Επιχειρήσεις

Αποχωρεί ο φιλέλληνας επικεφαλής της L’Oreal Ζαν Πολ Αγκόν

  • Στέλιος Μορφίδης


Θα παραμείνει Πρόεδρος του πολυεθνικού ομίλου – Ποια η σχέση του με την χώρα μας - Νέος διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο Νικολά Ιερωνύμους

Έπειτα από μία μεγάλη καριέρα στον όμιλο L’Oreal με πρώτο σημαντικό σταθμό τα ηνία της ελληνικής θυγατρικής στις αρχές του ’80, που αποτέλεσε και την απαρχή μίας σχέσης… καρμικής με τη χώρα μας, ο Ζαν Πολ Αγκόν, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πλέον συνταξιοδοτείται.

Την ανακοίνωση έκανε το πρωί το ΔΣ της L’Oreal το οποίο κατέληξε επίσης στο πλάνο της νέας διακυβέρνησης και διαδοχής του επικεφαλής του Ομίλου.

Η απόφαση ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη καθώς ο κ. Αγκόν συμπληρώνει τα 65 έτη, που είναι και το όριο συνταξιοδότησης στη Γαλλία, και παράλληλα το καταστατικό της εταιρείας δεν προβλέπει καμία εξαίρεση για τη νόμιμη ηλικίας συνταξιοδότησης. Ως εκ τούτου κατά τη συνεδρίαση που προηγήθηκε αποφασίστηκε πως ο κ. Αγκόν θα παραδώσει τα καθήκοντα του ως διευθύνων σύμβουλος πριν απ’ τον Ιούλιο του 2021.

Ωστόσο ο ίδιος θα διατηρήσει τη θέση του Προέδρου καθώς το ΔΣ αποφάσισε να αποσυνδέσει τις δύο θέσεις (Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου) και να ανανεώσει την εντολή προς τον κ. Αγκόν, ο οποίος διατηρεί το ρόλο απ’ το 2011.

Νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου θα αναλάβει ο κ. Νικολά Ιερωνύμους, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στη L’Oréal πριν από 33 χρόνια όπου και παραμένει έχοντας αναλάβει μια σειρά από ρόλους σε διαφορετικές χώρες και Κλάδους της εταιρείας. Από το 2017 είναι Αναπλ. Διευθύνων σύμβουλος, υπεύθυνος για όλους τους Κλάδους δραστηριοποίησης της εταιρείας.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Νικολά Ιερωνύμους

Οι διοικητικές αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαΐου 2021 έπειτα και απ’ την έγκριση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Απριλίου.

Το ΔΣ της L’Oreal ευχαριστεί δημοσίως τον κ. Αγκόν για την προσφορά του αυτά τα 15 χρόνια διοίκησης του ομίλου και δεσμεύεται να του αποτίσει φόρο τιμής με ειδική εκδήλωση.

«Ο Ζαν Πολ Αγκόν οραματίστηκε το μέλλον της ομορφιάς και μεταμόρφωσε ριζικά την εταιρεία για να την προσαρμόσει στις προκλήσεις της εποχής της, παραμένοντας πιστός στις βασικές αρχές της L’Oréal», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει πως είναι πεπεισμένο ότι η προτεινόμενη νέα οργάνωση θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της απόδοσης, των αξιών και των δεσμεύσεων του Ομίλου, καθώς και την ποιότητα της διακυβέρνησής του. Εξάλλου τόσο το ίδιο όσο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα μπορούν να βασίζονται στις συμβουλές του κ. Αγκόν.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Ζαν Πολ Αγκόν σχολιάζοντας αυτές τις αποφάσεις δήλωσε:

«Κατόπιν αιτήματός μου, η Επιτροπή Διορισμών και Διακυβέρνησης άρχισε να εργάζεται από πολύ νωρίς για την διεξαγωγή μιας διεξοδικής διαδικασίας επιλογής του νέου CEO, την οποία ολοκλήρωσε με υποδειγματικό τρόπο.

Ο Νικολά Ιερωνύμους είναι ένας εμπνευσμένος ηγέτης που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από το CEO της L’Oréal. Η μεγάλη ευαισθησία του στις ανάγκες και τις προσδοκίες των καταναλωτών, η τέλεια κατανόηση του πνεύματος της εποχής, η εμπειρία μάρκετινγκ στο χώρο της ομορφιάς σε όλα τα κανάλια, τις χώρες και τις κατηγορίες, η βαθιά γνώση του για τις μάρκες του Ομίλου και η ικανότητά του να ενώνει και να κινητοποιεί ομάδες, τον καθιστούν τον καλύτερο υποψήφιο για να ηγηθεί της L’Oréal. Ο Νικολά Ιερωνύμους είναι επίσης ιδανικά προετοιμασμένος για το ρόλο, δεδομένης μιας υποδειγματικής καριέρας άνω των 30 ετών εντός του Ομίλου, με σημαντικές επιτυχίες, μια από οποίες είναι και αυτή του επικεφαλής του τμήματος L’Oréal Luxe. Τα τελευταία 3 χρόνια, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο δίπλα μου ως Deputy CEO, για να κινητοποιήσει τα επιχειρησιακά μας τμήματα, ειδικά στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε εδώ και αρκετούς μήνες. Χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και της δικής μου.

Λαμβάνοντας υπόψιν το υπόβαθρο, τις δεξιότητες και τα προσωπικά της χαρακτηριστικά, η Μπάρμπαρα Λαβέρνος έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αναλάβει τον στρατηγικό ρόλο της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου. Με τον διορισμό της, το Τμήμα Έρευνας τοποθετείται στο υψηλότερο επίπεδο του Ομίλου, επιβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο του για την L’Oréal. Η νέα Ηγεσία, που συνδυάζει Έρευνα, Καινοτομία (R&I)και Τεχνολογία θα αποτελέσει το λίκνο των μεγάλων εφευρέσεων του Ομίλου για το μέλλον.

Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν ένα πνεύμα συνέχειας, με το οποίο η L’Oréal ήταν πάντα συνδεδεμένη. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Νικολά Ιερωνύμους θα οδηγήσει τον Όμιλό μας σε νέες επιτυχίες, με την πλήρη υποστήριξη των 88.000 υπαλλήλων της L’Oréal.

Ως Πρόεδρος, θα χαρώ να συνεχίσω να υπηρετώ το μέλλον της L’Oréal και να μάχομαι για την εκπλήρωση της φιλοδοξία μας για οικονομική ευημερία, αλλά και για περιβαλλοντική, κοινωνική και ηθική αριστεία».

Η καρμική… σχέση με την Ελλάδα

Η σχέση του ισχυρού άνδρα της L’Oreal, Ζαν Πολ Αγκόν, με τη χώρα μας είναι σχεδόν καρμική, όπως συνηθίζει να λέει. Όταν το μακρινό 1981, σε ηλικία 25 ετών, του δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία να αναλάβει την τύχη μιας θυγατρικής του πολυεθνικού κολοσσού των καλλυντικών, ο κ. Αγκόν όχι μόνο ήρθε στην Ελλάδα, αλλά και κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρόκληση θέτοντας τις βάσεις τόσο για μια εταιρεία που θα κυριαρχούσε στην ελληνική αγορά και θα είχε μάλιστα για περίπου δύο δεκαετίες παραγωγική βάση όσο και για τη δική του επαγγελματική διαδρομή προς την κορυφή.

Το 1985 μπορεί να αποχώρησε από το τιμόνι της ελληνικής θυγατρικής, όμως η Ελλάδα εξελίχθηκε σε σταθμό για τη ζωή του. Έναν προορισμό που επισκέπτεται πολύ συχνά, ιδίως μετά την απόκτηση και μιας πολυτελούς κατοικίας στην Αντίπαρο, όπου συνηθίζει να πηγαίνει σε κάθε ευκαιρία. Ο ίδιος μάλιστα θεωρείται και ένας κρίκος της αλυσίδας που χρησιμοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ιδίως στην περίοδο της κρίσης, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με το γαλλικό επιχειρηματικό κατεστημένο προς άγραν επενδύσεων.