Να ανοίξει τις πόρτες των εξαγωγών που από μόνες τους μπορούν να αποτελέσουν τον πολυπόθητο καταλύτη για τη δημιουργία και την ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, επιχειρεί η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το νέο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατ’ ουσίαν ακολουθεί τα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει σήμερα για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, και τα οποία έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επιδεικνύουν σημαντική εξωστρέφεια.

Συγκεκριμένα, με τη νέα προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στην χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας Αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι για την κυκλοφορία τέτοιων σκευασμάτων στην Ελλάδα παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς που προβλέπει έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ. πριν από τη διάθεση του σε ασθενείς.

Δεδομένου ότι σε χώρες όπου ήδη έχει αναπτυχθεί μία ισχυρή βιομηχανική βάση για σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, όπως το Ισραήλ και η Γερμανία, οι κανονισμοί είναι πιο ευέλικτοι σε ο,τι αφορά το παραγόμενο προϊόν (ποσοστό περιεκτικότητας  τετραϋδροκανναβινόλης – THC κοκ), η συγκεκριμένη πρόβλεψη αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο να επιτυγχάνουν εταιρείες στην ελληνική επικράτεια να κλείνουν συμφωνίες αποκλειστικά προς εξαγωγή: Από τον ξηρό ανθό, ως τις έτοιμες φαρμακευτικές ουσίες.

Εξάλλου η ζήτηση από χώρες όπου ήδη έχει αναπτυχθεί σοβαρή βιομηχανία γύρω από τη φαρμακευτική κάνναβη είναι τεράστια. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσαν το επιχειρηματικό newsletter για την παγκόσμια αγορά κάνναβης, MJBizDaily, το Ισραήλ κατά το α’ εξάμηνο του 2020 προχώρησε σε εισαγωγές φαρμακευτικού ξηρού ανθού κάνναβης, υψηλής περιεκτικότητας THC,  άνω των 6 τόνων. Σχεδόν ίδιες ήταν οι εισαγωγές της Γερμανίας.

Οι περισσότερες μάλιστα έγιναν από τον Καναδά, μαρτυρώντας το μεγάλο κενό που υπάρχει μεταξύ καλλιέργειας και παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η ζήτηση δε στο Ισραήλ είναι τέτοια που η κυβέρνηση επέτρεψε εισαγωγές σε παραγωγούς κάνναβης που δεν είναι πιστοποιημένοι κατά το πρότυπο βέλτιστης πρακτικής καλλιέργειας και παραγωγής «EU-GMP» που έχει επιβάλει η ΕΕ για τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που μαρτυρά και τη μεγάλη προοπτική που υπάρχει σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται διεθνώς.

Άδειες στα χαρτιά

Στην Ελλάδα, πάλι, αν και την τελευταία τριετία καταγράφηκε μία δυναμική εκκίνηση με τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για ενδιαφερόμενους επενδυτές και αδειοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων, όλα σχεδόν εξακολουθούν να μένουν στα χαρτιά.

Υπολογίζεται ότι έχουν δοθεί πάνω από 60 άδειες για τη δημιουργία ειδικών μονάδων καλλιέργειας και παρασκευής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ωστόσο μόλις μία μετουσιώνεται σε τελικό αποτέλεσμα… Αυτό επιβεβαιώνει και τις συζητήσεις που πυροδοτούσε η μαζική κατάθεση επενδυτικών σχεδίων σε εκτάσεις ανά την επικράτεια περί επιχειρηματικού ενδιαφέροντος μεταπώλησης των αδειών που θα εκδοθούν!

Σε λειτουργία ως το Μάιο η πρώτη μονάδα

H μοναδική επένδυση που εξελίσσεται είναι της ισραηλινής Tikun Olam στα Εξαμίλια Κορινθίας. Το project προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56.000 τ.μ., αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του α’ τριμήνου.

Ήδη οι εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν τρεις διακριτές μονάδες,  τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ολοκληρώνονται. Γι αυτό και η διοίκηση της Tikun Europe, όπως λέγεται η θυγατρική, υπό τον κ. Νίκο Μπέη, εκτιμά ότι η μονάδα παραγωγής θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον ερχόμενο Μάιο.

Στην πλήρη ανάπτυξη του εργοστασίου προβλέπεται να δημιουργηθούν πάνω από 130 θέσεις εργασίας, ενώ σημαντικές θεωρούνται οι θετικές συνέπειες τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία.

Εξάλλου η ισραηλινή εταιρεία εκτιμά πως συνολικά η φαρμακευτική κάνναβη θα μπορούσε να εισφέρει έως και 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία λαμβάνοντας υπόψη και την εκτίμηση του UN World Drug Report ότι η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα φτάσει το 2024 τα 65 δισ δολάρια από 20 δισ. ευρώ που ήταν πριν από δύο χρόνια.

Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει…

Διαβάστε περισσότερα

Bitcoin: Μπορεί να αγγίξει τα 1 εκατ. δολάρια – Πάρτι οι επενδυτές… με επιφυλάξεις

Η «ναυμαχία» της Αδριατικής και τα… απόνερα της Κρήτης

400 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές