ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ψαλίδι» 50% στα κέρδη της Glencore στο α’ εξάμηνο

Παρ’ όλα αυτά, η κερδοφορία του α’ εξαμήνου παρέμεινε μία από τις καλύτερες στην ιστορία της επιχείρησης

Μεγάλη πτώση εμφάνισαν τα κέρδη της Glencore στο α’ τρίμηνο του 2023, καθώς η απογοητευτική ζήτηση από την Κίνα έπληξε τις τιμές στα εμπορεύματα και περιόρισε τα έσοδα της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 9,4 δισ. δολάρια, σημειώνοντας κάμψη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, η κερδοφορία του α’ εξαμήνου παρέμεινε μία από τις καλύτερες στην ιστορία της επιχείρησης.

Ο κλάδος του trading σε εμπορεύματα και μέταλλα είχε καταγράψει ισχυρό άλμα κατά τη διάρκεια του 2022, χάρη στην εκτόξευση των τιμών μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Σήμερα, οι ανοδικές πιέσεις έχουν εν μέρει αποκλιμακωθεί, ενώ η αδύναμη ανάκαμψη στην Κίνα (βασικός καταναλωτής εμπορευμάτων) έχει πλήξει επιπλέον τις τιμές, επηρεάζοντας δυσμενώς την κερδοφορία στον κλάδο των μετάλλων.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα κέρδη της Glencore από το trading περιορίστηκαν κατά 52% και ανήλθαν στο 1,8 δισ. δολάρια στο α’ εξάμηνο του 2023. Παρ’ όλα αυτά, αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών (1,1 έως 1,6 δισ. δολάρια).

Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει μέρισμα της τάξης του 1 δισ. δολαρίων και ότι θα αγοράσει ίδιες μετοχές αξίας 1,2 δισ. δολαρίων. Σύνολο 2,2 δισ. δολάρια -ένα ποσό, πάντως, χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε ακόμα

Με μαζικούς ελέγχους και αλλαγές στο «καλάθι» και στο «πλαφόν κέρδους» η «μάχη κατά της ακρίβειας»

Bloomberg: Πώς η ΕΚΤ έφερε την οικονομία της Ευρωζώνης ένα βήμα πριν από την κρίση (πίνακες)

Δεύτερο πλήγμα για τις ΗΠΑ – Υποβάθμιση αμερικανικών τραπεζών από την Moody’s

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""