρισμα” είναι αναπόφευκτο».

Από την πλευρά των τραπεζών, υποστηρίζεται μεν ότι οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού την τελευταία τετραετία έρχονται σε αντίθεση με τη συνολική, κακή εικόνα των χρηματοοικονομικών του κλάδου- η οποία είναι χειρότερη ακόμη και σε σύγκριση με κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες μέσα στην κρίση. Ωστόσο, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, πέραν του μείζονος προβλήματος της εποχικότητας, προτάσσουν και το γεγονός ότι πλέον έχουν έρθει στα όρια της αντοχής τους, λόγω της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας πρόσβασης, σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από δάνεια ύψους 7,6 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις του κλάδου, τα μισά περίπου (49,8%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ”ανοίγματα” (ήτοι εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών ή είναι μεν ενήμερα αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο οφειλέτης ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις).

δάνεια.JPG