Από το 2007 χρονολογείται το εγχείρημα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την ιστορικη κατασκευαστική εταιρεία «Προοδευτική». Τότε, καθώς εμφανίζονταν τα πρώτα ζητήματα ρευστότητας, η εταιρεία ανέφερε στις οικονομικές της καταστάσεις πως θα πραγματοποιηθεί ΑΜΚ 30 εκατ.ευρώ με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων για να εξυπηρετηθεί η είσοδος νέων στρατηγικών επενδυτών.

Στις οικονομικές καταστάσεις που για το 2020 που δημοσιοποίησε η εταιρεία χθες 30 Αυγούστου, σημειώνει ξανά πως «επιδιώκει συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι, παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, πέραν από τη συνεισφορά τους σε οικονομικούς πόρους, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και σε άλλους τομείς για την επίτευξη του σκοπού αυτού».

Την ίδια ακριβώς φράση είχε χρησιμοποιήσει και στις οικονομικές καταστάσεις του 2019, του 2018, του 2017, του 2016, του 2015 και πάει λέγοντας.

Την ίδια επωδό χρησιμοποίησε και για να εξηγήσει την… αδυναμία εξεύρεσης επενδυτών: «Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση Στρατηγικού Επενδυτή και κατ’ επέκταση νέου κεφαλαίου, έως την έγκριση της παρούσας οικονομικής έκθεσης».

Έτσι η εταιρεία που πέρυσι είχε μηδενικό τζίρο, για άλλη μια χρονιά επικέντρωσε τις προσπάθειές της για την είσπραξη των απαιτήσεών της (περιλαμβανομένων και των δικαστικά διεκδικούμενων) και τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσής της, ώστε – όπως σημειώνει – να μειωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι υποχρεώσεις της, να αυξηθεί η ρευστότητά της και με τον τρόπο αυτό να μπορέσει να αποκτήσει ικανοποιητικό κεφάλαιο κίνησης για να επαναδραστηριοποιηθεί στον κατασκευαστικό τομέα.

Η πρόθεση επαναδραστηριοποίησης στον κατασκευαστικό τομέα διατυπώνεται επίσης σε κάθε οικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση σημειώνει πως συνεχίζει τις προσπάθειές της για διεκδίκηση απαιτήσεων από έργα εσωτερικού και εξωτερικού και προσπαθεί να εισπράξει από το Ρουμανικό, Ελληνικό Δημόσιο και καθώς και από τρίτες τεχνικές εταιρείες, σχετικές απαιτήσεις της, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναμένει την είσπραξη μέρους των απαιτήσεων εκ του Ρουμανικού Δημοσίου, εντός της χρήσεως 2021 ή αρχές του 2022.

Για την ιστορία, το 2020 με μηδενικό τζίρο είχε EBITDA 1,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 197 χιλ. ευρώ, με καθαρή θέση (στις 31/12/2020) 7,6 εκατ.ευρώ και καθαρό δανεισμό στα 5,7 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση, πάντως, αναφέρει πως λόγω μη ύπαρξης νέων δημοπρασιών έργων στην Ελλάδα, η Προοδευτική προσανατολίζεται να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του real estate, εκτός Ελλάδος, και εφόσον υπάρξει μια σχετική ρευστότητα, ιδίως μετά την οριστικοποίηση των ποσών προς είσπραξη από τις διαιτησίες για τα έργα στη Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κούτλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Προοδευτική.

Στο ταμπλό ξανά

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων, από σήμερα 31 Αυγούστου 2021, – οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται εκ νέου στην Κατηγορία «Επιτήρηση». Η Προοδευτική, για την οποία το 2020 υπήρξε φημολογία – που διαψεύστηκε αρμοδίως – ότι θα αξιοποιούνταν ως κέλυφος, αποτιμάται σήμερα στο Χ.Α. στα 5,1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

«Στάμου» vs «Δημητρίου»: Η μάχη του ρυζόγαλου

Super yachts: Πού βρέθηκαν τον Αύγουστο – Πόσα ήρθαν στην Ελλάδα

Τζον Πόλσον: Γιατί βλέπει «φούσκα» στα κρυπτονομίσματα – «Μείνετε μακριά»