Επιχειρήσεις

Ποια deals του 2021 έμειναν «προίκα» για τη νέα χρονιά

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Οι επενδύσεις που μένουν «στα σκαριά» από… πέρυσι, οι standby κινήσεις των μεγάλων ομίλων και οι μεγάλες «εκκρεμότητες» της ελληνικής αγοράς

Επενδυτικές «εκκρεμότητες» για το 2022 άφησε το 2021 σε αρκετά «μέτωπα». Κάποια σημαντικά deals για διάφορους λόγους είτε δεν προχώρησαν, είτε δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν. Σχέδια που –προς το παρόν- παραμένουν «στο συρτάρι» ή και συμφωνίες οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων «μεταφέρονται», ουσιαστικά …ως «προίκα» από το ένα έτος στο άλλο.

Μεγάλοι όμιλοι, ισχυρές εισηγμένες αλλά και ορισμένες «προβληματικές» εταιρείες προς εξαγορά ή όσες αναζητούν ευκαιρίες για να επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης τους, funds, ξένα και ελληνικά, σε πολλές περιπτώσεις έχουν, ήδη, προετοιμάσει τα επόμενα βήματά τους και απλά παρατείνουν τις εξελίξεις, όχι απόλυτα με δική τους υπαιτιότητα.

Ίσως, πάλι, χρειάζεται τελικά περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση ενός πλάνου…

Τα greek funds εκτιμάται ότι θα μπουν για άλλη μια φορά σε «πρώτο πλάνο» και θα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά. Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η εμφάνιση του DioramaII με διαχειρίστρια την Deca Investments, με την συμμετοχή ενός από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και μεγάλων Ευρωπαϊκών οργανισμών. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό το πρώτο closing υπολογιζόταν ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2021, συνεπώς οτιδήποτε ανακοινώσιμο σχετικά με τις πρώτες επενδύσεις του δευτέρου fund της Decaθα υπάρξει πλέον μέσα στο 2022. Υπενθυμίζεται ότι το Diorama Ι επένδυσε σε 10 επιχειρήσεις, τις Atlas Tapes, Damavand, InternertQ, Adam Pack, Axel Accessories, Viva Wallet Holdings, Lariplast, Μινέρβα, PharOS και ΕΖΑ.

Αντίστροφα μετρά για τις προσεχείς νέες εξαγορές του και το familyfund του φαρμακοβιομήχανου Βασίλη Κάτσου και της αδελφής του Νέλλης Κάτσου (έχοντας διασφαλισμένη μια ενισχυμένη ρευστότητα μετά το «χρυσό» deal του καλοκαιριού για την συνολική πώληση της Pharmathen προς την Partners Group, άρα και του υπόλοιπου ποσοστού τους, 20%, σε αυτήν) στους κλάδους του φαρμάκου με στόχο την ενίσχυση της Innovis, αλλά και των τροφίμων με «όχημα» την «Παλίρροια» – στην οποία το VNK Capital μετέχει με ποσοστό 36% από τις αρχές του 2019.

Δυο κινήσεις που προγραμματίζονταν σε πρώτη φάση για τα τέλη του 2021 ή αρχές του 2022, ενώ, στασιμότητα υπήρξε σε αντίστοιχες περιπτώσεις πιθανής απόκτησης στρατηγικών συμμετοχών σε εταιρείες-στόχους από τους τομείς του λιανεμπορίου και της τεχνολογίας.

Ενεργός στην ελληνική αγορά διατηρείται και ο Διεθνής Επενδυτικός Οίκος -και ελληνικών συμφερόντων- με έδρα το Λονδίνο, Brookstreet Equity Partners LLP, με CEO και ιδρυτικό μέλος τον Όμηρο Σαρίκα και πολλά άλλα ισχυρά στελέχη στο δυναμικό του, που στις πρώτες του 4 επενδύσεις στην χώρα μας στράφηκε προς τον τεχνολογικό κλάδο (Yodiwo, Terracom, Gizelis Robotics, NanoPhos) και τους τελευταίους μήνες υπήρχε η πληροφορία ότι σχεδιάζει και μια 5η.

Για το 2022 «μεταφέρουν» χρονικά τις αμέσως προσεχείς –αναγγελθείσες από το 2021- εξαγορές τους, εντός ή εκτός συνόρων και ελληνικές εταιρείες πληροφορικής όπως π.χ. οι Profile Software, Entersoft, Real Consultant, Performance Technologies κ.α..

Ο τεχνολογικός κλάδος, άλλωστε, θα ανήκει και τη νέα χρονιά σε αυτούς που θα έχουν την πρωτοκαθεδρία. Το ίδιο και τα τρόφιμα, η ενέργεια, το real estate μα όχι μόνο…

Λ. Παπακωνσταντίνου και Θ. Φέσσας

Κλειστά κρατά ακόμα τα χαρτιά της η Ideal Holdings (πρώην όμιλος Ideal) με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της τον Παναγιώτη Βασιλειάδη, έχοντας εισέλθει από το περασμένο φθινόπωρο σε «τροχιά εξαγορών» για την επέκταση της και σε νέες δραστηριότητες, πλην όσων αποτελούν σήμερα αντικείμενο της. Προηγήθηκαν η συμφωνία της 14ης Μαΐου με την Virtus, η ΑΜΚ των 56,1 εκατ. ευρώ, οι σχετικές μετοχικές ανακατατάξεις και το 2022 θα έρθει κατά τα φαινόμενα το πλήρωμα του χρόνου για τις πρώτες επενδυτικές κινήσεις της «νέας Ideal»…

Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρηματικά group της Ελλάδας, ο όμιλος Quest, με επικεφαλής του τον πρώην πρόεδρο επί μια 6ετία του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα και με διψήφια ανάπτυξη σε όλους σχεδόν τους τομείς της παρουσίας του στην αγορά, περιμένει από τον Μάιο το «πράσινο φως» του αρμόδιου δικαστηρίου για την έγκριση της Συμφωνίας Εξυγίανσης της ΓΕ Δημητρίου.

Με αυτή την προϋπόθεση θα επιδιωχθεί το «καθολικό restart» της ιστορικής εταιρείας εμπορίας λευκών συσκευών και κλιματιστικών (Τoyotomi, Izola, Kerosun, Singer), με νέο μέτοχο πλειοψηφείας της την Quest Συμμετοχών και με επένδυση που θα κυμανθεί κοντά στα 25 εκατ. ευρώ και θα τεθεί υπό υλοποίηση οριστικά από το 2022.

Eldorado Gold, Εθνική Ασφαλιστική, ΑΝΕΚ

Η αναζήτηση και η προοπτική της εισόδου στρατηγικού επενδυτή-«συμπαίκτη» απασχολεί άλλον ένα μεγάλο όμιλο, την Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, πιο έντονα ίσως από την Άνοιξη του 2021 όταν κυρώθηκε από την Βουλή η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης, με στόχο την εξεύρεση κεφαλαίων για την πλήρη ανάπτυξη των projects της στην Ελλάδα, τις νέες επενδύσεις της για την αύξηση της παραγωγικότητας των μεταλλίων της και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής, με φόντο κυρίως το έργο στις Σκουριές. Παράλληλα, εξετάζονται και αξιολογούνται όλοι οι διαθέσιμοι τρόποι χρηματοδότησης του, καθώς θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 845 εκατ. ευρώ για να «τελειώσει».

«Εκκρεμεί», επίσης, από την περασμένη Άνοιξη η επικύρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στον αμερικανικό επενδυτικό «κολοσσό» του CVC Capital Partners, deal το οποίο παραμένει «κολλημένο» στα «γρανάζια» των αυστηρών διαδικασιών της DGComp.

Ακόμα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συγχώνευση Attica Group και ΑΝΕΚ και τη διάσωση της δεύτερης με ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή την πρώτη, με απαραίτητες προϋποθέσεις το «ναι» των πιστωτριών τραπεζών (πληροφορίες των τελευταίων ημερών τις έφεραν να συμφωνούν επί της αρχής επί ενός σχεδίου κατανομής του βάρους της εξυγίανσης), το «κούρεμα» των τραπεζικών υποχρεώσεων της και την εφαρμογή ενός νέου business plan.

Σε ένα άλλο «μέτωπο» φαίνεται να επιταχύνονται οι κινήσεις της ONEX από κοινού με την ιταλική ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία Fincantieri για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αν και θα πρέπει να «περάσει» από τους πιστωτές και να δοθεί στην πορεία και το δικαστικό «Ο.Κ.» στο αντίστοιχο σχέδιο εξυγίανσης.

Το «πράσινο φως» του Πολυμελούς Πρωτοδικείου περιμένουν για τον ίδιο λόγο και οι εμπλεκόμενοι στο deal πώλησης της ιστορικής εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης στον τουρκικό όμιλο τροφίμων Dardanel, με την σχετική συζήτηση να έχει ορισθεί για τις 18 Ιανουαρίου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι προαναφερόμενες υποθέσεις…

Χαλυβουργία Ελλάδος, Ερρίκος Ντυνάν, ICAP

Στην τελική του ευθεία εισέρχεται και το σχέδιο εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος (της οικογένειας Μάνεση), με πρωταγωνιστή το HIG Capital.

Το εξαιρετικά δραστήριο στη χώρα μας αμερικανικό fund σκοπεύει να αξιοποιήσει το μεγάλο ακίνητο του πρώην εργοστασίου της εταιρείας στον Ασπρόπυργο για τη δημιουργία μεγάλου logistics center.

Το HIG ενισχύει την παρουσία του και στον τουριστικό κλάδο αφού, κατά πληροφορίες, απέκτησε πρόσφατα, μέσω εξαγοράς των δανείων των τραπεζών, τον έλεγχο του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη, που διαθέτει πέντε μεγάλες μονάδες στην Κω…

Κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς αναμένονται εξελίξεις και σε σχέση με την «επόμενη μέρα» του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς προσανατολίζεται να εκκινήσει νέο διαγωνισμό για την πώλησή του. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα κριθούν πολλά για τον συσχετισμό δυνάμεων στο χώρο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

Στην εκπνοή του 2021 έκλεισε και θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2022, το πολυαναμενόμενο deal για την ICAP που περνάει στον έλεγχο της CRIF.

Το CVC (που απέκτησε και την Vivartia) δεν σταματά τις αναζητήσεις ευκαιριών από την ελληνική αγορά και στον ευρύτερο χώρο των επιχειρήσεων που συνδέονται με την εστίαση ή τα τρόφιμα και γενικώς η αγορά προϊδεάζεται για μια σειρά νέων deals το 2022, μετά από μια «γεμάτη» χρονιά όπως το 2021, πέρα από τις «εκκρεμότητες» οι οποίες έχουν μείνει…

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλύτερα «δώρα» έως και 50.000 ευρω με τη «Φορολοταρία 2.0»

Ο πολιτικός Καζαμίας του 2022, τα φώτα του Μυτιληναίου, το ξενοδοχείο του Υφαντή και το ντηλ της Βιοϊατρικής 

A.Carlon (Ericcson): Το 5G στην Ευρώπη και τα 3 τολμηρά βήματα της Ελλάδας