Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανάληψη έργων στο εξωτερικό, αλλά και την Ελλάδα –από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- για την Profile Software, η οποία προσβλέπει πλέον στην δημιουργία ενός ανεκτέλεστου άνω των 200 εκατ. ευρώ προς υλοποίηση σε βάθος πενταετίας.

«Απόθεμα» τουλάχιστον οχτώ φορές μεγαλύτερο από τα ετήσια έσοδά της κατά την τελευταία χρήση (25 εκατ. ευρώ το 2022), γεγονός το οποίο δικαιολογεί τις προσδοκίες για νέο διπλασιασμό των μεγεθών της έως το 2025, όπως είχε αναφερθεί στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών και προβλέπεται από το 3ετές business plan της.

Για τον υπολογισμό του ποσού αθροίζονται οι υπογεγραμμένες συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί (με projects 100+ εκατ. ευρώ από το RRF έως το 2026) και 70 εκατ. ευρώ περίπου από επαναλαμβανόμενα έσοδα του χρηματοοικονομικού τομέα και άλλα συμβόλαια ενδεικτικά με αναγωγή πενταετίας, π.χ. προερχόμενα από συμβάσεις συντήρησης, καθώς η διοίκηση τα συμπεριλαμβάνει στο ανεκτέλεστo του ομίλου.

Υπήρξαν επίσης έργα του χρηματοοικονομικού κλάδου τα οποία δεν τιμολογήθηκαν πέρσι και είναι να εκτελεστούν φέτος, ενώ σε ένα σύνολο 180-200 εκατ. ευρώ δεν προσμετρώνται φυσικά όσα διεκδικούνται και θα κατοχυρωθούν προσεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι υπέγραψε νέα έργα 50 εκατ. ευρώ για την Profile έναντι 13 εκατ. ευρώ το 2021 και για το 2023 αναμένονται συμβάσεις αξίας 90 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, διεκδικεί με αξιώσεις έργα πληροφορικής επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου.

Αν προστεθούν στην «εξίσωση» τα δικαιώματα προαίρεσης για έργα του δημόσιου τομέα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους, οι προοπτικές γίνονται ακόμα καλύτερες. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής δόθηκε η συνέχεια σε όσα αφορούν την επόμενη μέρα της, από τα χείλη του προέδρου της Χαράλαμπου Στασινόπουλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου Ευάγγελου Αγγελίδη.

«Στρατηγική της Profile είναι η ισορροπημένη κατανομή των λύσεων και των προϊόντων της σε μια ευρεία γεωγραφική διασπορά. Η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από σημαντικές συμβάσεις που κατάφερε να συνάψει η εταιρεία σε νέες γεωγραφικές περιοχές», τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο κ.Στασινόπουλος και έκανε λόγο για δυο συμβόλαια στην Καραϊβική και άλλο ένα πολύ μεγάλο που πρόκειται να υπογραφεί, άλλά δυο στην Μάλτα –το ένα με την μεγαλύτερη τοπική τράπεζα, για «τρεις σημαντικές δουλειές» στην Μεγάλη Βρετανία και ισχυρή παρουσία σε άλλες παραδοσιακές αγορές όπως η Μέση Ανατολή, η Β.Αφρική και η Σκανδιναβία.

Ευάγγελος Αγγελίδης

Και από την πλευρά του ο κ.Αγγελίδης μίλησε για ανάληψη και υλοποίηση κομβικών έργων με κορυφαίους διεθνείς πελάτες σε 48 χώρες και για ποιοτική αναβάθμιση του πελατολογίου της Profile, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα μεγάλη τράπεζα της Τυνησίας, fund Μάλτας, βρετανικό οργανισμό, ανερχόμενο Fund Management Office στην Καραϊβική, ελληνικές τράπεζες κ.ά.

«Η εξαγορά της Centevo πριν από δυο χρόνια μας έδωσε σημαντικούς πελάτες στην Σκανδιναβία, όπου ακολουθείται το πλάνο κανονικά και περιμένουμε ακόμα καλύτερες αποδόσεις», σχολιασε ο πρόεδρος της εισηγμένης, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο για νέα deals.

Αποκάλυψε τη σύμβαση με fintech εταιρεία του ΤΜΕΔΕ για ένα project το οποίο τρέχει τους τελευταίους μήνες και αφορά την αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας για την παροχή δανείων σε μηχανικούς.

Ο κύκλος εργασιών ρεκόρ των 25 εκατ. (+30%) με ισχυρή κερδοφορία για το 2022, συνοδεύεται από μια νέα αύξηση άνω του 15% για το πρώτο εξάμηνο του 2023, με πρόβλεψη για +20% στο σύνολο του έτους.

«Ο δημόσιος τομέας ήταν αρκετά επιτυχημένος. Υπογράψαμε έργα 100 εκατ. ευρώ και διεκδικούμε άλλα ύψους 50 εκατ. ευρώ, όταν έχει προκηρυχθεί το 50% από αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης και έχουμε μπροστά μας το 40%-50% των υπολοιπόμενων. Ενεργοποιείται και το νέο ΕΣΠΑ που θα δώσει νέες δουλειές.

Η εταιρεία μας υπολογίζει σε περισσότερα έργα, έχοντας τοποθετηθεί πάρα πολύ καλά και με μεγάλη εμπειρία σε όλες τις αγορές. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις 48 χώρες όπου υλοποιούμε σύνθετα και μεγάλα έργα. Η επιτυχία της είναι σημαντική.

Το 3ετές business plan μας κάνει πολύ αισιόδοξους. Κερδίζουμε σημαντικότατα έργα σε όλο τον κόσμο και όσο περνάει ο καιρός ανεβαίνουν οι αξίες των συμβάσεων που υπογράφουμε με μεγάλους πελάτες στο εξωτερικό. Στα έργα δημοσίου πάμε στοχευμένα, με βάση την τεχνογνωσία μας, τις λύσεις που έχουμε δουλέψει και την εμπειρία μας.

Έχει γίνει καλή δουλειά από την κυβέρνηση, η οποία κατευθύνει τις εξειδικευμένες εταιρείες στις αντίστοιχες ανάγκες σωστά, για να κερδίσουμε όλοι από αυτό. Διεκδικούμε έργα υποδομών, που σημαίνει ότι έχουν συνέχεια», ήταν ένα άλλο σχόλιο του κ.Στασινόπουλου.

Χαράλαμπος Στασινόπουλος

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο βασίζεται η Profile για τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξής της, κατά τον ίδιο, είναι οι αναβαθμίσεις των καινοτόμων προϊόντων της και οι μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η λειτουργία όλων των συστημάτων σχεδόν στο cloud, οι συνεργασίες με τις Microsoft, Amazon κ.ά.

 «Οι 3 πυλώνες ανάπτυξης»

Σε 3 πυλώνες ανάπτυξης για την Profile αναφέρθηκε ο CEO της Ευάγγελος Αγγελίδης:

  1. Την οργανική, με παραδοσιακή της δύναμη το χρηματοοικονομικό λογισμικό, την ενεργή συμμετοχή σε έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα και τις στοχευμένες νέες εξαγορές. «Βρίσκονται σταθερά μέσα στην ατζέντα μας οι εξαγορές, διερευνούμε το περιβάλλον στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ομίλου. Τα κριτήρια για μια εξαγορά είναι τα συμπληρωματικά χαρακτηριστικά μιας εταιρείας και η πρόσβαση σε νέες αγορές και πελατολόγια», εξήγησε.
  2. Ο κ.Αγγελίδης επισήμανε ότι η θυγατρική Profile Technologies αποτελεί το Development Center ομίλου, επανέλαβε ότι η εισηγμένη επενδύει κάθε χρόνο το 25% των εσόδων της στον τομέα του R&D και τόνισε πώς προέρχεται από 5 διαδοχικές χρονιές ανάπτυξης, ξεπερνώντας τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί μετά και την αποεπένδυση από το ticketing, που δεν ανήκε στις core δραστηριότητές της.
  3. Την έντονη εξωστρέφεια της, ένα ισχυρό ατού σε περιόδους αβεβαιότητας, επιβεβαιώνει το ότι το 69% του τζίρου της προέρχεται από το εξωτερικό (και το 65% από επαναλαμβανόμενα έσοδα).

Από τα νέα έργα των 50 εκατ. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος τους αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του 2023 και κυρίως την τριετία 2024-26.

Από τα «όπλα» της θεωρούνται τα ταμειακά διαθεσιμα των 14 εκατ. ευρώ και έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων μέσω συνεχιζόμενων επενδύσεων.

Για την αύξηση των εσόδων της η Profile ποντάρει στα γραφεία της στο εξωτερικό και στο εκτεταμένο δίκτυο πωλητών και συνεργατών.

Επιδιώκει νέες προσλήψεις προσωπικού και περιορισμό των δαπανών μέσω της βελτιστοποίησης των εταιρικών λειτουργιών και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων τους.
Με βάση το εσωτερικό πλάνο, για τον διπλασιασμό των εσόδων έως το 2025 προβλέπεται συμμετοχή των έργων του δημοσίου κατά 30%, από 10%-12% (φέτος δεν αναμένεται να αποφέρουν πάνω από 8 εκατ. ευρώ).

Ο κ.Στασινόπουλος ανέφερε ως μια πιθανότητα να λάβει παράταση το Ταμείο Ανάκαμψης για 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά δήλωσε ότι όλοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα. Μια νέα επένδυση της Profile που θα ολοκληρωθεί το 2023 είναι η ριζική ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων της. Η Γ.Σ., τέλος, ενέκρινε μέρισμα 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε ακόμα

Big deal Μυτιληναίου στον Καναδά για φωτοβολταϊκό-γίγα άνω του 1GW

Νινέτα Φιξ: Η γυναίκα πίσω από το «χρυσό» deal των €18 εκατ. για το μυθικό διαμέρισμα της Ηρώδου Αττικού (pics)

Με παθητικό $1 δισ. οδηγήθηκε σε πτώχευση η Vice Media (πίνακες)

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ