Στα γραφεία της ιταλικής Αρχής Λεκανών Απορροής Ανατολικών Άλπεων (Autorita di bacino distrettuale delle Alpi Orientali), που έχει την έδρα της στην επαρχία της Βενετίας, τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, διαφορετικά σημεία αντιμετωπίζουν προβλήματα μικρών ή μεγαλύτερων πλημμυρών και οι αρχές καλούνται να παρέμβουν άμεσα για την προστασία πολιτών αλλά και περιουσιών.

Μία κρίσιμη πηγή πληροφοριών για την κατάσταση στις διάφορες περιοχές είναι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι αναρτήσεις των χρηστών.

Αυτές ακριβώς τις πληροφορίες αξιοποιεί το σύστημα COSAS, που η Autorita έχει προσθέσει στο οπλοστάσιό της.

Το σύστημα COSAS είναι προϊόν της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης CDXi Solutions. Η εταιρεία «ξεπήδησε» από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), μετά από συστηματικές ερευνές ετών πάνω στην αξιοποίηση δεδομένων με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

«Η εταιρεία αποτελεί τεχνοβλαστό του ΕΚΕΤΑ και προέκυψε μετά από συμφωνία με την οποία τα πνευματικά δικαιώματα για τα αποτελέσματα της έρευνας μεταφέρθηκαν στην εταιρεία, ώστε να αξιοποιηθούν και να μη μείνουν στα συρτάρια» εξηγεί ο Ηλίας Γιαλαμπουκίδης, συνιδρυτής της CDXi Solutions. «Από τα μελλοντικά κέρδη, θα λάβει μερίδιο και το ΕΚΕΤΑ. Η εταιρεία παράγει προϊόντα που δίνουν λύσεις σε δύο κατευθύνσεις: τον τομέα της διαχείρισης υδάτων και τη βιομηχανική παραγωγή. Αυτά τα δύο τα συνδέει η “δίδυμη μετάβαση”, δηλαδή ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός.»

Η CDXi Solutions διακρίθηκε, κατακτώντας την πρώτη θέση, στο Next Stage Sustainability Bootcamp, ένα εντατικό δεκαήμερο πρόγραμμα επιτάχυνσης επιχειρηματικών ιδεών, που συνδιοργανώνουν η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και η Ideas Forward σε συνεργασία με το ίδρυμα Friedrich Naumann Foundation for Freedom.

Η πρωτοβουλία έχει στόχο να δώσει σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά.

Σύνδεση της έρευνας με την πραγματική οικονομία

Στο πλαίσιο του Next Stage Sustainability Bootcamp έχουν εκπαιδευτεί, συνολικά, πάνω από 52 ομάδες, ενώ έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο 49 μεντόρων, υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς και επενδυτών από Ελλάδα και εξωτερικό. Στο πρόγραμμα, εκτός από startuppers, μετέχει μεγάλος αριθμός ερευνητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ.

«Στην διάρκεια αυτών των δέκα ημερών πέρα από τις ενημερωτικές εισηγήσεις και την εκπαίδευση πάνω σε τεχνικές επιχειρηματικού σχεδιασμού, οι επίδοξοι επιχειρηματίες έχουν την ευκαιρία να συμβουλευτούν εμπειρογνώμονες, να εκθέσουν την ιδέα τους σε στελέχη της αγοράς και να λάβουν πολύτιμες συμβουλές και καθοδήγηση, όντας σ’ ένα προστατευμένο περιβάλλον χωρίς το ρίσκο της έκθεσης» εξηγεί ο Κώστας Τραμαντζάς, γενικός διευθυντής της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. «Αυτή ακριβώς η μεταφορά τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας είναι που επιταχύνει την πραγμάτωση μιας επιχειρηματικής προσπάθειας.»

Το Next Stage Sustainability Bootcamp πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια, συγκεντρώνοντας υποψηφιότητες κυρίως από τους τομείς της αγροδιατροφής, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η ομάδα των συνιδρυτών της CDXi Solutions

«Οι δέκα συμμετέχουσες ομάδες είχαν να επιδείξουν καινοτόμες προσπάθειες σε νέες μεθόδους παραγωγής και ανάδειξη ιδιαίτερων προϊόντων, εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι εκπαίδευση και προσπάθειες με κοινωνικό πρόσημο» σημειώνει ο Νίκος Τσονιώτης, συνιδρυτής της Ideas Forward. «Οι περισσότερες ομάδες στις λύσεις που προτείνουν λαμβάνουν υπόψη τους στόχους της βιωσιμότητας. Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλές ομάδες δεν είναι επιχειρήσεις αλλά εταιρείες μη κερδοσκοπικου ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιωσιμότητας και θέλουν βοήθεια για να στήσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο.»

Μεταξύ των εταιρειών που ξεχώρισαν στο φετινό Bootcamp είναι επίσης η Corphes, εταιρεία που παράγει αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα με βάση τα βότανα, σε ελεγχόμενες μικρές ποσότητες και σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα Καμβούνια Όρη των Γρεβενών και η ZARZAVAT private customized farming, αγροδιατροφική εταιρεία καλλιέργειας premium baby και πολύχρωμων λαχανικών σε tailor made μεγέθη, τα οποία απευθύνονται σε εστιατόρια fine dining και ελληνικής δημιουργικής κουζίνας.

Στην κεντρική φωτογραφία οι συμμετέχοντες στο φετινό Next Stage Sustainability Bootcamp

Διαβάστε ακόμη

Χαμένες 189.000 διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών, 8 στις 10 στη Μαγνησία

Πόσο κοστίζει στο Ισραήλ ο πόλεμος – Ο λογαριασμός των 48 δισ. και οι πιέσεις από τις αγορές (πίνακες)

Ανατροπή με τους ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν ισχύει τεκμήριο αν… δεχθείτε να ελεγχθείτε!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ