Παράταση για ακόμα μία μέρα πήραν οι πωλήσεις διαρκών αγαθών απ’ τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η υπουργική απόφαση, για την οποία έγραφε από χθες το newmoney, με την οποία σταματούν οι πωλήσεις προϊόντων όπως βιβλία, παιχνίδια, μικροσυσκευές, χριστουγεννιάτικα, ένδυση, υπόδηση, είδη σπιτιού, γραφική ύλη κοκ, έχει ήδη υπογραφεί απ’ τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και έχει σταλεί προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Επομένως λόγω των διαδικαστικών καθυστερήσεων και προκειμένου να έχουν έστω λίγο χρόνο οι αλυσίδες να προσαρμοστούν αποφασίστηκε η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ από αύριο, 11 Νοεμβρίου.

Εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων λιανικής με τους οποίους επικοινώνησε το Νewmoney έλεγαν ότι περιμένουν τη δημοσίευση της απόφασης, αν και ήδη έχουν δρομολογήσει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα κλείνοντας ολόκληρους διαδρόμους και τμήματα των καταστημάτων.

Σημείωναν δε πως η κίνηση είναι υπερβολική με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τομείς προϊόντων δεν αποτελούν μεγάλο κομμάτι στο τζίρο τους.

Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έπειτα και απ’ τις διαμαρτυρίες της ΕΣΕΕ που εκπροσωπεί κυρίως τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που σήμερα έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους λόγω του lockdown,  έκρινε ότι όντως εγείρεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν διαρκή αγαθά μόνο μέσα από το ψηφιακό κανάλι πωλήσεων ή ακόμα και μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα προϊόντα θα πρέπει να αποστέλλονται στο σπίτι και όχι να παραλαμβάνονται απ’ το κατάστημα καθώς και πάλι θα υπήρχε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ένα σκεπτικό εξάλλου που βάρυνε και στο να μην επιτραπεί η λειτουργία των pick up points, όπως ζητούσαν εξάλλου μεγάλες αλυσίδες προκειμένου να αποφευχθεί η τεράστια πίεση στο αποκαλούμενο «last mile», τις παραδόσεις δηλαδή, που θα δημιουργούσε τον κίνδυνο επανάληψης των μεγάλων καθυστερήσεων κατά το πρώτο lockdown.

«Εκτός του ότι αυτή τη στιγμή θέλουμε να περιορίσουμε την κυκλοφορία του κόσμου ως μέτρο για την ανάσχεση της πανδημίας, θα υπήρχε ξεκάθαρα ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού μιας και θα ήταν εις βάρος των μικρότερων – κυρίως – επιχειρήσεων που δεν έχουν το χώρο ή τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο», εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του υπ. Ανάπτυξης στο newmoney.