Επιχειρήσεις

ΣΕΒ: Αυτές είναι οι 11 νέες start ups του Innovation Ready

 • Μιχάλης Κοσμετάτος


Ενισχύεται η «ομάδα» με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών των νεοφυών επιχειρήσεων, με βιομηχανία, ΜμΕ και ερευνητική κοινότητα. Τα αντικείμενα τους και η 3η διαδικτυακή συνάντηση με τίτλο «Νέες τεχνολογίες και Καινοτόμες λύσεις στην Ενέργεια και την Κυκλική Οικονομία»

Μια ακόμα 11άδα ελληνικών start ups προστίθεται στην «ομάδα» του ΣΕΒ. Με ζητούμενο την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα, σε μια κομβική εποχή για την οικονομία, συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 6-6,5 μήνες, με στόχο κυρίως την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, των ΜμΕ, αλλά και της ερευνητικής κοινότητας.

Η πρωτοβουλία Innovation Ready του ΣΕΒ αποσκοπεί, όπως αναφέρεται εκ μέρους του Συνδέσμου, στην ενδυνάμωση της καινοτομικής δραστηριότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Έτσι ώστε, να επιταχυνθεί η καινοτομία σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για αυτές…

Μετά από τις δυο πρώτες κλειστές διαδικτυακές συναντήσεις (στις 13.11.2020 και 1.2.2021), η τρίτη θεματική εκδήλωση με τίτλο «Νέες τεχνολογίες και Καινοτόμες λύσεις στην Ενέργεια και την Κυκλική Οικονομία» (Innovation Ready Energy & Circular Economy), είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 (και ώρα 16:30-18:00).

Όπως έγραψε πρόσφατα το newmoney, σύμφωνα με στελέχη των 22 start ups οι οποίες έλαβαν μέρος στους δυο κύκλους του περασμένου Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου, πολλές έχουν γίνει δέκτες ενδιαφέροντος ή και προτάσεων για νέες συνεργασίες.

Στην νέα παρουσίαση ευκαιριών επιχειρηματικής συνεργασίας θα συμμετάσχουν άλλες 11 start ups (κάτι που θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό τους στις 33, στο πλαίσιο του Innovation Ready) οι: Cyrus, DomX, DTWISE, GIVE Engineering, HELBIO, EV Loader, BIO2CHP, ECORESOURCES, Greener than Green Technologies, PHEE PC, SOLMEYA.

Παράλληλα, προγραμματίζονται οι επόμενοι κύκλοι εκδηλώσεων Innovation Ready με θέματα: Agrofood, Maritime, Smart Cities.

 Forbes «30 Under 30» και υποτροφία Αγγελοπούλου

Σε όλες σχεδόν αυτές τις start ups έχουν επενδυθεί, ως τώρα, σημαντικά ποσά από funds, ενώ, και οι περισσότερες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν νέους γύρους χρηματοδότησης.

Η παλαιότερη και πιο καθιερωμένη από τις 11 ελληνικές νεοφυείς εταιρείες – με 48 μήνες ενεργής παρουσίας- θεωρείται η PHEE PC από την Πάτρα, με ιδρυτή της και General Manager τον Σταύρο Τσομπανίδη.

Είναι ο νεαρότερος Έλληνας το όνομα του οποίου έχει συμπεριληφθεί στη λίστα «30 Under 30» του Forbes, στην κατηγορία της Βιομηχανίας και από το καλοκαίρι του 2017 έβγαλε σταδιακά στην αγορά με την Phee Company σειρά προϊόντων τα οποία παράγονται από νεκρά φύκια (Posidonia Oceanica), όπως θήκη για κινητό τηλέφωνο, γυαλιά ηλίου, σουβέρ, κουτιά πολυτελείας μέχρι ρακέτες θαλάσσης, έπιπλα και είδη διακόσμησης (και ορισμένα εξάγονται).

Το ταλέντο του και τις προοπτικές της παγκόσμιας πατέντας της PHEE είχε διακρίνει η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία στο πλαίσιο των υποτροφιών του Ιδρύματος Αγγελοπούλου στήριξε την πρωτοβουλία του νεαρού επιχειρηματία από το ξεκίνημα της, όπως συνέβη στην πορεία και από άλλους οργανισμούς…

 Χρήσεις υδρογόνου, IoT, τεχνητή νοημοσύνη

Τι πραγματεύονται οι 11 start ups του νέου κύκλου του Innovation Ready:  

 • Cyrus: Αναπτύσσει συμπιεστές (compressors) υδρογόνου για transport applications. Επιτυγχάνει πιέσεις έως 1000 bar και χρησιμοποιεί θερμικές διεργασίες αντί για κινούμενα μέρη. Η τεχνολογία ελαχιστοποιεί το λειτουργικό κόστος, μηδενίζει τον θόρυβο, μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενσωματώνεται εύκολα σε συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας.
 • DomX: Με αντικείμενο τις Home IoT technologies απευθύνεται σε ολόκληρο το ενεργειακό οικοσύστημα, παρέχοντας λύσεις για μεμονωμένους καταναλωτές, αλλά και προηγμένες ενεργειακές υπηρεσίες για ενεργειακούς φορείς.
 • DTWISE: Προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης, ενσωματώνοντας τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων.
 • GIVE Engineering: Παρέχει τεχνική καινοτομία, σχεδιασμό προϊόντων και προηγμένη ανάλυση εφαρμοσμένης μηχανικής, από μεμονωμένα εξαρτήματα έως πλήρη συστήματα.
 • HELBIO: Αναπτύσσει καινοτόμα, περιβαλλοντικά καθαρά και ενεργειακά αποδοτικά Hydrogen Units και CHP systems, που εξυπηρετούν βιομηχανικές, μεταφορικές, τηλεπικοινωνίες και οικιακές ανάγκες.
 • EV Loader: Παράγει λογισμικό για πιο έξυπνη φόρτιση και διαχείριση σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, για να ενθαρρύνει τους οδηγούς να φορτίζουν με καθαρή ενέργεια.
 • BIO2CHP: Προσφέρει μια γεννήτρια ισχύος σε μέγεθος δοχείου, η οποία μετατρέπει στερεά οργανικά υπολείμματα σε ενέργεια επιτόπου.
 • ECORESOURCES: Εξειδικεύεται σε περιβαλλοντικές και χημικές τεχνολογίες, αναπτύσσει καινοτόμες διεργασίες και βρίσκει λύσεις για: αξιοποίηση στερεών αποβλήτων και απολύμανση πόσιμου νερού και λυμάτων.
 • Greener than Green Technologies: R&D και μάρκετινγκ τεχνολογιών και μεθοδολογιών αποκατάστασης νερού και επεξεργασίας αποβλήτων ως βοήθεια προς την βιομηχανία για την επίτευξη της μετάβασης προς την κυκλική οικονομία.
 • PHEE PC: Ανάπτυξη και παραγωγή σύνθετων βιολογικών υλικών του αύριο, με ανακύκλωση διαφορετικών τύπων βιο-υπολειμμάτων.
 • SOLMEYA: Αξιοποίηση του CO2 μέσω της κάθετης καλλιέργειας μικροφυκών.

Διαβάστε ακόμη: