Η «κούρσα» των εσόδων και των κερδών συνεχίζεται το 2022 για τον όμιλο Quest, παράλληλα με την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου εκτιμώμενου συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, όπως είχε αναφέρει πρώτο το newmoney και επιβεβαιώθηκε στην πορεία από επίσημα χείλη.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν τονισθεί από στελέχη της διοίκησης, είναι δυνατόν να αποφέρει ισχυρή ανάπτυξη, μέχρι και με διπλασιασμό των πωλήσεων και της κερδοφορίας του σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2026, με την προϋπόθεση βέβαια να βοηθήσουν και οι γενικότερες συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά.

Κατά μέσο όρο, δηλαδή, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα γίνονται νέες επενδύσεις σε εταιρείες του ομίλου ή σε νέες εξαγορές, οι οποίες θα πλησιάζουν στα 60 εκατ. ευρώ, με ορισμένες αποκλίσεις, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε σύγκριση με πέρσι οι ρυθμοί τους επιταχύνονται.

Οι δικαστικές εκκρεμότητες εν αναμονή της τότε απόφασης του αρμοδίου δικαστηρίου για την επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης της ΓΕ Δημητρίου έφεραν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του το 2021 και τελικώς το «πράσινο φως» άναψε το 2022, για τη δρομολόγηση ενός business plan 30 εκατ. ευρώ με σκοπό το restart της ιστορικής εταιρείας λευκών οικιακών συσκευών.

Αυτό το πλάνο ξεκίνησε να τρέχει τους προηγούμενους μήνες και περιλαμβάνει, εκτός από την εξωχρηματιστηριακή ΑΜΚ των 5 εκατ. ευρώ (που ήδη πραγματοποιήθηκε, σήμανε την είσοδο της μητρικής Quest Holdings στην μετοχική της σύνθεση ως στρατηγικού επενδυτή και καλύφθηκε από τον νέο μεγαλομέτοχο), την σταδιακή αποπληρωμή των «κουρεμένων» υποχρεώσεων της ΓΕΔ και τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης για την επιχειρηματική ενδυνάμωση της.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το τελευταίο «κομμάτι» της δεύτερης μεγάλης επένδυσης της Quest Group, στο νέο υπερσύγχρονο logistics hub της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS στο Αιγάλεω, προϋπολογισμού 40+ εκατ. ευρώ, που υπερτριπλασιάζει την επιχειρησιακή της δυναμικότητα.

Το επενδυτικό σερί δεν σταματά εκεί. Τι άλλο φέρνει; Και τι άλλο μπορεί να κρύβει το επενδυτικό πακέτο των 300+ εκατ. ευρώ για τον όμιλο του οποίου ηγείται ο πρώην πρόεδρος –επί μια 6ετία- του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας;

Το επόμενο μεγάλο deal (ή project)

Με δεδομένη και την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει μελλοντικά, μεταξύ άλλων, σε νέες εξαγορές άλλων εταιρειών και το γεγονός ότι έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της εισόδου του ομίλου Quest σε μια τουλάχιστον νέα δραστηριοτήτα (συμπληρωματική;), εφόσον προκύψει η κατάλληλη επενδυτική ευκαιρία, η αγορά αναμένει προσεχώς το επόμενο μεγάλο deal (ή project) που θα πιστωθεί στο ενεργητικό του κ.Φέσσα και των συνεργατών του, χωρίς ως τώρα να έχουν διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες για τις πιθανές επιλογές και τους στόχους μια τέτοιας κίνησης.

Πόσο μάλλον, όταν αναγνωρίζεται η ικανότητα της διοίκησης σε επιχειρηματικές συμφωνίες, ακόμα και αν αφορούν την αποεπένδυση από έναν κλάδο, όπως συνέβη στην περίπτωση της Cardlink η οποία πουλήθηκε πέρσι στον γαλλικό «κολοσσό» των ηλεκτρονικών πληρωμών Worldline έναντι τιμήματος ύψους 93 εκατ. ευρώ, με 15πλάσια υπεραξία από το κόστος της αρχικής επένδυσης σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών και αντίστοιχη ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου Quest.

Οι ΑΠΕ και η πληροφορική

Με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν κατά την διάρκεια του conference call προς τους αναλυτές, οι φετινές επενδύσεις θα κυμανθούν σε ένα ποσό 50 εκατ. ευρώ ή περισσότερο και συσχετίζονται κυρίως με την ΓΕ Δημητρίου (αντιπροσώπου της δημοφιλούς Toyotomi και άλλων brands) και την προσπάθεια απόκτησης ηγετικής θέσης από τον όμιλο στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των κλιματιστικών (σε συνδυασμό και με την παρουσία της θυγατρικής Clima Quest, αποκλειστικού διανομέα της Gree στην Ελλάδα), τις νέες εγκαταστάσεις των ACS και Info Quest, την εξαγορά νέων φωτοβολταϊκών πάρκων κ.α.

Για το 2023 θεωρείται νωρίς για να προβεί ο όμιλος σε ακριβή αναφορά ως προς το ύψος των προβλεπόμενων επενδύσεων της χρονιάς, ωστόσο οι γενικές κατευθύνσεις δεν αλλάζουν.

(σ.σ. το 2021 αυτές κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του αρχικού προϋπολογισμού που άγγιζε τα 60-70 εκατ. ευρώ, με την υπόθεση ΓΕΔ να πηγαίνει μερικούς μήνες πίσω και την αγορά να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα εν μέσω της πανδημίας και αργότερα με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αποδιοργάνωση της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας).

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διατηρούνται πρώτο πλάνο, καθώς μετά τις φετινές προσθήκες 6,2 ΜW η συνολική ισχύς του χαρτοφυλακίου του στις ΑΠΕ φτάνει στα 34,2 MW, με στόχο να την αυξήσει μέσα στο 2023 με νέες μονάδες ισχύος 5-10 MW.

Σε προτεραιότητα παραμένει πάντα και η πληροφορική, ένας κλάδος αιχμής για την ελληνική οικονομία με προοπτικές διψήφιας ανάπτυξης μίνιμουμ για μια πενταετία. Η ιδιαίτερα εξωστρεφής Uni Systems με δυναμική παρουσία στα έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πρωταγωνίστησε μάλιστα πέρσι και στο σκέλος των εξαγορών, άλλων εταιρειών του κλάδου – μη εξαιρουμένης της απόκτησης ποσοστών σε ανερχόμενες start ups.

Κόντρα στην κρίση

Παρά τη νέα κρίση, ο όμιλος Quest κατά το εννεάμηνο του 2022 κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις 739,6 εκατ. ευρώ, EBITDA 54,6 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 42,6 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 32,5 εκατ. ευρώ.  Εν ολίγοις, στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 2021 (εξαιρώντας την Cardlink, η οποία πουλήθηκε στις 30/9/2021), ο πέτυχε αύξηση 16% στις πωλήσεις, 17,8% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 13,1% στα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) και 8,8% στα κέρδη μετά φόρων (ΕΑΤ).

Στο 2022 περιλαμβάνονται, πάντως, έκτακτα κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ, από την πώληση της συμμετοχής στην εταιρεία Accusonus.

Από αυτά τα έσοδα, η Εμπορική Δραστηριότητα (Info Quest, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus και ΓΕΔ από 1/9/2022) απέφερε 500,7 εκατ. ευρώ, με τις προοπτικές για το σύνολο του έτους να μιλούν για αύξηση τους σε σχέση με το 2021 προερχόμενη κυρίως από τα προϊόντα Apple (iSquare /iStorm) και κλιματισμού.

Οι Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems Intelli Solutions, Team Candi) απέδωσαν 127,5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, η Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy) 8,3 εκατ. ευρώ και οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier) εμφάνισαν ήπια ανάπτυξη που οφείλεται βασικά στην πτώση του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το 2021 και το πολύμηνο lockdown στα φυσικά καταστήματα.

Αν και σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του ομίλου (εμπορικές και υπηρεσίες μεταφορών) παρουσιάζει έντονη θετική εποχικότητα κατά τις τελευταίες 45 ημέρες (λόγω της Black Friday και της εορταστικής περιόδου), η διοίκηση κρατά επιφυλακτική στάση για τα αποτελέσματα του έτους.

Κατά τα φαινόμενα, θα συνεχισθεί προς τους μετόχους η διανομή μερίσματος 20%-30% επί των ετήσιων κερδών της εταιρείας και το 2023, ενώ δεν αλλάζει η πολιτική για την μη αυτόνομη είσοδο θυγατρικής στο ΧΑ (φημολογία που είχε αναπτυχθεί παλαιότερα για την Uni Systems) και δίνεται, τέλος, αρνητική απάντηση στο αν υπάρχει αυτή την εποχή θέμα μερικής ή ολικής πώλησης κάποιας από αυτές.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ρυθμίζουν δάνεια και παγώνουν «πανωτόκια»

Ο Μητσοτάκης και οι εκλογές, το VAR του Μαξίμου για Στασινό και Ξιφαρά, οι αυξήσεις στα κινητά και τα φέσια στις στοιχηματικές

ΥΠΟΙΚ: Μικρό «καλάθι» για μειώσεις στις αντικειμενικές