Λίγες μόλις ημέρες απομένουν για 600.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου να εγγραφούν στο σύστημα IRIS ώστε να δέχονται άμεσες πληρωμές στον λογαριασμό τους από τους πελάτες τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, από την 1η Ιουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ ενώ σε όσους δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην AAΔΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχοντας στη διάθεση τους τα στοιχεία από τις τράπεζες θα ξεκινήσουν ελέγχους από την 1η Ιουλίου για τον εντοπισμό των παραβατών. Επίσης σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες, αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΙRIS είναι ότι διεκπεραιώνει τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, αφού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα φαίνεται η πληρωμή στους λογαριασμούς, και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Δωρεάν μεταφορά έως 500 ευρώ

Για τους ιδιώτες η μεταφορά χρημάτων έως 500 ευρώ ημερησίως είναι δωρεάν, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα κόστη συναλλαγών μέσω IRIS είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που επιβαρύνουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω POS (κάρτες Visa – Mastercard).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά, 2,4 εκατομμύρια ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, εκ των οποίων το 70% είναι 18-34 ετών. Ακόμα

350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει ήδη την υπηρεσία.

30 φορές περισσότερες συναλλαγές έγιναν τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, τόσο μεταξύ ιδιωτών όσο και σε συναλλαγές με επαγγελματίες.

• Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2024, πραγματοποιήθηκαν 3 εκατ. συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και 25 χιλιάδες με επαγγελματίες.

• Σε ετήσια βάση, οι συναλλαγές τριπλασιάζονται μεταξύ ιδιωτών και δεκαπλασιάζονται με επαγγελματίες.

Πώς γίνεται η ενεργοποίηση

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας, είτε για ιδιώτες είτε για επαγγελματίες, γίνεται μέσω του mobile app της Τράπεζας τους, με μια πολύ απλή διαδικασία. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή σάρωση QR Code, μέσω του mobile app της Τράπεζας.

Για την επιβεβαίωση των συναλλαγών απαιτείται η χρήση βιομετρικών δεδομένων (αποτύπωση του προσώπου ή του δαχτυλικού αποτυπώματος) και επιβεβαίωση ονοματεπωνύμου του παραλήπτη πριν από την αποστολή. Τα χρήματα πιστώνονται εντός 2 δευτερολέπτων στον παραλήπτη, ο οποίος ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων, καθώς και για τα στοιχεία του αποστολέα.

Η υπηρεσία IRIS παρέχεται ήδη από 8 τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Συνεταιριστική Ηπείρου, Viva, Optima, Αttica) και σύντομα αναμένεται να επεκταθεί στην στη Συνεταιριστική Καρδίτσας και στην Παγκρήτια.

Διαβάστε ακόμη 

Από την Απογευματινή και τον ΔΟΛ, στην Κοραή: Ιστορικά κτίρια αποκτούν νέα ζωή (pics)

Το στοίχημα της αξιοποίησης του εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ (pics)

ΑΑΔΕ: Το myAADE «καταργεί» τα γκισέ στις ΔΟΥ (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ