Επιχειρήσεις

ΣΕΒ: Περισσότερο επενδύει το Δημόσιο στην έρευνα από ό,τι ο ιδιωτικός τομέας

  • newsroom


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της διαΝΕΟσις στο ψηφιακό συνέδριο «Innovative Greeks», οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για έρευνα και ανάπτυξη διαμορφώνονται στο 0,59% του ΑΕΠ, έναντι 1,42% που είναι ο μέσος όρος στην ΕE

Σημαντική υστέρηση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία από τον ιδιωτικό τομέα προκύπτει από έρευνα της διαΝΕΟσις που παρουσιάστηκε σήμερα (3/3/2021) στο ψηφιακό συνέδριο «Innovative Greeks» που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για έρευνα και ανάπτυξη διαμορφώνονται στο 0,59% του ΑΕΠ έναντι 1,42%, που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, στο διάστημα 2011-2013 μόλις μία στις επτά ελληνικές επιχειρήσεις δήλωναν ότι έχουν κάποιας μορφής συνεργασία με πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο και μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Αντίθετα, οι δημόσιες δαπάνες για έρευνα πλησιάζουν πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς διαμορφώνονται στο 0,68% του ΑΕΠ έναντι 0,7% στην ΕΕ.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες ερευνητές καταφέρνουν διαχρονικά μεγάλη συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, ωστόσο η έρευνά τους οδηγεί σε ελάχιστους πατέντες.

Σε μήνυμά του προς το συνέδριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης επεσήμανε: «Στο υπουργείο Εξωτερικών η καινοτομία βρίσκεται σε υψηλή βαθμίδα σε όσα σκεφτόμαστε και όσα κάνουμε». Ακόμη, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα για την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» νησί, καθώς και στη θέσπιση της έννοιας του επιστημονικού διπλωμάτη με νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά την ακαδημαϊκή με την επαγγελματική κοινότητα.

Διαβάστε ακόμη

Και μέσω κρουαζιέρας οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους στην Αν. Μεσόγειο – Ο ρόλος της Royal Caribbean

Τζιμ Γιαννόπουλος: Έτσι μπορεί η Ελλάδα να εξελιχθεί σε πραγματικό «κρίκο» του Χόλιγουντ

Gizelis Robotics: Τέσσερις νέες συμφωνίες και σχέδια επέκτασης

Απόρρητο Απόρρητο