Αρκετά «επώνυμα» σφυριά περιλαμβάνονται στα 1.140 που έχουν προγραμματιστεί να χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν η περίπτωση του Αλέξανδρου Σπέντζου, αλλά και της Arcadia ΑΕΒΕ της οικογένειας Παπαγεωργίου (Τρόπαια Συμμετοχική).

Ο Σπέντζος και η μεζονέτα στην Πεντέλη

Ο Αλέξανδρος Σπέντζος είναι ο ένας από τους τρεις γιους του Χρήστου Σπέντζου, της θρυλικής εταιρείας «Σπέντζος Φιλμ», που εδώ και 75 χρόνια κυριαρχεί στον τομέα της διανομής ξένων και ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών.

Ο Αλέξανδρος Σπέντζος, στην παρούσα φάση «πρωταγωνιστεί» ο ίδιος σε ένα προσωπικό «θρίλερ», με επίκεντρο τη μεζονέτα του στην Πεντέλη που έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί -εάν μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για την αναστολή- την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 580.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός γίνεται με επισπεύδοντα ιδιώτη μετά από κατάσχεση στις 18 Μαρτίου, για 30.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης).

Ο 70χρονος Αλέξανδρος Σπέντζος είναι ο πιο δραστήριος και κοσμογυρισμένος της οικογένειας, καθότι από μικρός λάτρευε τους αγώνες ταχύτητας και την ιστιοπλοΐα, ενώ παντρεύτηκε την Καναδή σεναριογράφο Κάθριν Τζάκσον – έχουν τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Τες Σπέντζος- μοιράζοντας έτσι τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας, Καναδά, Ν. Υόρκης και Καννών.

Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία είναι πάντως φορτωμένη με αρκετές προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις. Πρόκειται, ειδικότερα, για μια μεζονέτα σε συγκρότημα κατοικιών κατασκευής της περιόδου 1991 – 1993, που βρίσκεται στην Παλαιά Πεντέλη, επί οικοπέδου 1.005,36 τ.μ. και περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, δύο ορόφους και δώμα.

Συγκεκριμένα:

α) Το υπόγειο, 52,39 τ.μ., αποτελείται από εσωτερική σκάλα επικοινωνίας, διάδρομο, πλυντήριο, στεγνωτήριο, σιδερωτήριο και μία αποθήκη.

β) Το ισόγειο, 70,65 τ.μ., αποτελείται από τη συνεχιζόμενη εσωτερική σκάλα επικοινωνίας, σαλόνι, κουζίνα και βεράντα.

γ) Ο πρώτος όροφος αποτελείται από την εσωτερική σκάλα επικοινωνίας, ένα δωμάτιο εισόδου με W.C. όπου και η σκάλα εισόδου, διάδρομο, ένα δωμάτιο καθημερινό, ένα λουτρό και δύο υπνοδωμάτια, ενώ έχει συνολική επιφάνεια κατά μεν το ισόγειο 19,21 τ.μ., και κατά τον Α’ όροφο 81,63 τ.μ.

δ) Ο δεύτερος όροφος, συνολικής επιφάνειας 72,47 τ.μ., αποτελείται από τη συνεχιζόμενη εσωτερική σκάλα, τη σοφίτα και ένα αίθριο.

Άλλο ένα asset της οικογένειας Παπαγεωργίου

Για την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη πλειστηριασμός σε βάρος της οικογένειας Παπαγεωργίου, του κραταιού κάποτε ομίλου της Τρόπαια Συμμετοχική (Sanyo). Αφορά στα ακίνητα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό της εταιρείας «Arcadia ΑΕΒΕ», που δραστηριοποιείτο κατά το παρελθόν στην παραγωγή και αναπαραγωγή CD και DVD.

Πρόκειται ειδικότερα για δύο ακίνητα 3.622,50 τ.μ. και 3.018,75 τ.μ., που βρίσκονται εντός της ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής. Στα δύο αυτά οικόπεδα έχουν ανεγερθεί τριώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 2.279,69 τ.μ., ενώ στη συνέχεια έγινε επέκταση τμήματος ισογείου και δημιουργία ορόφου στο εργοστάσιο 918,00 τ.μ. Συνεπώς, η σημερινή συνολική δόμηση ανέρχεται σε 3.197,69 τ.μ.

Στο ενιαίο λειτουργικά κτιριακό συγκρότημα υπάρχει ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός – μηχανήματα παραγωγής που αποτελούν παραρτήματα για την εξυπηρέτηση της παραγωγικής μονάδας της επιχείρησης, στην οποία σημειωτέον, έχει διοριστεί με δικαστική απόφαση προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά την τιμή πρώτης προσφοράς, για το ένα ακίνητο έχει οριστεί στις 560.000 ευρώ, για το δεύτερο στις 317.550 ευρώ και για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στις 17.450 ευρώ. Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό με επισπεύδουσα τη Special Financial Solutions, διαμορφώνεται σε 895.000 ευρώ.

Η άνοδος, η πτώση και τα διαδοχικά σφυριά

Πέρυσι συμπληρώθηκε μισός αιώνας από το 1971, όταν οι αδελφοί Σταύρος και Αλέκος Παπαγεωργίου έβαλαν τα θεμέλια της Sanyo Hellas, αντιπροσωπεύοντας τα προϊόντα του φημισμένου, τότε, ιαπωνικού ομίλου στην Ελλάδα. Ήταν μια εποχή που το brand αποτελούσε «διαβατήριο», ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχία.

Οι Παπαγεωργίου, άνθρωποι εργατικοί και διορατικοί, δεν έμειναν σε αυτό. Αντίθετα, στην πορεία των χρόνων έχτισαν μια μικρή «αυτοκρατορία», με ισχυρό εκτόπισμα στο επιχειρηματικό στερέωμα και πλοκάμια σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της αγοράς. Από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το real estate και από τα ξενοδοχεία, τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και την παραγωγή CD-R και DVD, μέχρι τη ναυτιλία, αλλά και με σημαντικά μετοχικά ποσοστά σε διάφορες επιχειρήσεις.

Η Sanyo Hellas από το 1998 έγινε εταιρεία συμμετοχών και το 2013 μετονομάστηκε σε Τρόπαια Συμμετοχική, παραπέμποντας στα Τρόπαια Αρκαδίας, τόπο καταγωγής της οικογένειας. Έκτοτε όμως άρχισε και η καθοδική πορεία, με πωλητήρια «ασημικών» και το κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών και δραστηριοτήτων, προκειμένου η διοίκηση να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας.

Έτσι, σταδιακά πουλήθηκαν η Τρόπαια Ενεργειακή, το ποσοστό 7,73% στην FHL Kυριακίδης Mάρμαρα καθώς και άλλες συμμετοχές. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Avenue, που άρχισε να βγαίνει από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank σε πλειστηριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2018, με τιμή εκκίνησης 18,4 εκατ. ευρώ. Το αρχικό σφυρί δεν είχε αποτέλεσμα και ακολούθησαν αρκετά επαναληπτικά μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021, οπότε άλλαξαν χέρια και οι τελευταίες οριζόντιες ιδιοκτησίες του εμπορικού κέντρου (καταστήματα και θέσεις στάθμευσης).

Στις 8 Δεκεμβρίου 2021 ήταν η σειρά της έδρας της Τρόπαια Συμμετοχική, επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, που βγήκε σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,96 εκατ. ευρώ αφορούσαν το κτιριακό συγκρότημα και 40.000 ευρώ το δικαίωμα επέκτασης καθ΄ύψος (δικαίωμα υψούν) επί του δώματος. Το συγκρότημα κατακυρώθηκε με 2 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Στις 9 Μαρτίου 2022 ακολούθησε το 4 αστέρων Arcadia Hotel στην Κομοτηνή, που είχε αποκτηθεί το 1997. Το ξενοδοχείο που διαθέτει 85 δωμάτια και έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο 43.130 τ.μ. σε απόσταση περίπου 5,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Κομοτηνής, λειτουργούσε μέχρι τον Ιούνιο του 2019 οπότε και διέκοψε τη δραστηριότητά του. Το οικόπεδο και η μονάδα βγήκαν με τιμή πρώτης προσφοράς 2,5 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκαν με 1 ευρώ παραπάνω.

Διαβάστε ακόμη

Το Trakt Forest Hotel θέλει να ζήσουμε την απόλυτη εμπειρία του δάσους

Πληθωρισμός: Νέα δεδομένα και φόβοι για κύμα αυξήσεων στα τρόφιμα

Οι… πράσινες αβρότητες, η χρυσή Αττική Οδός (και με ίδια διόδια…) οι βασιλικές μπίζνες και ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο