Στοιχεία που καταδεικνύουν πως ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική συρρίκνωση εν συγκρίσει με την Ευρώπη παραθέτει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), ζητώντας να μπει ένα τέλος στην περικοπή του δικτύου των καταστημάτων και στη μείωση της απασχόλησης.

Πιο αναλυτικά:

Στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος ανά 292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας ανά 185 κατοίκους. Αυτό, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, σημαίνει πως για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα τον μέσο όρο της Ευρωζώνης θα έπρεπε να λειτουργεί με 37% παραπάνω εργαζόμενους.

Το 2010 η Ελλάδα είχε 41,3 καταστήματα εμπορικών τραπεζών ανά 100.000 κατοίκους. Το 2019 μόλις 19,2 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι 38,8 καταστημάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στην (ανεπτυγμένη ψηφιακά) Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία.

Το 2019 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.530 κατοίκους. Στην Ελλάδα (με τις γνωστές γεωγραφικές ιδιομορφίες…) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους.

«Και στα ΑΤΜ που διευκολύνουν τις συναλλαγές είχαμε αναλογικά με τον πληθυσμό μείωση έναντι αύξησης στην ΕΕ το ίδιο διάστημα», επισημαίνει η ΟΤΟΕ και συνεχίζει: «Με βάση τα παραπάνω – και επίσημα – δεδομένα στην Ελλάδα έχουμε υπερβολική συρρίκνωση και υποστελέχωση του κλάδου, σε σχέση με την αναμφισβήτητα πιο αναπτυγμένη, από άποψη ψηφιακής τραπεζικής και συναλλακτικών συνηθειών, Ευρώπη.

Αυτό δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, όσο σε επιλογές αποψίλωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το δίκτυο καταστημάτων είχε ήδη δραματικά συρρικνωθεί πριν την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 34,3% στο διάστημα 2011-2019 έναντι 14,6% μείωσης στο ίδιο διάστημα στην Ευρωζώνη».

Σε ισχύ γενναία προγράμματα εθελουσίας εξόδου

Όπως είχε γράψει το newmoney σε σχετικό δημοσίευμά του (Crash test στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου των τραπεζών) οι τράπεζες λάνσαραν εντός του 2020 νέα γενναία προγράμματα εθελούσιας εξόδου, με «χρυσές» αποζημιώσεις που κυμαίνονταν μεταξύ 150.000 και 180.000 ευρώ.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή εξακολουθούν να «τρέχουν» εκείνα των Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας (η καταληκτική ημερομηνία για το πρώτο ήταν η 18η Νοεμβρίου, με την τράπεζα να αποφασίζει την παράτασή του, ενώ το περιθώριο συμμετοχής στο δεύτερο εκπνέει στις 4 Δεκεμβρίου, με, επίσης, πιθανό το ενδεχόμενο παράτασης).

Στο μεταξύ, υψηλά ποσοστά αποδοχής είχε και το carve-out της Alpha Bank, με πάνω από το 90% των εργαζομένων στις Διευθύνσεις Καθυστερήσεων να έχει ήδη αποδεχθεί την μετακίνηση στην νέα Cepal (Alpha Bank: «Ναι» στη νέα Cepal έχει ήδη πει το 90% των εργαζομένων).

Διαβάστε ακόμη: 

Κομισιόν: «Alert» στις τράπεζες για τη λήξη των moratorium πληρωμών

Folli Follie: «Eξαϋλώνονται» τα ποσοστά των Κουτσολιούτσων – Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης

Γιάννης Βασιλάκος: Βάζει από σήμερα την Κωτσόβολος στη «μάχη» της Black Friday