Άλλη μια χρονιά σημαντικών επενδύσεων αναμένεται να είναι για την Quest και το 2022. Παρά τα γενικότερα προβλήματα και τις ανησυχίες για το μέλλον που προκαλούν η κρίση των τιμών της ενέργειας και το «κύμα» ανατιμήσεων στην αγορά, η αναζήτηση ευκαιριών όχι μόνο δεν σταματά, αλλά ίσως δώσει το έναυσμα για την επέκταση του ομίλου με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα και σε νέους κλάδους. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης μητρικής Quest Holdings με μοναδικό, ουσιαστικά, θέμα την διάσπαση μετοχών (stock split) με αναλογία τρεις νέες σε αντικατάσταση μιας παλαιάς, πρόσφερε την αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το νέο επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου Quest ο κ.Φέσσας απάντησε ότι «… είχαμε αναφέρει ότι εκπονήσαμε ένα business plan για την 5ετία 2022-2026. Το 2022 θα είναι η πρώτη του χρονιά και έχει ήδη αρχίσει να εκτελείται. Αποτελείται από πολλές παραμέτρους. Κινούμαστε με βάση έναν σχεδιασμό, όπως όλες οι επιχειρήσεις. Το προηγούμενο business plan δεν επετεύχθη απλώς, καταφέραμε να το υπερβούμε. Στην τακτική Γ.Σ. θα παρουσιάσουμε με κάποιες αδρές γραμμές τις κατευθύνσεις του νέου επιχειρηματικού πλάνου. Πηγαίνουμε πάντα προς μια τροχιά που συνήθως την υπερβαίνουμε. Δίνουμε κάποιες προοπτικές, κάποιες ενδείξεις για τις κινήσεις μας και το ίδιο θα πράξουμε αντίστοιχα και τώρα».

Ο CEO του Ομίλου Quest, Απόστολος Γεωργαντζής άνοιξε …κάποια από τα χαρτιά της διοίκησης και αποκάλυψε μια πτυχή των νέων σχεδίων:

«Δεν είμαστε αυτή την στιγμή έτοιμοι να σας ανακοινώσουμε κάτι επίσημα. Προσεχώς θα κάνουμε κάποια παρουσίαση και θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Οι αρχικές μας προβλέψεις, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν αναταραχές, προβλήματα και κρίσεις, είναι ότι ο όμιλος θα κινηθεί σε μια θετική κατεύθυνση και στα επόμενα χρόνια θα καταλήξει να είναι αρκετά μεγαλύτερος σε μέγεθος από ό,τι σήμερα. Η προσπάθεια είναι να επεκταθεί και σε κάποια νέα δραστηριότητα. Πέρσι αποεπενδύσαμε από έναν κλάδο που ήταν από τους βασικούς μας, αυτόν των ηλεκτρονικών πληρωμών (Cardlink). Βρισκόμαστε σε αναζήτηση μιας νέας δραστηριότητας, συμπληρωματικής πιθανόν σε αυτές που είμαστε, για να επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιο μας».

Ο CEO του Ομίλου Quest, Απόστολος Γεωργαντζής

Απέφυγαν και οι δυο να πουν οτιδήποτε παραπάνω σε αυτή τη φάση, ωστόσο, ο Θεόδωρος Φέσσας δεν απέκλεισε να υπάρξουν νεότερα κατά την ανάλυση των ετήσιων αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν στις 6 Απριλίου…

Από το 2021, πάντως, ο όμιλος Quest είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει το επενδυτικό του σερί και το 2022, με στόχευση σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του και επιδιώκοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του και μέσω νέων εξαγορών. Η μεγαλύτερη επενδυτική «εκκρεμότητα» του, η οποία «μεταφέρθηκε» από το 2021 στο 2022, αφορά το restart της ΓΕ Δημητρίου με στρατηγικό επενδυτή την Quest Συμμετοχών και μια συνολική επένδυση ύψους 25-30 εκατ. ευρώ. «Η εικόνα δεν έχει αλλάξει…», παρατήρησε ο κ.Φέσσας.

«Εκκρεμεί η δικαστική απόφαση για την συμφωνία αναδιάρθρωσης της ΓΕ Δημητρίου, στην οποία εφόσον αυτή εγκριθεί θα εισέλθουμε μέσω αύξησης κεφαλαίου. Το δικαστήριο έγινε στις 26/5 και έχουν περάσει 8, 9 μήνες. Υπό κανονικές συνθήκες ελπίζαμε ότι θα είχε βγει. Δεν έχουμε άλλη ένδειξη…», εξήγησε ο κ. Γεωργαντζής.

Η μετοχή της ΓΕ Δημητρίου (η οποία κατέχει ισχυρά μερίδια στις λευκές συσκευές και κυρίως στα κλιματιστικά, με τα brands Toyotomi, Izola, Kerosun, Singer) παραμένει σε αναστολή και η πρώτη σκέψη είναι να διατηρηθεί ως θυγατρική, αλλά άγνωστο αν θα παραμείνει στο χρηματιστήριο. «Οι μικρές εισηγμένες δύσκολα μπορούν να σταθούν μόνες τους στο ΧΑ, είναι η χειρότερη εποχή. Θυμηθείτε τις δικές μας θυγατρικές στο παρελθόν. Το κόστος συντήρησης είναι υψηλό. Αλλά, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα πριν βγει πρώτα η απόφαση του δικαστηρίου…», επισημάνθηκε.

Θ.Φέσσας: «Ανθεκτικοί και συγκρατημένα αισιόδοξοι»

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε ο πρόεδρος του Θεόδωρος Φέσσας για την πορεία του Ομίλου Quest, σε συνδυασμό με το σκηνικό που επικρατεί στην αγορά, με φόντο τα δραματικά γεγονότα της Ουκρανίας, την πανδημία, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις…

«Η χρονιά ξεκίνησε καλά. Όπως και η προηγούμενη, ακολούθησε την «ροπή» που είχαμε στο εννεάμηνο. Δηλαδή, ήταν μια καλή χρονιά το ’21. Θα το δείτε, άλλωστε, σε κάνα μήνα περίπου (σ.σ. με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων). Ο Ιανουάριος δεν ήταν κακός μήνας παρά τις αντιξοότητες, τις καιρικές κυρίως. Ο Φεβρουάριος κλείνει σήμερα (χθες) και γενικά έχουμε μια εικόνα ότι το ξεκίνημα της χρονιάς ήταν καλό. Τα ποσοστά της αβεβαιότητας με όλα αυτά που συμβαίνουν, όμως, είναι μεγάλα. Εξαρτόμαστε λίγο από το ενεργειακό κόστος, δεν έχουμε μεγάλη έκθεση σε αυτό. Ανεβαίνει και το εργασιακό κόστος, αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι η ζήτηση…», τόνισε ο κ.Φέσσας και συνέχισε:

«Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της εταιρείας έχουν δυο παράγοντες ζήτησης: την ιδιωτική κατανάλωση– τα προϊόντα κυρίως και την ροή των μεγάλων ψηφιακών έργων. Στα μεγάλα έργα με το RRF είναι θέμα υλοποίησης. Άρα, εκεί είναι κοινοτικά χρήματα που κάποια στιγμή εξαρτάται από την δυνατότητα της ελληνικής πολιτείας να προκηρύξει έργα και να μπορέσει να τα συμβολαιοποιήσει.

Στο θέμα της κατανάλωσης, όσο υπάρχει πληθωρισμός και όσο τα έσοδα ή το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα του κόσμου μπορεί να είναι περιορισμένο, διότι άλλα προϊόντα και υπηρεσίες απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του, όπως είναι το κόστος της ενέργειας, αυτό σαφώς επηρεάζει όλες τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση και εμάς. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, αισθανόμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι… Είμαστε ανθεκτικοί στις πιέσεις όσον αφορά το θέμα του κόστους μας. Αλλά, αν ο άλλος πρέπει να προμηθευτεί καύσιμα, ρεύμα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που δίνουμε εμείς είναι χαμηλότερης προτεραιότητας για το νοικοκυριό. Ανάλογα και οι επιχειρήσεις, εκ των πραγμάτων μειώνουν, την ζήτηση. Όλες αυτές οι ανασφάλειες δεν κάνουν καθόλου καλό στην αγορά, δεν βοηθούν την ανάπτυξη της οικονομίας…».

Η «πράσινη ενέργεια» στην οποία επενδύει ο όμιλος Quest ανήκε στους τομείς που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της ΓΣ:

«Αυτή η δραστηριότητα μας είναι μικρή σε σχέση με τις υπόλοιπες, αποφέρει ένα σταθερό έσοδο. Δεν αλλάζουν οι τιμές της ηλιακής ενέργειας που εισπράττουμε ως παραγωγοί. Σαν καταναλωτές ενέργειας, π.χ. τα καύσιμα για τα αυτοκίνητα της ACS που είναι στον χώρο των μεταφορών (currier) ή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κ.λ.π., έχουμε περιορισμένη η επίδραση (σ.σ. από τις αυξημένες τιμές) στην γενική λειτουργία του ομίλου. Δεν είμαστε ενεργοβόρος εταιρεία. Ούτε μας επηρεάζει πολύ. Εκείνοι που επηρεάζονται είναι οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα τα έξοδα του να στρέφονται περισσότερο στην κάλυψη άλλων αναγκών …», κατέληξε ο κ.Φέσσας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Απόστολος Γεωργατζής σχολίασε: «Ακόμα και σε μας δεν είναι ξεκάθαρος ο βαθμός επίδρασης της κρίσης, το πρώτο δίμηνο του έτους δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα. Είναι περιορισμένη η επίδραση. Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, από εδώ και στο εξής πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση με τις υψηλές τιμές ενέργειας… Στα έσοδα της Quest Ενεργειακής δεν έχει επίδραση, διότι έχουμε συμβόλαια με σταθερές ταρίφες. Το κόστος ενέργειας είναι για μας περιορισμένο. Αλλά, αν διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η κρίση και επιδράσει στην …τσέπη των καταναλωτών, που ήδη έχει συμβεί αυτό, ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη επίδραση και στις πωλήσεις των προϊόντων που οι καταναλωτές αγοράζουν, όπως αυτά που εμπορευόμαστε.».

Ο όμιλος Quest δραστηριοποιείται, υπενθυμίζεται, στους τομείς των προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις ταχυμεταφορές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα προϊόντα και υπηρεσίες κλιματισμού. Με την θυγατρική στον κλάδο της πληροφορικής Uni Systems συμμετέχει σε πολλούς διαγωνισμούς, μικρούς και μεγάλους, όπως αυτοί για τις νέες ταυτότητες, για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων κ.α.

Το μέρισμα του ’22, η μετοχή και η…Coca Cola

Στο περιθώριο της Γ.Σ. ο Θεόδωρος Φέσσας προανήγγειλε την διανομή νέου μερίσματος στους μετόχους μετά το …διπλό περσινό: «Συνολικά η εταιρεία έδωσε πέρσι στους μετόχους της ένα τεράστιο ποσό, αν συνυπολογίσουμε το έκτακτο προμέρισμα λόγω της πώλησης της Cardlink. Παραδοσιακά διανέμει μέρισμα και θα εξακολουθήσει, αλλά μην περιμένετε τις χαρές του ’21, όταν μοιράσθηκαν περίπου 60 εκατ. ευρώ. Θα υπάρξει μια καλή μερισματική απόδοση από την μετοχή. Ελπίζω ότι θα το εξασφαλίζουμε, προέχει φυσικά η υγεία των οικονομικών μας μεγεθών».

Παρέπεμψε για τις επίσημες δηλώσεις τον Μάιο ή τον Ιούνιο, θεωρώντας νωρίς να δεσμευθεί εξ’ αιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί και προσμένοντας να έχει επέλθει ως το καλοκαίρι η ηρεμία, μαζί με την έναρξη της τουριστικής κίνησης και την τόνωση των εσόδων των ελληνικών επιχειρήσεων…

Την Γενική Συνέλευση απασχόλησε η διάσπαση μετοχών (3 νέες μετοχές, σε αντικατάσταση 1 παλαιάς), με ταυτόχρονη για λόγους στρογγυλοποίησης μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 357.408,96 ευρώ, μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε νέας μετοχής από 0,44333 ευρώ σε 0,44 ευρώ και δημιουργία ισόποσου αποθεματικού ποσού ειδικού σκοπού.

«Η εν λόγω πρόταση αποσκοπεί στην αύξηση εμπορευσιμότητας της μετοχής της εταιρείας, που ήταν για μεγάλο διάστημα και παραμένει η δεύτερη πιο ακριβή μετά από αυτήν της Coca Cola», εξήγησε η διοίκηση. Το μετοχικό κεφάλαιο θα ανέλθει σε 47.177.982,72 ευρώ και ο αριθμός των μετοχών από 36 εκατ. περίπου σε 107.222.688 άυλες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,44 η καθεμία.

Η απόφαση που έλαβε η Γ.Σ. θα υλοποιηθεί εντός του Μαρτίου, σε ένα διάστημα μεταξύ 15-20 ημερών. Η Quest Holdings εισήλθε το φθινόπωρο στον δείκτη FTSE 25, την «ελίτ» του ΧΑ και σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε κατά την διάρκεια της Γ.Σ. παρατηρείται μια τάση τοποθέτησης θεσμικών επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη:

Ένα βήμα μπρος κι ένα πίσω για την αξιοποίηση των εκτάσεων στην Αφάντου

Μιχαήλ Φρίντμαν – Όλεγκ Ντεριπάσκα: Οι πρώτοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι που τάσσονται κατά του Πούτιν

Η αμερικανική Mastercard Inc. αποκλείει από το δίκτυό της χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας