Μάχη με τον χρόνο δίνουν κυβέρνηση και νέα διοίκηση για το διάσωση της ΔΕΗ, με τον ίδιο τον υπουργό Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, να θέτει δυο ημερομηνίες – ορόσημο για την Επιχείρηση, με πρώτη την 24η Σεπτεμβρίου.

Την ημερομηνία αυτή, ο ορκωτός λογιστής της εταιρείας, η Ernst & Young, θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την οικονομική της κατάσταση και τις προοπτικές βιωσιμότητάς της, ενώ το πόρισμα της EY θα συνοδεύει τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ χρειάζεται επειγόντως 750 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να βρεθούν με «διάφορους τρόπους» μέσα σε 45 ημέρες, για την ενίσχυση της ρευστότητάς της προκειμένου να μπορέσει να κρατηθεί όρθια.

Από την πλευρά του, ο νέος δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, διεμήνυσε μέσω συνέντευξής του στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ότι είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να πετύχει η ΔΕΗ και εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ΔΕΗ μπορεί να γυρίσει σελίδα και αποφασισμένος να συμβάλλει στο σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

«Εχουμε τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε και θα το προσπαθήσουμε», επισήμανε χαρακτηριστιά. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, γυρίζει σελίδα, γι’ αυτό και η ΔΕΗ, που αποτελεί έναν μεγάλο οργανισμό, χρειάζεται αλλαγές για να κάνει το ίδιο και να λειτουργήσει επί ίσοις όροις στον ανταγωνισμό.

Αυτό που χρειάζεται άμεσα η ΔΕΗ σύμφωνα με τον κ. Στάσση, είναι ένα νέο business plan. Έκανε μάλιστα λόγο για ένα νέο επενδυτικό σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, το οποίο θα είναι στην κατεύθυνση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δηλαδή με πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και στα διαρθρωτικά μέτρα με παρεμβάσεις στα δίκτυα διανομής, στην παραγωγή και στους εργαζόμενους, χωρίς όμως βίαιες και σαρωτικές αλλαγές που θα προκαλέσουν αναστάτωση στην Επιχείρηση.

Ερωτηθείς αν το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Enel της Ρουμανίας που χρειάστηκε 4 χρόνια για να μετασχηματιστεί, ο κ. Στάσσης απάντησε ότι η ΔΕΗ δεν έχει τόσο χρόνο ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «από το πρώτο έτος μπορούμε να δώσουμε το στίγμα μιας άλλης επιχείρησης».

Αυτό που διαφαίνεται ωστόσο είναι ότι η εξυγίανση και η επαναφορά της δημόσιας εταιρείας, θα χρειαστούν πολύ χρόνο.

Όπως πάντως σημειώνει το «Βήμα», τα μέτρα που θα υλοποιηθούν, υπό τον νέο διοικητή της ΔΕΗ, προϋποθέτουν την εκπόνηση νέου ή την επικαιροποίηση του υπάρχοντος επιχειρησιακού της σχεδίου και επιπροσθέτως περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση μέρους της θυγατρικής της ΔΕΗ, του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Τα «αγκάθια» που υπάρχουν στον δρόμο για την εξυγίανση της ΔΕΗ εντοπίζονται στα εξής:

1. Από πού θα βρεθούν τα 750 εκατ. ευρώ που είπε ο κ. Χατζηδάκης

Ο ίδιος είχε απαντήσει πως θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια και για να μην περάσει η επιβάρυνση στους καταναλωτές θα προχωρήσει και σε μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων. Παράλληλα με τη μείωση του ΦΠΑ που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ο τελικός λογαριασμός για τον καταναλωτή θα εξισορροπηθεί. Επίσης, τα 750 εκατ. θα καλυφθούν και με την καταβολή παλιών οφειλών προς τη ΔΕΗ για τις ΥΚΩ του 2011.

2. Πώς θα μειωθεί το βουνό των ανεξόφλητων και ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ύψους 2,7 δισ.

Περί τους 60.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές χρωστούν 800 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός έχει περιγράψει γενικώς μέτρα είσπραξης όλων των απλήρωτων λογαριασμών που θα εξειδικέυσει η νέα διοίκηση.

3. Ποιες παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν

Οι πρώτες υποψήφιες είναι αυτές του Αμύνταιου στη Φλώρινα και της Καρδιάς στην Κοζάνη, καθώς είναι ρυπογόνες και κοστοβόρες. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με την κατασκευαζόμενη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V ύψους 1,4 δισ. ευρώ

4. Με τι θα αντικατασταθεί το μέτρο των ΝΟΜΕ για να ανοίξει η αγορά ρεύματος

Πρόκειται για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος για πώληση μέρους της μονοπωλιακής παραγωγής της ΔΕΗ στους ιδιώτες ώστε να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κάτω από το 50% ως τα τέλη του έτους. Ο κ. Χατζηδάκης παραπέμπει για το θέμα στη συνάντηση με τους θεσμούς στις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία που έχει θέσει ως δεύτερο ορόσημο για το μέλλον της ΔΕΗ.