Εντός της ημέρας αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Eldorado Gold.

Η σύμβαση η οποία θα υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής Eldorado,  Τζώρτζ Μπερνς και τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Ελληνικός Χρυσός Χρήστο Μπαλάσκα,  δίνει στην εταιρεία παράταση της εκμετάλλευσης των μεταλλείων της Χαλκιδικής για 25 χρόνια . Ωστόσο, το θέμα της παραγωγής χρυσού παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή, που θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στα επόμενα δύο χρόνια.

Με τη νέα σύμβαση, η οποία θα κυρωθεί σύντομα από τη Βουλή, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυξάνονται στο επίπεδο των 80 – 100 εκατ. ευρώ ετησίως, για τα επόμενα 25 χρόνια, τα μεταλλευτικά τέλη που πληρώνει στο Δημόσιο. Τα έσοδα για το Δημόσιο θα ανέλθουν σε περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 25 έτη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του γνωστοποίησε νωρίτερα την έγκριση της υπογραφής της νέας σύμβασης από τη Διυπουργική Επιτροπή Κρατικών Ενισχύσεων:

Το ύψος της επένδυσης για την υλοποίηση των έργων της Ελληνικός Χρυσός υπολογίζεται σε 1,9 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια. Από αυτά επενδύσεις της τάξης των 680 εκατ. ευρώ αφορούν το έργο στις Σκουριές (εργοστάσιο εμπλουτισμού, χώρος απόθεσης τελμάτων, υπόγεια έργα κ.ά.), στο οποίο η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει ήδη επενδύσει 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης προβλέπεται αύξηση των θέσεων εργασίας σε 3.000 από 1.800 σήμερα στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, ενώ οι Καναδοί δεσμεύονται για την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων και άλλων δράσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στην τοπική κοινωνία.

Με αυτή τη συμφωνία Δημόσιο και επενδυτής ξεκινούν από έναν κοινό στόχο, που είναι η συνέχιση του έργου, αλλά με σοβαρές διασφαλίσεις που είναι διαφορετικές για την κάθε πλευρά. Για τους μεν Καναδούς στόχος είναι η νέα συμφωνία να είναι νομικά δεμένη παρέχοντας όλες τις εξασφαλίσεις και τις εγγυήσεις που θα δίνουν την ασφάλεια και τη σιγουριά στην υλοποίηση της επένδυσης έναντι κινδύνων που θα εμποδίσουν την ομαλότητα στις αδειοδοτήσεις και την πορεία του έργου. Για το δε Δημόσιο στόχος είναι η επένδυση να έχει το λιγότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να φέρει περισσότερες θέσεις απασχόλησης και σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Mr Chobani ετοιμάζεται για πρεμιέρα στο χρηματιστήριο

Uni Systems: Γιατί επενδύει στην τεχνολογία drone – Τι σηματοδοτεί το deal για την Probotek

Εμβόλιο Astrazeneca: Στις 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί για τους πολίτες 60-64 ετών