Επιχειρήσεις

«Πετάει» η Jumbo: Αύξηση 7,6% του τζίρου στο εξάμηνο

  • Στέλιος Μορφίδης


Η εορταστική περίοδος στην ελληνική αγορά και η Ρουμανία «εκτόξευσαν» τα μεγέθη - Η υπόθεση Παπαευαγγέλου δεν «ακούμπησε» την εισηγμένη

Του Στέλιου Μορφίδη

Η ανησυχία του Απόστολου Βακάκη για την ελληνική αγορά δεν επιβεβαιώθηκε και τελικά η Jumbo κατάφερε να καταγράφει στο α’ εξάμηνο της χρήσης της (Ιουλ 18 – Δεκ. 18) εντυπωσιακά μεγέθη, χάρη στην ιδιαίτερα καλή, για την αλυσίδα, εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα αλλά και τη ραγδαία ανάπτυξη στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, που στη συγκεκριμένη περίοδο είχε να αντιμετωπίσει και τη «σκιά» της υπόθεσης Παπαευαγγέλου με τα ακίνητα και τη «χρυσή βίζα» ο κύκλος εργασιών στο α’ εξάμηνο αυξήθηκε κατά 7,6% σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας τα 476,7 εκατ. ευρώ (από 442,9 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα).

Σημειώνεται πως στην ΓΣ των μετόχων, που είχε γίνει στον απόηχο των αποκαλύψεων για τον αντιπρόεδρο της εισηγμένης Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, ο ισχυρός άνδρας της Jumbo Απόστολος Βακάκης είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την ασταθή πορεία που παρουσίαζε η ελληνική αγορά ως το Νοέμβριο. Κάτι που όπως έλεγε δεν του επέτρεπε να κάνει προβλέψεις.

Μεταξύ των κυριοτέρων στοιχείων που κοινοποίησε σήμερα η Jumbo είναι:

· Συνολικά οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής (χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές), σημείωσαν αύξηση +2,9% περίπου με τις πωλήσεις των καταστημάτων στην Ελλάδα να είναι αυξημένες κατά +1% περίπου.

· Οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά +2% περίπου

· Οι πωλήσεις των καταστημάτων στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά +9% περίπου

· Ενώ στην Ρουμανία το ποσοστό ανάπτυξης ήταν μεγαλύτερο του +30% Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2018, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους 2 νέα καταστήματα στην αγορά της Ρουμανίας. Το πρώτο στην περιοχή του Βουκουρεστίου (13.600 τ.μ. περίπου) από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο, είναι ένα ιδιόκτητο κατάστημα 12.900 τμ στο Bacau που άνοιξε τις πόρτες του στις 12 Νοεμβρίου.

Κατά συνέπεια, το δίκτυο καταστημάτων JUMBO σήμερα αριθμεί 77 καταστήματα. Από αυτά τα 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 12 στη Ρουμανία ενώ ο Όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr.

Ο Όμιλος, μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με καταστήματα που φέρουν το σήμα της JUMBO, σε 5 χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία και Βοσνία).

Τα νέα καταστήματα του 2019

Τον Απρίλιο του 2019 αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμα ιδιόκτητο κατάστημα στην πόλη Braila της Ρουμανίας (12.000 τ.μ περίπου) ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2019 έχει προγραμματιστεί η λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος στην Βόρεια Ελλάδα.