Άλλος ένας πλειστηριασμός που συνδέεται με την οικογένεια Εμφιετζόγλου, της κραταιάς άλλοτε Μηχανικής, έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου. Αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό της «Ελληνικά Σωληνουργεία Α.Ε.» που έχει βάλει λουκέτο εδώ και πολλά χρόνια, ενώ το ακίνητο στη Χαλκίδα άλλαξε χέρια πέρυσι τον Ιούνιο.

Η «Ελληνικά Σωληνουργεία» ιδρύθηκε από την οικογένεια Τσαούσογλου, αλλά το 1994 πέρασε στα χέρια της Μηχανικής και η λειτουργία της σταμάτησε το 2014. Η μονάδα, που είχε παραγωγική ικανότητα της τάξης των 100.000-150.000 τόνων ετησίως κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ευβοίας.

Η κατάσχεση έγινε για 500.000 ευρώ στις 29 Ιουλίου 2021 με το ακίνητο να κουβαλάει προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ τραπεζών και άλλων φορέων για ποσά συνολικού ύψους 20,52 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός πλειστηριασμός έγινε στις 30 Μαρτίου 2022, με επισπεύδουσα τη doValue και τιμή εκκίνησης 6,88 εκατ. ευρώ, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Στο επαναληπτικό σφυρί που χτύπησε στις 8 Ιουνίου 2022 η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στα 5,51 εκατ. ευρώ και το ακίνητο κατακυρώθηκε στα 5.510.001 ευρώ, δηλαδή με ένα ευρώ παραπάνω.

Πρόκειται για μια έκταση 450 στρεμμάτων περίπου στη θέση «Γλύφα» Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα που περιλαμβάνει και δασικά τμήματα. Εντός της έκτασης υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί τμηματικά από το 1966 έως το 1983, οι οποίες είναι εγκαταλελειμμένες επί σειρά ετών.

Σημειώνεται ότι στις 21 Μαρτίου 2022 και μετά από προσφυγή το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας διέταξε να περιληφθεί ρητή μνεία στην έκθεση πλειστηριασμού ότι στα κατασχεθέντα ακίνητα δεν περιλαμβάνονται τα μηχανήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός εντός αυτών.

 

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός

Έτσι στις 12 Ιουλίου βγαίνουν στο σφυρί τα μηχανήματα και ο λοιπός εξοπλισμός, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης και συνολική τιμή εκκίνησης 1.607.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν δύο εκθέσεις εκτίμησης της αγοραίας αξίας που κατέληξαν η μία στο ποσό των 1.650.000 ευρώ και η δεύτερη στα 1.564.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται, ο εξοπλισμός βρισκόταν στα διάφορα κτήρια της επιχείρησης όπου σε κάθε ένα από αυτά λάμβανε χώρα μια διαφορετική διεργασία προκειμένου να παραχθεί ένα τελικό προϊόν ή τμήμα αυτού.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Γραμμή παραγωγής σωλήνων της εταιρείας MANNESMANN.
  • Γεννήτρια συγκολλήσεως με υψίσυχνο, υπέρηχοι της Krautkramer, Ανόπτηση ραφής της AEG,
  • Κλίβανος επαγωγικής θέρμανσης, συγκρότημα θερμής έλασης HSR, συγκρότημα αποπεράτωσης σωλήνων.
  • Δύο γραμμές παραγωγής χαλύβδινων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου ελικοειδούς ραφής (80΄ & 24΄΄) του γερμανικού οίκου SCHWARTZKORF και DEMAG, καθώς και μηχανήματα αποπεράτωσης.
  • Γραμμή αντιδιαβρωτικής επένδυσης σωλήνων με ασφαλτικό ή εποξειδικό υλικό.
  • Βοηθητικές εγκαταστάσεις, γερανογέφυρες, αεροσυμπιεστές της ssr ingeersoll rand.
  • Παλαιό σχιστικό συγκρότητμα του οίκου OME για το σχίσιμο των χαλυβδοταινιών και γραμμή εσωτερικής επικάλυψης φυγοκεντρικά εφαρμαζόμενης τσιμεντοκονίας του Ολλανδικού οίκου SELMERS και του Ελληνικού INTRABETON.
  • Γραμμή επένδυσης με πολυαιθυλένιο (3L PE) ιταλικής κατασκευής καθώς και βοηθητικός εξοπλισμός (Αεροσυμπιεστής, ξηραντήρας, αεροφυλάκια κλπ).
  • Γαλβανιστήριο.
  • Μια σειρά από παλαιά επαγγελματικά οχήματα.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η μονάδα δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο εξοπλισμός δεν συντηρείται καθόλου, ενώ πιθανόν να έχει βανδαλιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Σημειώνεται ακόμη πως εκτός του γεγονότος ότι βρίσκεται σε κακή κατάσταση λόγω της αχρησίας του και ενδεχομένως λόγω βανδαλισμού που έχει δεχτεί , είναι επιπλέον και απαξιωμένος τεχνολογικά. Έτσι, για την επαναλειτουργία του στον ίδιο χώρο θα χρειαζόταν επισκευές που θα ήταν δαπανηρές και ασύμφορες οικονομικά.

Ένα επιπλέον αρνητικό αποτελεί ότι είναι κατασκευασμένος για τις ανάγκες αυτής της εταιρείας και δύσκολά θα μπορούσε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε κάποιον άλλον χώρο.

Για τον προσδιορισμό της ηλικίας του εξοπλισμού έγιναν κάποιες παραδοχές, με βάση τις οποίες το μεγαλύτερο τμήμα του χρονολογείται από την εποχή του 1980. Έτσι, η τεχνολογική στάθμη της μονάδας θεωρείται ότι είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις νέες και είναι παλαιότερη των 42 ετών.

Το «φινάλε» για τη ΒΙΚΗ

Το δυσάρεστο, αλλά αναμενόμενο «φινάλε» και για την πάλαι ποτέ κραταιά αλλαντοβιομηχανία ΒΙ.ΚΗ. αναμένεται να γραφτεί στις αρχές Ιουλίου. Και τούτο καθώς για τις 7 Ιουλίου προγραμματίστηκε ο πλειστηριασμός των εγκαταστάσεών της στο Κρυονέρι.

Η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες αλλαντοβιομηχανίες της χώρας με ισχυρή παρουσία στην αγορά για πολλά χρόνια. Ωστόσο, μετά το χτύπημα της πολυετούς οικονομικής κρίσης, δεν κατάφερε να ορθοποδήσει με αποτέλεσμα να πτωχεύσει τον Απρίλιο του 2019.

Τώρα, η σύνδικος πτώχευσης οδηγεί στο σφυρί τις εγκαταστάσεις της μονάδας Logistics της εταιρείας που αναπτύσσονται σε γήπεδο επιφάνειας 16.453 τ.μ. στη θέση «Μπάφι» Τατοΐου, και περιλαμβάνουν επαγγελματικές αποθήκες επιφάνειας 4.262,02 τ.μ. οι οποίες ανεγέρθηκαν το 2007. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 2.235.750 ευρώ. Όπως επισημαίνεται, το ακίνητο είναι εκμισθωμένο μέχρι τον Αύγουστο του 2028 με μηνιαίο μίσθωμα 4.300 ευρώ.

Η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ ιδρύθηκε το 1973 από την οικογένεια Παπαγιάννη και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ηπείρου, αλλά και υπολογίσιμος παίκτης στην αγορά παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος. Παράλληλα λειτουργούσε και την εταιρεία ζωοτροφών Laky.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δοκιμάστηκε σκληρά καθώς από το 2009 και μετά άρχισε να συσσωρεύει ζημιές, οι οποίες μέχρι το 2016 ξεπερνούσαν τα 23 εκατ. ευρώ, ενώ διαρκώς αυξάνονταν και οι υποχρεώσεις.

Παρά ταύτα υπήρξαν συζητήσεις με αρκετούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (που εξαγόρασε την Νίκας) και η Impala Invest (που εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής στην Creta Farms), οι οποίες ωστόσο δεν ευοδώθηκαν. Λόγω αδυναμίας να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές επί του ενός σχεδίου εξυγίανσης, η εταιρεία έφτασε σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και μετά από 46 χρόνια πορείας κηρύχθηκε σε πτώχευση με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Άρτας.

Διαβάστε ακόμη

SKY express: Πρόβλεψη για έσοδα 360 εκατ. ευρώ, 4,4 εκατ. επιβάτες και 65+ προορισμούς το 2023

Νέο όργανο ηθικής της ΕΕ μετά το Qatargate: Στη μάχη της διαφθοράς χωρίς… όπλα και χρήματα (pics)

Πανελλαδικές 2023: Σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ