«Η Prodea θα έχει έως το τέλος του έτους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ επενδεδυμένα κεφάλαια σε πράσινα κτίρια, όσο είναι σε μέγεθος η δεύτερη ΑΕΕΑΠ».

Αυτό επεσήμανε από τη Θεσσαλονίκη, από το βήμα της χθεσινής ημερίδας του Υπερταμείου ο κ. Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, της μεγαλύτερης Επενδυτικής Ακινήτων του ελληνικού Χρηματιστήριο με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 2,3 δισ. ευρώ, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα κτίρια με υψηλά ενεργειακά κριτήρια είναι το νέο πρότυπο ανάπτυξης στο real estate και σε λίγο καιρό «κτίρια που δε θα έχουν αναβαθμιστεί δε θα έχουν κανένα μέλλον».

Ενδεικτικά, στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αυτή την στιγμή όσον αφορά τις πιο νέες αναπτύξεις εντάσσεται ο Πύργος Πειραιά που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Dimand και την ΕΒRD και θα παραδοθεί το φθινόπωρο του 2023, το κτίριο γραφείων “Τhe Wave” στη Συγγρού 44 όπως και το έτερο μεγάλο γραφειακό συγκρότημα Importex στην ίδια λεωφόρο, το νέο κτίριο γραφείων της Kaizen Gaming στο Μαρούσι κ.α.. «Πέρα από τα γραφεία, η ανάγκη για σύγχρονους χώρους με πράσινα χαρακτηριστικά επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως ενδεικτικά ο τομέας των logistics», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυτινός.

Αναφερόμενος γενικότερα στις προοπτικές της αγοράς ακινήτων και την κατασκευαστική δραστηριότητα ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει νέος κύκλος «κι έστω κι αν είναι δύσκολες οι συνθήκες, εκτιμάμε ότι δε θα είναι μία κρίση μεγάλης διάρκειας. Το καλό σενάριο ότι από τα μέσα του 2023 θα αποκλιμακώνονται τα υψηλά κόστη και οι πληθωριστικές πιέσεις και αυτό δε θα επηρεάσει, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, την καλή πορεία που έχει μέχρι σήμερα ο κλάδος, μετά τη δημοσιονομική κρίση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γενικότερα η κατηγορία των logistics είχαν τη μεγαλύτερη εξέλιξη στη διάρκεια της κρίσης στο εγχώριο real estate και παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές: «Οι αποδόσεις ήταν πάνω από 12-13% και αυτή την στιγμή είναι κοντά στο 7%, επομένως καταγράφηκε ακόμη και υπερ-διπλασιασμός των αξιών, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία ακινήτων.

Αυτό οφείλεται σε διαφόρους λόγους, καταρχάς στο γεγονός ότι στους αποθηκευτικούς χώρους παράγεται νέο προϊόν με υψηλά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και νέες τεχνολογίες, επίσης στο γεγονός ότι εκμεταλλευόμαστε πλέον τα φυσικά γεωγραφικά πλεονεκτήματα της χώρας, ως πύλη για άλλες αγορές μέσω των λιμανιών, κ.ο.κ.. Άρα αυτός είναι από τους πιο στρατηγικούς τομείς για την Ελλάδα, εξ ού και το μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα και είναι ένα από τα εύκολα πλεονεκτήματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ακόμη και το Δημόσιο που έχει πολύ μεγάλες εκτάσεις.

Συνολικά ο κλάδος των ακινήτων και ο τουρισμός είναι οι βασικότεροι πυλώνες ανάπτυξης, επηρεάζουν εξαιρετικά το ΑΕΠ και με εξαίρεση τη μεγάλη περίοδο της κρίσης, οι επενδύσεις σε ακίνητα, ως κλάδος, ήταν και παραμένει βασικός πυλώνας για την ελληνική οικονομία όπως και για άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Παντού είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα αφενός λόγω υψηλής ιδιοκατοίκησης, άνω του 75% αλλά και λόγω του ότι η χώρα μας είναι το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, κάτι όμως που δεν το εκμεταλλευόμαστε στο βαθμό που θα έπρεπε».

Ο ίδιος στάθηκε και στα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου σε σχέση με το πολύπλοκο καθεστώς και τις πολυετείς καθυστερήσεις φέρνοντας ως παράδειγμα την ισπανική περίπτωση σε σχέση με τις π.χ. με τις επενδύσεις στον τουρισμό: «Στην Ισπανία ένας μέσος χρόνος αδειοδότησης για να φτάσει στο σημείο μέχρι να κτίσει ένας μεγάλοξενοδόχος είναι 6 μήνες και στην Ελλάδα …10 χρόνια», ανέφερε σκωπτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας: Στο 5,3% αναθεωρείται η εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2022 – Επίδομα θέρμανσης 350 ευρώ

Ρεύμα: Τι αλλάζει από τον Οκτώβριο στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας

Mέχρι το τέλος της χρονιάς οι υπογραφές για το «Skyline»- Ο νέος ρόλος της Alpha Aστικά Ακίνητα