Οι μετοχές της σουηδικής Ericsson και της φιλανδικής Nokia σημειώνουν ισχυρή άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν μετοχές στους κατασκευαστές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία της κινεζικής Huawei στην τεχνολογία 5G.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ σε χθεσινή του ομιλία είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να εξετάσουν το εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα να αποκτήσουν τον έλεγχο του ενός ή και των δύο σκανδιναβικών αντιπάλων της Huawei.

Τα δίκτυα 5G βρίσκονται στο επίκεντρο της τεχνολογικής διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, καθώς θα υποστηρίζουν μια σειρά κρίσιμων λειτουργιών από τα οχήματα χωρίς οδηγό έως τα έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα και τις στρατιωτικές επικοινωνίες, με ιδιαίτερη σημασία για την εθνική ασφάλεια των χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντάξει την Huawei σε “μαύρη λίστα” και έχουν εξαπολύσει παγκόσμια εκστρατεία προκειμένου να πείσουν τους συμμάχους να αποκλείσουν τον κινεζικό γίγαντα από τα δίκτυα 5G, υποστηρίζοντας ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία – κάτι το οποίο η Huawei αρνείται.

Τα σχόλια του Μπαρ ώθησαν τις μετοχές των δύο σκανδιναβικών εταιρειών σε άνοδο. Αυτήν την ώρα η μετοχή της Nokia σημειώνει άλμα 5,50% ενώ εκείνη της Ericsson σημειώνει κέρδη κατά 3,74%.

Οι κυβερνητικές επενδύσεις των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις είναι σπάνιες, με την εξαίρεση των προγραμμάτων διάσωσης (για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων), και ακόμη πιο σπάνια σε ξένες εταιρείες.

Ενώ οι δύο εταιρείες, οι οποίες μαζί με την Huawei κυριαρχούν στην αγορά, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις προτάσεις του Μπαρ, το fund Cevian Capital, μέτοχος της Ericsson, έσπευσε να καλωσορίσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και προέτρεψε τα στελέχη της σουηδικής εταιρείας στην οποία κατέχει ποσοστό 8,4% να διερευνήσουν την πιθανή ευκαιρία.

“Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ericsson είναι σαφώς θετικό για τη Σουηδία, την εταιρεία και τους μετόχους,” δήλωσε ο επικεφαλής του Cevian Capital, Christer Gardell, σε δηλώσεις του στο Reuters.

“Μια πιθανή συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο αποτίμησης από την σημερινή γελοία τιμή της μετοχής της Ericsson”, πρόσθεσε ο Gardell. “Το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση πρέπει να χειριστούν το θέμα κατά προτεραιότητα”.

Η επενδυτική εταιρεία Investor AB (INVEb.ST), ο μεγαλύτερος κάτοχος δικαιωμάτων ψήφου στην Ericsson, αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος με ψήφους, η Industrivarden (INDUa.ST).

Ο Μπαρ είπε στην ομιλία του (σε συνέδριο για την οικονομική κινεζική κατασκοπεία) ότι η ενδεχόμενη απόκτηση ελέγχου στους κύριους ανταγωνιστές της Huawei θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «είτε άμεσα, είτε μέσω μιας κοινοπραξίας ιδιωτικών αμερικανικών και συμμαχικών εταιρειών».

Την περασμένη δεκαετία, είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για το πιθανό ενδιαφέρον από τον τεχνολογικό γίγαντα των ΗΠΑ, τη Cisco (CSCO.O), σε μια συμφωνία με την Ericsson, ωστόσο οι πληροφορίες δεν επαληθεύτηκαν με κάποια προσφορά.