Την ώρα που χιλιάδες εκδρομείς περίμεναν στα αεροδρόμια προκειμένου να μπουν στις έκτακτες πτήσεις που επιστράτευσε η βρετανική κυβέρνηση για τη μεταφορά τους πίσω στην πατρίδα τους και ενώ οι εργαζόμενοι της Thomas Cook βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο με το φάσμα της ανεργίας, τα πρώην αφεντικά της χρεοκοπημένης εταιρείας ταξιδίων απολύονταν με το αιτιολογικό ότι λάμβαναν υπέρογκες αμοιβές και παχυλά μπόνους αξίας άνω των 35 εκατομμυρίων στερλινών την τελευταία 12ετία.

Για το θέμα διερωτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, διερωτήθηκε αν οι επικεφαλής της Thomas Cook έπρεπε να παίρνουν τόσα πολλά όταν η εταιρεία ήταν στο χείλος του γκρεμού.

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί θα πρέπει να είναι υπεύθυνο το κράτος για τις πράξεις μερικών μεγαλόσχημων στελεχών ενώ επισήμανε ότι οι tour operators θα πρέπει να έχουν κάποιο είδος ασφάλισης έναντι τέτοιων κινδύνων.

Όπως περιγράφει ο βρετανικός Guardian, ο Μanny Fontenla-Novoa, που ηγείτο μιας απροσδόκητης εξαγοράς που επιβάρυνε την εταιρεία με χρέη άνω του ενός δισ. στερλινών, έλαβε πάνω από 17 εκατ. στερλίνες μέσα σε τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της Thomas Cook, ποσό που ενισχύθηκε από μπόνους που πήρε για τη μείωση 2.800 θέσεων εργασίας μετά τη συγχώνευση με την εταιρεία MyTravel.

Μanny Fontenla-Novoa

Ο ίδιος παραιτήθηκε το 2011 όταν ο tour operator έφτασε ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Harriet Green

Διάδοχός του ορίστηκε μια γυναίκα: η Harriet Green, που έλαβε αμοιβή 4,7 εκατ. στερλίνες για κάτι λιγότερο από τρία χρόνια θητείας, συν ένα μπόνους σε μετοχές αξίας 5,6 εκατ. στερλινών. Βέβαια, η Harriet έδωσε το 1/3 αυτού του μπόνους σε φιλανθρωπίες μετά τον θάνατο δυο μικρών παιδιών από μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο της Thomas Cook στην Κέρκυρα, εξαιτίας ενός παλιού λέβητα, ίσως για να κατευνάσει τα οξυμένα ήθη ή και δικές της προσωπικές ερινύες ως επικεφαλής της εταιρείας…

Ωστόσο, η επόμενη κίνησή της ακυρώνει την παραπάνω… αφιλοκέρδεια καθώς ζήτησε άλλες 80.000 στερλίνες τον χρόνο για να πληρώσει τους λογαριασμούς του 5άστερου ξενοδοχείου όπου διέμενε στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Peter Fankhauser

Ο Peter Fankhauser, που ήταν επικεφαλής του ομίλου όταν κατέρρευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, πήρε αμοιβή 8,3 εκατ. στερλίνες συν μπόνους αξίας 4,3 εκατ. στερλινών.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών John McDonnell, ζήτησε από τα «αφεντικά» της Thomas Cook «να ρωτήσουν τη συνείδησή τους» ενώ η σκιώδης υπουργός Εμπορίου, Gill Furniss, τους κάλεσε να επιστρέψουν τα μπόνους που έλαβαν.

Χρυσά μπόνους – μαύρο χρέος…

Η Thomas Cook είχε συσσωρεύσει χρέος ύψους 2,1 δισ. στερλινών, που δημιουργήθηκε εξαιτίας μιας σειράς κακών συμφωνιών, οι οποίες απέτυχαν να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίζει τους online ανταγωνιστές της.

Για τα γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, η Thomas Cook θα έπρεπε να πουλά τρία εκατομμύρια πακέτα διακοπών τον χρόνο για να καλύψει μόνο τα χρήματα για τους τόκους…

Πώς πλούτισαν οι short sellers της Thomas Cook

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από χθες, μια ομάδα διεθνών hedge funds που στοιχημάτισαν κατά της Thomas Cook έβγαλαν απίστευτα κέρδη από την κατάρρευσή της.

Σχεδόν το 11% των μετοχών της εταιρείας σορταρίστηκαν πριν τη χρεοκοπία της. Οι λεγόμενοι Short-sellers δανείζονται μετοχές μιας εταιρείας που θεωρούν ότι έχει πρόβλημα έναντι κάποιου τιμήματος και μετά τις πουλούν προσδοκώντας να τις επαναγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή, βάζοντας στην τσέπη το τυχόν κέρδος.

Αυτοί ακριβώς οι Short sellers αποκόμισαν κέρδος από τη ραγδαία πτώση της μετοχής της Thomas Cook, η τιμή της οποίας έκανε βουτιά 85% σε έξι μήνες μέχρι την τελικά κατάρρευση.

Τα δύο fundsπου πλούτισαν είναι το λονδρέζικο TT International και το Whitebox Advisers, από τη Μινεάπολη που είχαν σχεδόν το 7% των μετοχών.

Επενδύσεις τέτοιου είδους θα ήταν φυσικά χωρίς καμιά αξία αν η
Thomas Cook είχε καταφέρει να τα βρει με τους πιστωτές της. Αλλά λόγω της κατάρρευσης αναμένεται ότι η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) θα αγγίξει τα 250 εκατ. στερλίνες, σύμφωνα με το Bloomberg.