Υψηλές πληρότητες, που, ήδη, αν αυτή την στιγμή έκλειναν οι κρατήσεις φτάνουν ήδη για τη σεζόν στο 85%- 87% παρουσιάζει ο όμιλος Sani/Ikos για το φετινό καλοκαίρι, την ίδια στιγμή που «τρέχει» το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου σε νέες μονάδες και αναβαθμίσεις υφιστάμενων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία συνολικού ύψους 575 εκατ. ευρώ έως το 2025.

Την εικόνα για την πορεία στα ξενοδοχεία του ομίλου έδωσε ο διευθυντής εξαγορών της Sani/Ikos κ. Λάμπης Παχυγιαννάκης χθες από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών. Οι θετικές επιδόσεις του ομίλου φέτος θα προέλθουν τόσο από την οργανική ανάπτυξη (σ.σ. δεδομένου ότι φέτος θα έχει πλήρη σεζόν και το νέο 5άστερο της Ikos Resorts στην Ισπανία) όσο και από την αύξηση της μέσης τιμής στα ξενοδοχεία του ομίλου λόγω πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης με τη Μέση Ημερήσια Τιμή (ADR) να είναι στο +30% έναντι του 2019.

Ο φετινός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων και των νέων κλινών που έχουν προστεθεί εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα πέριξ των 320 εκατ. ευρώ από τα 210 εκατ. ευρώ του 2019.

Στην παρούσα φάση η Sani/Ikos διαθέτει και υψηλή ρευστότητα με 175 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων, την ίδια στιγμή που «τρέχει» το επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 575 εκατ. ευρώ τόσο για νέα ξενοδοχεία όσο και τις αναβαθμίσεις στα ήδη υπάρχοντα Sani και Ιkos, σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία με τον όμιλο να εξετάζει και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες και σε άλλες αγορές. Οι νέες προγραμματισμένες επενδύσεις αφορούν τέσσερα καινούρια ξενοδοχεία σε Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα), Ισπανία και Πορτογαλία μαζί με επεκτάσεις σε υφιστάμενες μονάδες, όπως το Ikos Andalusia στη Mαρμπέγια αλλά και το Porto Sani στη Χαλκιδική.

Ενδεικτικά, υπό σχεδιασμό είναι το Ikos Kissamos στην Κρήτη -σηματοδοτώντας και την επέκταση σε έναν κορυφαίο ελληνικό προορισμό- σε ιδιόκτητη έκταση άνω των 200 στρεμμάτων με 400 δωμάτια, bungalows και βίλες που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων και στόχο να λειτουργήσει το Μάιο του 2025. Παράλληλα, το νέο Ikos Odisia στην Κέρκυρα με 395 δωμάτια, σουίτες και bungalows, έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται στην έκταση του πρώην Club Med με προοπτική λειτουργίας τη σεζόν του 2023.

Εκτός Ελλάδος, πέρυσι η Sani/Ikos προχώρησε σε συμφωνία με τον ισπανικό όμιλο Roxa για την εξαγορά του Blau Porto Petro στη Mαγιόρκα, με στόχο την αναβάθμισή του σε πολυτελές resort πέντε αστέρων με στόχο να λειτουργήσει αναβαθμισμένο τον Ιούνιο του 2023 ως «Ikos Porto Petro». Αντίστοιχα, με την απόκτηση του Alfamar Beach Resort στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, ο όμιλος θα λειτουργήσει το Μάιο του 2024 με 448 δωμάτια, σουίτες και bungalows για το νέο Ikos Cortesia, μετά από πλήρη ανακατασκευή και επέκταση, προχωρώντας τις αδειοδοτήσεις.

Επιπλέον, ο όμιλος Sani/Ikos προχωρά στην ανάπτυξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων του, με την περαιτέρω επέκταση τόσο του Ikos Andalusia που λειτούργησε φέτος στη Mαρμπέγια, όσο και του Porto Sani στο Sani Resort στην Χαλκιδική. Το Ikos Andalusia που είχε πέρυσι, την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, πολύ υψηλές πληρότητες, ακόμη και στο 90%, θα προσθέσει 19 νέες πολυτελείς βίλες και σουίτες, καθώς επίσης επιπλέον πισίνες και εστιατόρια έως το 2023.

Αντίστοιχα επεκτάσεις γίνονται και στο Porto Sani, πιθανή είναι και μία επέκταση στην Κω, για επιπλέον σουίτες και βίλλες, ενώ η Ikos θα λανσάρει και το νέο «προϊόν» με ιδιαίτερα standards για τα Ikos Villas, με μοναδικές βίλες 3- 4 υπνοδωματίων με ιδιωτική πισίνα στα ξενοδοχεία που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερα άτομα και μεγάλες οικογένειες, καλύπτοντας ένα έλλειμμα της αγοράς στον τουρισμό πολυτελείας.

Πρόκειται για ένα αποκλειστικά ξενοδοχειακό προϊόν για βίλλες με all inclusive υπηρεσίες 5 αστέρων που ουσιαστικά δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά ως ένα οργανωμένο concept. Το νέο προϊόν θα λειτουργήσει to 2023 και 2024 στο Ιkos Dassia στην Κέρκυρα, στο Ikos Odisia, στο Ikos Andalusia, στο Ikos Porto Petro και στο Ikos Αria.

Διαβάστε ακόμη:

Τα (επιμένω) καθημερινά νέα γκάλοπ, οι τσιγκουνιές του Σαράντη, η ώρα της ΙΟΝ και τα σχέδια του ΟΤΕ

ΥΠΕΝ: Διαγωνισμός για τον διαχωρισμό του ΕΛΑΠΕ σε Νέων και Παλαιών Έργων

Ρικάρντο Λαρριέρα: Από την Αυστραλία στη Φολέγανδρο με ένα 5άστερο project 20 εκατ. ευρώ (pics)