Επιχειρήσεις

ΛΑΡΚΟ: Τελεσίγραφο Στάσση για τα χρέη άνω των €340 εκατ.

  • Μαριάννα Τζάννε


Τέλη Ιανουαρίου εξαντλείται η ανοχή της ΔΕΗ, λέει η διοίκηση - Η βιομηχανία νικελίου αποτελεί μια μεγάλη πληγή για την Επιχείρηση

Το γόρδιο δεσμό της Λάρκο εμφανίζεται αποφασισμένος να επιλύσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, δίνοντας περιθώριο εξεύρεσης λύσης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε χθες κατά την διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, που κλήθηκε να εγκρίνει τις αλλαγές στο καταστατικό, η βιομηχανία νικελίου αποτελεί μια μεγάλη πληγή για την Επιχείρηση, καθώς τα χρέη της έχουν ξεπεράσει τα 340 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Στάσσης παρακολουθεί από κοντά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξυγίανση της βιομηχανίας και όπως ανέφερε εάν αυτές δεν αποδώσουν άμεσα, η ΔΕΗ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να κατεβάσει το διακόπτη για την Λάρκο και να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα που θα την διασφαλίσουν έναντι του δυσθεώρητου χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ελέγχει το 11,4% της βιομηχανίας, το οποίο απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια λόγω συνεχόμενων μετοχοποιήσεων χρεών.

Το θέμα για την εξυγίανση της βιομηχανίας βρίσκεται πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης σε συνεργασία με τους συμβούλους του επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια για την προβληματική ΔΕΚΟ, με πιθανότερο να επιλεγούν οι προβλέψεις του νόμου 3429 /2005 για την εκκαθάριση εν λειτουργία επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στη διάρθρωσης ιδίων κεφαλαίων και ικανοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το ΥΠΕΝ έχει δηλώσει ότι η εφαρμογή του παλαιότερου σχεδίου της ΝΔ για την διάσωση της εταιρείας που περιελάμβανε την πώληση στοιχείων του ενεργητικού της μέσω δύο διαφορετικών διαγωνισμών (εργοστάσιο, ορυχεία κ.α) έχει πάρει το πράσινο φως και της Κομισιόν.

Η ΕΕ πολύ πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα καταδίκη για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τη Λάρκο, επιβάλλοντος στη χώρα μας την επιστροφή 138,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν επιλεγεί αυτό το μοντέλο διαχείρισης, οι Βρυξέλλες δεν θα προχωρήσουν στην διεκδίκηση του ποσού αυτού.

Ο προβληματισμός πάντως που υπάρχει είναι ότι ακόμη και αν προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, δύσκολα θα προσέλθει κάποιος επενδυτής να διεκδικήσει  τα πάγια μιας Επιχείρησης που χρωστά παντού αλλά και που λόγω της πεπαρασμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ρυπαίνει συστηματικά το περιβάλλον.