Η αναγέννηση μίας βιομηχανίας δεν είναι εύκολο να γίνει. Γι αυτό και η σημασία του μετασχηματισμού που έχει πετύχει η Παπαστράτος τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά μεγάλη. Από μία καταδικασμένη σε φθίνουσα πορεία καπνοβιομηχανία όχι μόνο έχει εξελιχθεί σε μία ακμάζουσα βιομηχανία με επίκεντρο την τεχνολογία αλλά είναι μεταξύ αυτών που «σέρνουν το άρμα» του μετασχηματισμού συνολικά του Ομίλου Philip Morris International. Κάτι που πιστοποιήθηκε και επισήμως με την ανακοίνωση ότι αναβαθμίζεται σε Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργιών της Philip Morris International (PMI) για τις 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο δε Χρήστος Χαρπαντίδης, έως σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, θα αναλάβει το ρόλο «κλειδί» του επικεφαλής του νέου cluster που δημιουργείται στις δομές του Ομίλου, με βάση την Αθήνα, του οποίου το επιχειρηματικό αποτύπωμα μεταφράζεται σε κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. δολ., 3 εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους!

Μια επιβράβευση τόσο για την Παπαστράτος όσο και για τον ίδιο τον κ. Χαρπαντίδη, που θα αναλάβει από 1/1/23 και Αντιπρόεδρος Ευρώπης του Πολυεθνικού Ομίλου, καθώς όχι μόνο κέρδισαν αλλά θριάμβευσαν σε ένα εξαιρετικά μεγάλο στοίχημα, αυτό του μετασχηματισμού της καπνοβιομηχανίας…

Το όχι τόσο μακρινό 2015, εν τω μέσω ‘κυκλώνα’ που σάρωνε τη χώρα δημιουργώντας τεράστια ανασφάλεια για την ευρωπαϊκή της προοπτική, η Παπαστράτος ανακοίνωνε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που θα τη βοηθούσε να μετασχηματιστεί. Να απαρνηθεί το χαρακτηρισμό της καπνοβιομηχανίας με την κλασική έννοια και να ενταχθεί σε μία τάση που τότε ήταν κάτι καινούριο και αμφιβόλου επιτυχίας, τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού. Κοινώς να κάνει ολοκληρωτικό reboot και να βγει στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας.

Το σκεπτικό του Χρήστου Χαρπαντίδη και της διοικητικής ομάδας τότε ήταν πως εάν η Παπαστράτος δεν κατάφερνε να επαναφευρει τον εαυτό της θα ήταν καταδικασμένη σε έναν φαύλο πτωτικό κύκλο αφού ήδη οι νέες γενιές γυρίζουν την πλάτη τους στο τσιγάρο.

Το στοίχημα δεν ήταν εύκολο. Τα ευήκοα ώττα που βρήκαν τότε στα κεντρικά του Ομίλου Philip Morris International, όπου δέσποζε εκείνη την εποχή η παρουσία του Έλληνα ceo Αντρέ Καλατζόπουλου βοήθησαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Και κάπως έτσι ανοίγοντας ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο το εργοστάσιο της Παπαστράτος θα γίνει το 2017 μόλις το τρίτο σε όλο τον κόσμο που θα παρήγαγε για τον Όμιλο τα προΪόντα θερμαινόμενου καπνού. Ένα χρόνο μετά θα σταματήσει να παράγει τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Έτσι η εταιρεία προχώρησε, τα τελευταία 6 χρόνια, σε συνεχείς επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες ξεπέρασαν τα 550 εκατομμύρια ευρώ, ενίσχυσαν την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου της κατά 50%, από 20 δισ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού σε 30 δισ., από τα οποία πλέον του 80% προς εξαγωγή. Στο διάστημα αυτό μάλιστα θα δημιουργήσει και σχεδόν 900 νέες θέσεις εργασίας!

Πέντε χρόνια μετά την αλλαγή και επτά απ’ τις σχετικές ανακοινώσεις η Παπαστράτος όχι μόνο έχει κερδίσει το στοίχημα αλλά βρίσκεται στην «αιχμή» ενός τομέα που κερδίζει ολοένα περισσότερα μερίδια (μόνο στην Ελλάδα οι χρήστες του IQOS έχουν φθάσει τους 450.000) δείχνοντας τελικά το «δρόμο» για τις περισσότερες θυγατρικές του Ομίλου Philip Morris International που πλέον συντάσσονται κάτω απ’ το σύνθημα για ‘ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο’. Και το γεγονός πως και η ίδια η Ελλάδα έχει αλλάξει πλέον σελίδα προβάλλοντας ως ένα επενδυτικό success story τα τελευταία χρόνια, λειτούργησε σημαντικά στην απόφαση της πολυεθνικής να αναβαθμίσει την ιστορική ελληνική βιομηχανία.

Ο δε κ. Χρήστος Χαρπαντίδης θεωρείται πια μέλος ενός μικρού club στελεχών του πολυεθνικού Ομίλου που θα τρέξουν συνολικά το μετασχηματισμό μεγάλων περιφερειών, όπως αυτή στην οποία πλέον αναλαμβάνει επικεφαλής. Έτσι απ’ το 2023 θα ηγείται του Διοικητικού Κέντρου των 12 χωρών και, συγκεκριμένα, των Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο.

Τη θέση του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Παπαστράτος θα αναλάβει ο κ. Γιώργος Μαργώνης, ένα στέλεχος που ανήκε στη διοικητική ομάδα που έκανε το σχεδιασμό του μετασχηματισμού της εταιρείας αλλά λίγο καιρό μετά ανέλαβε καίρια πόστα στα κεντρικά του Ομίλου ή σε άλλες θυγατρικές. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικής Πωλήσεων στην Ελβετία και Γενικός Διευθυντής της Βουλγαρίας για την PMI.

Διαβάστε ακόμη:

Διπλό «λίφτινγκ» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Ο Μητσοτάκης… δεν παίζει τον Ερντογάν, η Brown παίρνει τα χρυσά οικόπεδα της Βουλιαγμένης και τρεις εφοπλιστές πουλάνε μια τράπεζα 

Βασίλης Τερλέγκας: Από το ιδιωτικό νησί στο… ηλεκτρονικό σφυρί (pics)