Επιχειρήσεις

SAS: «Βουτιά» 25% της μετοχής έπειτα από μελέτη που προβλέπει αναδιάρθρωση

  • newsroom


Από την έναρξη της πανδημίας, η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία έχει χάσει περίπου το 80% της χρηματιστηριακής αξίας της

Πτώση πάνω από 25% κατέγραψε αργά σήμερα το απόγευμα η μετοχή των σκανδιναβικών αερογραμμών SAS, έπειτα από μελέτη οικονομικού αναλυτή που εκτιμά ότι η αεροπορική εταιρεία θα βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η δραματική πτώση καταγράφηκε αφότου η νορβηγική τράπεζα DNB επανέλαβε σήμερα τη σύστασή της για πώληση, επισημαίνοντας ότι τα χρέη της εταιρείας, που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, είναι μη βιώσιμα, καθιστώντας μια «αναδιάρθρωση […] απαραίτητη για να αποφευχθεί η χρεοκοπία».

Από την έναρξη της πανδημίας, η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία έχει χάσει περίπου το 80% της χρηματιστηριακής αξίας της.

Αν και πολλοί από τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν λόγω του κορωνοϊού στα αεροπορικά ταξίδια έχουν αρθεί, η SAS αντιμετώπισε νέα προβλήματα τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από απεργία των χειριστών αποσκευών στην Κοπεγχάγη που προκάλεσε καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Λόγω της πανδημίας, το 2020 η SAS περιέκοψε 5.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 40% του εργατικού της δυναμικού. Για να ξεπεράσει την κρίση, η εταιρεία έπρεπε να προχωρήσει κυρίως σε αύξηση κεφαλαίου και σε δύο μεγάλες εισφορές κεφαλαίων, που χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από τους βασικούς της μετόχους της, τα κράτη της Δανίας και της Σουηδίας (21,8% έκαστος).

Η αεροπορική εταιρεία, η οποία θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της του τελευταίου τριμήνου του 2021 στις 22 Φεβρουαρίου, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι αγωνίζεται να μετασχηματιστεί προκειμένου να έχει μέλλον.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Τι «βλέπει» για πληθωρισμό και επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η ακρίβεια κάνει «άνοστο» το σουβλάκι: Πόσο ακρίβυναν τυλιχτά και καλαμάκια (vid)

Ρωσία: Οι ΗΠΑ θέλουν να αποσπάσουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου