Η ετήσια γενική συνέλευση του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού Shell αναμένεται να χαρακτηριστεί από εντάσεις, με τους «περιβαλλοντολόγους» επενδυτές να επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία μετά από μια εξαιρετική πορεία κερδών που κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Follow This, μια μικρή ολλανδική ομάδα ακτιβιστών επενδυτών και εκστρατειών με συμμετοχές σε αρκετές εταιρείες των Big Oil, έχει καταθέσει ψήφισμα στη συνέλευση των μετόχων της Shell.

Το Ψήφισμα 26 για το κλίμα καλεί τη Shell να ευθυγραμμίσει τους κλιματικούς της στόχους με τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού και να δεσμευτεί για απόλυτη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Σύμφωνα με απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου το 2021, η Shell θα πρέπει να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% έως το τέλος της δεκαετίας. Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Για πρώτη φορά, οι μέτοχοι της Shell MN και PGGM ενέκριναν το ψήφισμα. Οι θεσμικοί επενδυτές ηγούνται της δέσμευσης με τη Shell εκ μέρους της μεγαλύτερης παγκοσμίως ομάδας επενδυτών με επίκεντρο το κλίμα Climate Action 100+, η οποία αντιπροσωπεύει περιουσιακά στοιχεία ύψους 68 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επενδυτές βλέπουν ολοένα και περισσότερο την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ως αυξανόμενο κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, είναι η κύρια αιτία της κλιματικής κρίσης.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες κατέγραψαν πέρυσι τεράστια κέρδη, τα οποία ενισχύθηκαν από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων και την ισχυρή ζήτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Shell ανακοίνωσε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη της ιστορίας της, σχεδόν 40 δισ δολάρια το 2022, ξεπερνώντας με άνεση τα 28,4 δισ. δολάρια το 2008, που σύμφωνα με τη Shell ήταν το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ της και ήταν υπερδιπλάσιο από τα κέρδη της εταιρείας για το σύνολο του 2021, ύψους 19,29 δισ. δολαρίων.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισ. δολαρίων για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Τα κέρδη – ρεκόρ θεωρήθηκαν από τον κλάδο ως κάτι σαν δικαίωση. Οι κολοσσοί πετρελαίου και φυσικού αερίου δέχθηκαν τεράστιες πιέσεις από τους μετόχους και τους ακτιβιστές να επενδύσουν σε καθαρή ενέργεια, καθώς η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε μετά την κορύφωση του 2020 με τα λουκέτα λόγω Covid.

Η ώθηση προς την πράσινη μετάβαση έχασε τη δυναμική της πέρυσι, ωστόσο, θορύβησε τους επενδυτές και τους ακτιβιστές, καθώς οι κορυφαίοι στον κόσμο επιστήμονες για το κλίμα προειδοποίησαν ότι τα περιθώρια για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον στενεύουν επικίνδυνα.

Εκπρόσωπος της ομάδας ακτιβιστών Follow This δήλωσε στο CNBC νωρίτερα φέτος ότι από τις συζητήσεις με τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους ήταν σαφές ότι ήταν αποφασισμένοι να αποκρούσουν την πίεση των ακτιβιστών και των μετόχων και να συνεχίσουν τις βασικές τους δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: «Κλειδί» το αποτέλεσμα των εκλογών για νέα αναβάθμιση της Ελλάδας

Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο «ολικής επαναφοράς» του ΠΑΣΟΚ – Τι θα κάνουν με τις εντολές Τσίπρας, Ανδρουλάκης

H Apple σπάει όλους τους κανόνες – Παρουσιάζει τα νέα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας 3.000 δολαρίων

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ