Στην επιβεβαίωση του outlook για το 2022 προχώρησε η διοίκηση του ΟΤΕ στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο 2022, ενώ όπως σημειώθηκε ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, και ότι θα επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη εσόδων και κερδοφορίας για το έτος 2022.

Αναλυτικά, η διοίκηση τόνισε πως ο Όμιλος ενίσχυσε τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής, ενώ στη σταθερή υλοποιήθηκε σειρά πρωτοβουλιών, όπως η δωρεάν αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, δίνοντας περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που παρέχουμε και ενισχύοντας την πιστότητα των πελατών.

Ως αποτέλεσμα, η κερδοφορία EBITDA στην Ελλάδα αυξήθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο, παρά τον αντίκτυπο στα κόστη από τις υψηλότερες τιμές, ιδίως για ενέργεια, τις οποίες η διοίκηση σημείωσε πως έχει απορροφήσει χωρίς να επιβαρύνει τους πελάτες της. Παράλληλα, υπογράμμισε πως βελτιώνει το περιεχόμενο της συνδρομητικής τηλεόρασης και για το λόγο αυτό αναμένεται αύξηση των συνδρομητών το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τσαμάζ ανέφερε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων πως «πετύχαμε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, ενισχύοντας τη δυναμική του ΟΤΕ σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με γεωπολιτικές προκλήσεις και πληθωριστικές πιέσεις. Επίσης αναφέρθηκε στη στρατηγική απόφαση του Ομίλου να επενδύσει στο 5G και στην υποδομή Fiber-to-the-Home (FTTH) τονίζοντας ξανά πως η οπτική ίνα θα φθάσει στο 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2022.

Σε ότι αφορά στο σύνολο του έτους, εκτίμησε πως η ανάκαμψη του τουρισμού και των εσόδων από περιαγωγή, καθώς και ο περιορισμός του κόστους σε ορισμένους τομείς, θα συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστούν πιθανές προκλήσεις σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως η διοίκηση διατηρεί τους στόχους που έχει θέσει για το 2022.

Αυτοί περιλαμβάνουν προσαρμοσμένες επενδύσεις που θα διαμορφωθούν στα 620 εκατ. περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 600 εκατ. περίπου. Ταυτόχρονα, η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2022 θα ανέλθει σε 500 εκατ. Το ποσό αυτό θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε 0,558 ευρώ ανά μετοχή, και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους €250 εκατ. περίπου.

Σε ερώτηση αναλυτών, η διοίκηση του ΟΤΕ ανέφερε πως δεν έχει περάσει στους πελάτες της το αυξημένο κόστος ενέργειας, αλλά και ότι τα συμβόλαια που αφορούν το 75% των ενεργειακών αναγκών είναι «κλειδωμένα», τονίζοντας πως για το 2023 θα υπάρξουν σχετικές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές σε ενέργεια.

Ακόμη σημειώθηκε πως οι συνδρομητές που λαμβάνουν υπηρεσίες οπτικής ίνας (FTTx) αυξήθηκαν κατά 207 χιλιάδες στο β΄τρίμηνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΤΕ να αναβαθμίσει τις ταχύτητες ευρυζωνικών υπηρεσιών για περίπου 750 χιλιάδες συνδρομητές στο τρέχον έτος, καθώς και στις συνεχείς επενδύσεις στο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Όπως αναφέρθηκε, στο τέλος Ιουνίου ο ΟΤΕ είχε αναβαθμίσει περίπου το 80% των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν.

Τέλος, αναφορά υπήρξε στα οφέλη λόγω τουρισμού σε επίπεδο roaming, αλλά και στο σχέδιο μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρχουν νέες πρωτοβουλίες αναφορικά με τη BOX, αλλά και της υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών (Cosmote Payments).

Διαβάστε επίσης: 

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra), η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα 

Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics) 

Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια