Με ρυθμό 20% αναπτύσσεται φέτος ο Όμιλος Βενέτης, ο οποίος είχε δει την κερδοφορία του να πιέζεται κατά την περασμένη χρήση κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους.

Όπως λέει στο newmoney ο μεγαλομέτοχος και Πρόεδρος του Ομίλου κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης η ανάπτυξη αυτή έχει βασιστεί κυρίως στα νέα σημεία πώλησης που άνοιξε ο Όμιλος, φθάνοντας πλέον τα 125, τις συνέργειες που έχει κάνει και παράλληλα στις ανατιμήσεις περίπου 4% που είχε κάνει η αλυσίδα στις αρχές της χρονιάς.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που ανήρτησε χθες στο ΓΕΜΗ η Βενέτης, ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο Ομίλου κατά τη χρήση του 2022 αυξήθηκε στα 54,33 εκατ. ευρώ, έναντι 43 εκατ. ευρώ το 2021.

Σε επίπεδο μητρικής αυξήθηκε στα 49,84 εκατ. ευρώ έναντι 39,72 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ωστόσο η κερδοφορία υποχώρησε στα 2,34 εκατ. ευρώ περίπου σε επίπεδο Ομίλου, από 3,45 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, και στα 2,74 εκατ. ευρώ στη μητρική έναντι 3,37 εκατ. ευρώ, το 2021.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο για τη Βενέτης όσο και για το σύνολο της αρτοποιίας, σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, παραμένει το θέμα της ενέργειας παρά την αποκλιμάκωση των τιμών. Προαναγγέλλει δε την υποβολή επίσημου αιτήματος εκ μέρους της νεοσύστατης Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής (ΕεπΑΖ) για την ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου σε ενεργειακά πάρκα προκειμένου να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος.

«Είναι η μόνη λύση για να μη διαλυθεί η αρτοποιία», λέει ο ίδιος. Υπενθυμίζεται πως η Ένωση μετρά τουλάχιστον 20 μέλη εκ των οποίων οι Στεργίου, Τερκενλής, Paul κ.ο.κ

Το επενδυτικό πλάνο

Ο Όμιλος Βενέτη φέτος ξεκίνησε ένα φιλόδοξο τετραετές επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, το οποίο, ωστόσο, όπως λέει ο κ. Μονεμβασιώτης, εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων τόσο στην αδειοδότηση νέων καταστημάτων όσο και της νέας μονάδας παραγωγής που θέλει να χτίσει η Βενέτης σε οικόπεδο που έχει πάρει κοντά στα Οινόφυτα.

«Το επενδυτικό πλάνο προχωρά με πολύ κόπο και με αργούς ρυθμούς που έχουν να κάνουν κυρίως με τη δημόσια διοίκηση. Για να ανοίξουμε ένα κατάστημα περνάμε από 26 υπηρεσίες. Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε και στην αδειοδότηση του νέου εργοστασίου που πρέπει να φτιάξουμε. Για εμάς αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα διαθέτουμε μικρές εγκαταστάσεις για το μέγεθος στο οποίο έχουμε φθάσει, και επίσης η μονάδα μας βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Επομένως είναι μονόδρομος να προχωρήσουμε στο νέο εργοστάσιο το συντομότερο δυνατόν», σημειώνει.

Τα παγωτά Δωδώνη

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Παγωτά Δωδώνη για την οποία ο ίδιος ο κ. Μονεμβασιώτης είχε ανακοινώσει την περασμένη άνοιξη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Βενέτης και των πιστώτριων τραπεζών, αρκέστηκε να απαντήσει πως «απομένουν τυπικά ζητήματα» ώστε να πέσουν οι υπογραφές «δείχνοντας» προς την πλευρά των τραπεζών για την καθυστέρηση που υπάρχει.

Σημειωτέον πως μέσα στο καλοκαίρι η εταιρεία είχε προχωρήσει στη σύσταση νέας εταιρικής οντότητας για την εξαγορά και διαχείριση προβληματικών δανείων, κάτι που συνδεόταν με την εξέλιξη του ντιλ για την Παγωτά Δωδώνη.

Μέρισμα

Εν τω μεταξύ, όπως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022, αποδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στους μετόχους του Ομίλου μέρισμα ποσού 3,006 εκατ. ευρώ (ήτοι ποσό ευρώ 0,36 ανά μετοχή) από τα κέρδη των χρήσεων 2019, 2020 και 2021, όπως είχε αποφασίσει η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Διαβάστε ακόμη:

Οι αστικοί λαχανόκηποι φέρνουν την «πράσινη» επανάσταση στις πόλεις

Λίρα Μπαχαρικά: «Τέλος εποχής» με πλειστηριασμό για το ακίνητο της Παλλήνης (pics)

Μητσοτάκης: Τα σενάρια και τα κριτήρια για νέο γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ