Επιχειρήσεις

Μεγάλη δικαστική ήττα της Google για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

  • Άντζελα Μπολέτση


Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι η Google παραβίασε πέντε διπλώματα ευρεσιτεχνίας εταιρείας συστημάτων ήχου - Κίνδυνος απαγόρευσης για προϊόντα της Google αν η απόφαση επικυρωθεί.

H αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας και συστημάτων ήχου, Sonos, σημείωσε μια σημαντική νίκη κατά της Google σε μια δικαστική διαμάχη πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού τα αρμόδια δικαστήρια έκριναν ότι η Google παραβίασε πέντε από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της, ενσωματώνοντας παρανόμως την τεχνολογία της στα προϊόντα της.

Η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην Google, καθώς ορισμένα από τα προϊόντα της, όπως τα smartphone Pixel και τα ηχεία Nest, θα μπορούσαν να απαγορευτούν από την εισαγωγή.

Οι κατηγορίες

Η Sonos κατήγγειλε για πρώτη φορά την Google στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια και στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020. Ο κατασκευαστής ήχου ισχυρίστηκε ότι η Google παραβίασε τις πατέντες της που σχετίζονται με την τεχνολογία οικιακών ηχείων. Η Sonos υποστήριξε ότι ο γίγαντας της μηχανής αναζήτησης χρησιμοποιεί την τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τη Sonos και επιτρέπει στα έξυπνα ηχεία να παίζουν ασύρματα μουσική σε διαφορετικά δωμάτια.

Συγκεκριμένα, η αγωγή ισχυρίζεται ότι η Google έλαβε γνώση της τεχνολογίας Sonos το 2013, όταν οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν για να συνδέσουν τη μουσική ροής της Google με τα ηχεία Sonos. «Ωστόσο, μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 2015, η Google άρχισε να παραβιάζει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Sonos όταν ξεκίνησε το πρώτο της ασύρματο ηχητικό προϊόν πολλών δωματίων, το Chromecast Audio», υποστηρίζει η αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο Λος Άντζελες.

Η Google κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τη δύναμή της στην αγορά για να εξαλείψει μικρότερους παίχτες και ενισχύσει την περαιτέρω κυριαρχία τους.

Στο στόχαστρο βρίσκονται τα smartphone Pixel και τα ηχεία Nest της Google. Εκτός από το αίτημα αποζημίωσης που επέβαλε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, η Sonos ζήτησε από την Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη με τη διερεύνηση αθέμιτων αντι-ανταγωνιστικών εμπορικών πρακτικών που βλάπτουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις, να απαγορεύσει την κυκλοφορία ορισμένων προϊόντων της Google.

«Αυτός δεν είναι ο τρόπος που θα έπρεπε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην Αμερική για μια μικρή καινοτόμο εταιρεία. Στο τέλος της ημέρας, εμείς κάναμε τη δουλειά», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αποτελεί ο Πάτρικ Σπενς. «Χρωστάω σε όλη την ομάδα της Sonos να υποστηρίξουμε την καινοτομία μας και να προστατέψουμε αυτό που εφευρέσαμε».
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Sonos κατέθεσε δεύτερη αγωγή κατά της Google, προσθέτοντας πέντε ακόμη διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη λίστα των φερόμενων παραβάσεων.

Η Google αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς

Ο τεχνολογικός γίγαντας όχι μόνο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αλλά κατέθεσε επίσης αγωγή, υποστηρίζοντας ότι η Sonos είναι αυτή που στην πραγματικότητα παραβίαζε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Google.

Σε δήλωσή του τον Ιανουάριο, εκπρόσωπος της Google επισήμανε ότι «όλα αυτά τα χρόνια, ήμασταν σε συνεχείς συνομιλίες με τη Sonos για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και είμαστε απογοητευμένοι που η Sonos άσκησε αυτές τις αγωγές αντί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη».

Τα οφέλη για τη Sonos

Η Sonos αποτελεί εταιρεία προγραμματισμού και κατασκευής προϊόντων ήχου, και είναι γνωστότερη για τα προϊόντα ήχου πολλαπλών δωματίων. Ιδρύθηκε το 2002 από τους Τζον ΜακΦάρλαν, Κρεγκ Σελμπουρν, Τομ Κάλεν και Τρουγκ Μέι. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αποτελεί ο Πάτρικ Σπενς. Εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2018 και από τότε έχει ανοδική πορεία. Η αξία της Sonos εκτιμήθηκε σε 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τελευταίο οικονομικό έτος που έληξε στις 3 Οκτωβρίου και η μετοχή της εκτοξεύτηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η απόφαση ενισχύει τη φαρέτρα της Sonos να εξασφαλίσει δυνητικά επικερδείς συμφωνίες αδειοδότησης από εταιρείες τεχνολογίας που ενδέχεται να παραβιάζουν τις πατέντες της.

Η Sonos, ασκεί από καιρό πίεση στη θυγατρική της Google, Alphabet Inc., προκειμένου να συνάψουν σύμβαση για την παραχώρηση χρήσης ενός χαρτοφυλακίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την Amazon, την Apple και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, ο κατασκευαστής συστημάτων ήχου προσπάθησε να ενισχύσει τις πωλήσεις της παραχωρόντας δικαιώματα για τη χρήση του χαρτοφυλακίου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια σύμβαση παραχώρησης θα μπορούσε να ανέλθει σε 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η μετοχή της Sonos αναμένεται να έχει θεαματική άνοδο, αναφέρουν οι αναλυτές, καθώς η απόφαση επικυρώνει το εκτενές χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Sonos, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το βασικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας από τη διοίκηση από τότε που η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2018.

«Σημειώνουμε ότι η Sonos διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 2.149 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, παρέχοντας ένα από τα πιο πολύτιμα χαρτοφυλάκια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τεχνολογίας στους καταναλωτές. Πιστεύουμε ότι η Google είναι πιθανότατα μία από τις πολλές εταιρείες που παραβιάζουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας Sonos και θεωρούμε ότι η νίκη έναντι της Google θα κάνει την αρχή για παρόμοιες διεκδικήσεις στο μέλλον κατά άλλων εταιρειών που παραβιάζουν την πνευματική μας ιδιοκτησία. Σήμερα, λιγότερο από το 5% των εσόδων της Sonos προέρχεται από συμβάσεις αδειοδότησης, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο τεχνικός αναλυτής της Jefferies, Μπρεντ Θιλ.

Άλλη μια ήττα των big tech

Η διαφωνία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μεταξύ της Sonos και της Google εκτυλίσσεται σε μια εποχή που οι εταιρείες Big Tech βρίσκονται στο μικροσκόπιο των για την εφαρμογή αντιανταγωνιστικών πρακτικών που προκαλούν σημαντική ζημία στους μικρότερους ή μεγαλύτερους ανταγωνιστές της.

«Η παρούσα απόφαση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη δύναμη και το εύρος του χαρτοφυλακίου μας, σηματοδοτώντας ένα ελπιδοφόρο ορόσημο στη μακροπρόθεσμη προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε την καινοτομία μας ενάντια στην κατάχρηση από το μονοπώλιο των Big Tech», δήλωσε ο Έντι Λαζάρους, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Sonos.

Η υπόθεση, ωστόσο, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ θα επανεξετάσει την απόφαση και θα εκδώσει τελική απόφαση, η οποία αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Ρύθμιση οφειλών – 2η ευκαιρία – Πτωχευτικός: Τα 15 βήματα για να λάβετε βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη

MAVA – Renault: Το μεγάλο ξεπούλημα και ο «Γολγοθάς» των εργαζομένων

Ο κήπος του Αστέρα Διαμαντούπολης (συνέχεια), ο υφέρπων ανασχηματισμός και το… πολύ ελληνικό Ελληνικό