Ένα έμμεσο καμπανάκι στους καπνοκαλλιεργητές για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην αγορά φρόντισαν να χτυπήσουν η εταιρεία Παπαστράτος και η Stevia Hellas, ανακοινώνοντας και επισήμως τη συνεργασία τους πάνω σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο ονόμασαν «Νέα Γη». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινά απ’ τις περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης για τη σταδιακή στροφή καπνοκαλλιεργητών στην παραγωγή του φυτού στέβια.

Την σχετική συμφωνία υπέγραψαν χθες στη Θεσσαλονίκη ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος (αριστ. στη κεντρ. φωτ.) και ο διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού La Mia Stevia – Stevia Hellas κ. Χρήστος Σταμάτης παρουσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού.

«Η πορεία μας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο δεν αφορά μόνο εμάς. Η ζήτηση για τον καπνό μειώνεται, επειδή μειώνονται οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο. Πριν λοιπόν γίνει αυτό μεγάλο πρόβλημα για τους καπνοκαλλιεργητές αναλαμβάνουμε δράση», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Καργαρώτος υπογραμμίζοντας την ευθύνη που αισθάνεται η Παπαστράτος έναντι των καπνοκαλλιεργητών που την στηρίζουν στα 90 χρόνια ιστορίας της. «Η κίνηση μας δείχνει ότι θέλουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω», είπε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος λίγο νωρίτερα υπενθύμισε την στρατηγική αλλαγή πορείας που έκανε η ιστορική καπνοβιομηχανία όταν προ πενταετίας στράφηκε στην παραγωγή προϊόντων θερμαινόμενου καπνού. Μία επένδυση τότε 300 εκατ. ευρώ που έθεσε τις βάσεις ώστε να μετασχηματιστεί σε εταιρεία τεχνολογίας με έντονο εξαγωγικό αποτύπωμα, οδηγώντας την σήμερα σε έναν ακόμη κύκλο επενδύσεων ύψους 125 εκατ. ευρώ και μία νέα στρατηγική βιωσιμότητας.

Κάτι που επιτάσσει και η διεθνής τάση μιας και το παραδοσιακό κάπνισμα βαίνει μειούμενο, τόσο σε αριθμό καπνιστών όσο και στον όγκο κατανάλωσης προϊόντων. Γι’ αυτό εξάλλου και η «Παπαστράτος» μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, προσπαθεί να εξασφαλίσει βιώσιμη εναλλακτική για τους παραγωγούς καπνού.

Η δυναμική της στέβιας

Απ’ την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas κ. Χρ. Σταμάτης υπογράμμισε τη δυναμική που έχει η στέβια. Σημείωσε ότι ο αγροτικός συνεταιρισμός, που έχει έδρα τη Λαμία, τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφει ετησίως αύξηση 40%-50% στον κύκλο εργασιών του, αφού όμως τα πρώτα έξι χρόνια της δραστηριότητάς του (δημιουργήθηκε το 2011), οι συνεταιριστές «μάτωσαν» οικονομικά «έως ότου να μπορέσουμε να έχουμε τελικό προϊόν», όπως είπε.

Προανήγγειλε δε πως με τις νέες εγκαταστάσεις της ο Συνεταιρισμός μπαίνει σε μία νέα εποχή επιχειρώντας ουσιαστικά να πείσει καλλιεργητές να ασχοληθούν με το αντικείμενο ώστε να απορροφήσει την παραγωγή.

Μιας και οι παραγωγοί της Λαμίας ήταν όλοι καπνοκαλλιεργητές, ο κ. Σταμάτης υπογράμμισε ότι η καλλιέργεια της στέβιας, είναι ιδανική για τους καπνοπαραγωγούς, αφού ακολουθούνται περίπου οι ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές και παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια μηχανήματα. Επομένως το μόνο που χρειάζονται είναι εκπαίδευση και καθοδήγηση στην αρχή. Κάτι που θα προσφέρει η Stevia Hellas στους καπνοπαραγωγούς του πιλοτικού προγράμματος.

Το οικονομικό όφελος

Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη ένας παραγωγός στέβιας, μπορεί να έχει ως και τριπλάσια έσοδα ανά στρέμμα γιατί οι στρεμματικές αποδόσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τον καπνό, ενώ η βιολογικά καλλιεργούμενη στέβια δίνει και υψηλότερες τιμές.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, από ένα στρέμμα καπνού ο παραγωγός παίρνει 150-155 κιλά αποξηραμένα φύλλα, όταν από την ίδια έκταση παίρνει ως και 400 κιλά αποξηραμένων φύλλων στέβιας. Όσον αφορά την τιμή ο καπνός δίνει 4,7 ευρώ/κιλό, τα συμβατικά καλλιεργημένα φύλλα στέβιας κάτι άνω των 3 ευρώ, αλλά τα βιολογικά πωλούνται για 5+ ευρώ / κιλό.

Επεκτείνεται η αγορά

Σημειώνεται ότι η στέβια είναι καινούργια καλλιέργεια για την Ευρώπη και την Ελλάδα, με τις μερικές εκατοντάδες στρεμμάτων που καλλιεργούνται στη χώρας , η Ελλάδα να είναι η πρώτη παραγωγός στέβιας στην Ευρώπη. Η ζήτηση της δε ενισχύεται αποφασιστικά από την απομάκρυνση των καταναλωτών από τη ζάχαρη και τη στροφή στις φυσικές γλυκαντικές ουσίες.

«Πέρυσι, τα ράφια με ζάχαρη σε δύο μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ, έχασαν το 20% της έκτασής τους, όταν από την άλλη πλευρά διπλασιάστηκαν τα ράφια με τα φυσικά γλυκαντικά», υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης.

Στην ελληνική αγορά ο αγροτικός συνεταιρισμός ελέγχει σήμερα το 65% της χονδρικής με τη ζήτηση να αυξάνεται τόσο στην αγορά τσαγιού- ροφημάτων, όσο και στην αγορά εκχυλίσματος. Οι συνεταιριστές της “Stevia Hellas” καλλιεργούν 400 στρέμματα στην περιοχή της Λαμίας, ενώ ακόμη 100 στρέμματα έχουν μπει πειραματικά στην καλλιέργεια, σε Θράκη και Λάρισα.

«Στόχος μας είναι τα 100 στρέμματα να γίνουν 200 ή και 300 του χρόνου, αφού έχουμε ήδη θετικά πρώτα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Σταμάτης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Νέα Γη»

Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας «Νέα Γη», που η πιλοτική εφαρμογή του έχει ξεκινήσει ήδη σε συνολική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, περιλαμβάνει μια «εργαλειοθήκη», η οποία καλύπτει τις ανάγκες μετάβασης από τον καπνό στη στέβια. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Τη χρηματοδότηση για την προμήθεια σπόρων, φυτοχώματος, αναλωσίμων υλικών και συστημάτων άρδευσης.
  • Τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή τεχνικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης.
  • Την ενεργοποίηση οικονομικών πόρων στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
  • Τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική ισχύ των καλλιεργητών.
  • Την απορρόφηση από τη Stevia Hellas του συνόλου της παραγωγής των καλλιεργητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα

«Η πρωτοβουλία αυτή της Παπαστράτος και της Stevia Hellas αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κρίσιμα χαρακτηριστικά που έχει κι η δική μας πολιτική στο Υπουργείο: Συνεργασία. Καινοτομία. Νέα αντίληψη. Σεβασμό στο περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη. Προσαρμοστικότητα στα σύγχρονα δεδομένα. Στήριξη στον αγροτικό κόσμο», υπογράμμισε απ’ την πλευρά του ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός. Μάλιστα πρότεινε στις δύο εταιρείες να δημιουργήσουν μία ομάδα με στελέχη του υπουργείου που θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία μετάβασης προκειμένου να αποτελέσει case study για πιθανή ευρύτερη εφαρμογή.

«Σίγουρα θα παρακολουθούμε την πορεία μετάβασης από κοντά. Θα αναλύσουμε και θα μελετήσουμε με προσοχή τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος. Πιστεύουμε ότι θα δώσει μια εναλλακτική λύση στους καπνοπαραγωγούς και κυρίως σε αυτούς που πλήττονται τα εισοδήματά τους τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με το παρελθόν», κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΑΙΠΕΔ: «Αποκαλυπτήρια» των μνηστήρων για το λιμάνι στο Ηράκλειο Κρήτης

Οι ξένοι πουλάνε χαρτάκια (για να κονομήσουν), οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού γίνονται Σαβοΐα και στην ενέργεια συνεχίζει το… ρημαδιό

Πώς μπορεί να μεταβάλει τα στοιχεία της μια επιχείρηση στη νέα πλατφόρμα myAADE