Επτά κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Βόρειο Αμερική προκειμένου να ανταγωνιστούν το δίκτυο της Tesla. Μάλιστα, όταν αυτό ολοκληρωθεί ουσιαστικά θα οδηγήσει σε διπλασιασμό του αριθμού των σημείων υπερταχείας φόρτισης στους δρόμους των ΗΠΑ και του Καναδά.

Στη συμφωνία που μεταφράζεται σε μια επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων εντάσσονται η General Motors, η BMW, η Mercedes, η Stellantis, η Honda, η Hyundai και η Kia με απώτερο στόχο τη δημιουργία σταθμών υπερταχείας φόρτισης με 30.000 βύσματα σε αστικές περιοχές αλλά και τουριστικούς διαδρόμους.

Πρόκειται για μια κίνηση που αντανακλά την ανάγκη που έχουν οι ίδιες οι εταιρείες να καλύψουν ένα σημαντικό, πρακτικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς καταναλωτές σε ένα διάστημα που έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για την στροφή τους προς την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Το πρόβλημα της φόρτισης είναι ανασχετικός παράγοντας στις πωλήσεις και ένα σημείο ακόμη όπου η Tesla είχε ένα πλεονέκτημα, όπως και οι εταιρείες που είχε συμφωνήσει να ενταχθούν στο δίκτυο της, όπως για παράδειγμα η Ford.

Πάντως, σε πρώτη φάση η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επτά εταιρείες δεν περιλάμβανε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως ο εκτιμώμενος αριθμός των σταθμών φόρτισης, αλλά και το πιθανό κόστος του εγχειρήματος. Επίσης, αν και αναφέρθηκε ότι οι πρώτοι superchargers θα είναι έτοιμοι το επόμενο καλοκαίρι, δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για το χρόνο ολοκλήρωσης όλου του δικτύου.

Πάντως, επισημαίνεται πως οι ιδρυτικές εταιρείες θα συνεργαστούν επί ίσοις όροις με στόχο να δημιουργήσουν το κορυφαίο δίκτυο στη Βόρειο Αμερική. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι το δίκτυο θα είναι δημόσιο και ικανό να εξυπηρετεί όλα τα ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, σήμερα σε ΗΠΑ και Καναδά λειτουργούν λιγότεροι από 8.700 σταθμοί με περίπου 36.000 βύσματα. Η Tesla έχει το μεγαλύτερο αριθμό superchargers, με 2.050 σταθμούς και πάνω από 22.000 βύσματα.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΕΘΟ: «Με ένα άρθρο» επιστρέφουν στο Δημόσιο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ράλι 20% για τη μετοχή της Rolls Royce – Αναβαθμίζει το guidance για τα φετινά κέρδη

ΟΔΔΗΧ: Υπερκαλύφθηκε το ποσό των 6μηνων εντόκων – Στο 3,80% η απόδοση (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ