Σημαντική πτώση κατέγραψε η χρηματοδότηση προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις από επενδυτές στις ΗΠΑ πέρυσι, παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον ειδικά για τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η ίδια τάση επικράτησε και σε άλλες χώρες, χωρίς η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση.

Σύμφωνα με το ετήσιο report Startups in Greece, το οποίο για 7η συνεχόμενη χρονιά επεξεργάστηκε το Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας και την υποστήριξη της EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), των egg | Eurobank | Corallia, Roche και Seedblink, το 2023 περισσότερες από 70 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ, με το 31% αυτών να έχουν προηγουμένως υποστηριχθεί στο πλαίσιο του EquiFund.

Με βάση τα παραπάνω η μείωση του επιπέδου χρηματοδότησης ήταν 24,5% σε σχέση με το 2022, ωστόσο είναι μικρότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπου η μείωση χρηματοδοτήσεων υπολογίζεται σε 38%.

Το 2023 καταγράφηκαν στη χώρα 13 ενεργά ελληνικά VCs (Big Pi Ventures, Forth Tech, Genesis Ventures, L-Stone Capital, Marathon Venture Capital, Metavallon VC, NGIF – Northern Greece Investment Fund VCMF, Phaistos (5G) Investment Fund, Sporos Platform, TECS Capital, Uni.fund, Velocity.Partners, VentureFriends) που επικεντρώθηκαν κυρίως σε startups, με συνολικά κεφάλαια ύψους 540 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, επένδυσαν το τρέχον έτος σε 62 startups, καλύπτοντας περίπου το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών.

Επιπλέον, αυξημένη παρατηρήθηκε και η συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε εξαγορές κι επενδύσεις ελληνικών startups, με το 33% των συμμετεχόντων VCs σε επενδυτικούς γύρους να είναι από τις Η.Π.Α. και την συμμετοχή επενδυτών εκτός Ελλάδας να φτάνει στο 78% του συνόλου.

Συγκεκριμένα πέρα από τους επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το 12% των επενδυτών ήταν από την Αγγλία, το 24% από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ένα 9% ήταν από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως από την Μέση Ανατολή και μόλις το 22% του συνόλου των επενδυτών ήταν από την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Αφήστε τα μετρητά – Ήρθε η ώρα για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα

Hellenic Seaplanes: Έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση με υδροπλάνο στο Λαύριο (pic)

Νταβός 2024: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ