Το κλίμα φάνταζε πανηγυρικό και ας ήταν μία απλή ενημέρωση αναλυτών. Το γεγονός όμως ότι ήταν η πρώτη του Γαλλορουμάνου Μαρσέλ Κομπούζ από τη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ ίσως δικαιολογούσε τη γενικότερη θετική διάθεση που εξέπεμπε ο κ. ίδιος δηλώνοντας «ενθουσιασμένος» για το γεγονός ότι ηγείται του μετασχηματισμού ης ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας «σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων» και πλαισιωμένος, όπως είπε, από «μία ομάδα Τιτάνων». Αυτή η ομάδα των «Τιτάνων», όπως τους χαρακτήρισε είναι ο κ. Μιχάλης Κολακίδης (CFO του Ομίλου), ο κ. Γιάννης Πανιάρας (Εκτ. Δ/ντης Ευρώπης του Ομίλου και Δ/ντης Βιωσιμότητας) και ο κ. Βασίλης Ζαρκαλής (COO του Ομίλου, Πρόεδρος και CEO της Titan America LLC) που πλαισίωναν τον κ. Κομπούζ κατά την χθεσινή πρώτη του με τους αναλυτές, λίγες ώρες αφότου είχαν κοινοποιηθεί τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου.

Ίσως γι αυτό εξάλλου απ’ τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε είναι για το βαθμό ελευθερίας που έχει επιτρέψει ο βασικός μέτοχος στη διοίκηση, ιδίως καθώς είναι η πρώτη φορά που το «τιμόνι» της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας έχει περάσει σε κάποιον έξω απ’ την οικογένεια Κανελλόπουλου – Παπαλεξόπουλου. Η απάντηση, όπως θα περίμενε κανείς: «Έχουμε ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση» αλλά και «οι μέτοχοι έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση του ελέγχου».

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη του κ. Κομπούζ πέραν των στοιχείων και του guidance που είχε φροντίσει να συμπεριλάβει ο Όμιλος κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χθες το πρωί, είχε και αρκετές ειδήσεις που συνδέονται και με τις προθέσεις του ίδιου.

Μεταξύ αυτών ότι είναι ήδη σε επεξεργασία με στόχο να ανακοινωθούν τη νέα χρονιά οι στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου ως το 2026 και γνωστοποιώντας πως η εκτελεστική επιτροπή θα έχει στη διάθεση της ένα καλό budget για «ποιοτικές επενδύσεις» και για πιθανές εξαγορές, όπου η διοίκηση δήλωσε ότι παρακολουθεί την αγορά για τυχόν ευκαιρίες.

Όπως εξήγησε μάλιστα ο κ. Κολακίδης οι επενδύσεις του Ομίλου φέτος αναμένεται να φθάσουν τελικά τα 220 εκατ. ευρώ περίπου, με τα 158 εκατ. ευρώ να έχουν υλοποιηθεί ήδη στο πρώτο εννεάμηνο.Από αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα, όπως εξήγησε, ο ΤΙΤΑΝ αναμένει υψηλές αποδόσεις οι οποίες θα αποτυπωθούν το 2023 αλλά κυρίως το 2024 οπότε και αναμένεται άνοδος της αγοράς.

«Του χρόνου το budget δεν θα είναι ίδιο», σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας ότι λόγω των συνθηκών ο Όμιλος θα τηρήσει μία προσεκτική στάση. Παρ’ όλα αυτά τόνισε πως το τελικό ύψος των επενδύσεων θα εξαρτηθεί απ’ την πορεία της αγοράς και της ίδιας της εταιρείας. «Τα υφιστάμενα επενδυτικά πρότζεκτς θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, την περικοπή του λειτουργικού κόστους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ψηφιοποίηση και την περαιτέρω μείωση των ρύπων», σημείωσε ο ίδιος.

Ενέργεια και αντιστάθμιση

Σε ό,τι αφορά το κόστος ενέργειας η διοίκηση διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ και άλλους προμηθευτές για τη σύναψη είτε βραχυπρόθεσμου συμβολαίου είτε πιο μακροπρόθεσμου εφόσον αυτό συνδεθεί με ΑΠΕ. Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ. Κολακίδης το συμβόλαιο που έχει σήμερα ο Όμιλος με τη ΔΕΗ έχει και ένα τμήμα κυμαινόμενων χρεώσεων, οπότε υπήρξαν ανατιμήσεις στα τιμολόγια που λαμβάνει.

Επίσης τόνισε ότι γίνεται αντιστάθμιση για την προμήθεια φυσικού αερίου για τις παραγωγικές δομές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίες όπως εξήγησε είναι και οι μόνες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Επίσης η διοίκηση του Ομίλου τόνισε ότι συνεχίζεται η αντιστάθμιση των κινδύνων στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, όπως σημείωσε ο κ. Κολακίδης, όπως και για τις μεταφορές δια θαλάσσης.

Εξάλλου ο Όμιλος έχει προαναγγείλει και νέες ανατιμήσεις, κυρίως στην αμερικανική αγορά, που διαφέρουν από Πολιτεία σε Πολιτεία, ώστε να καλύψει μέρος των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων απ’ το πληθωριστικό σπιράλ. Πάντως η διοίκηση ξεκαθάρισε ότι μετά τις αυξήσεις τιμών που έκανε τον Οκτώβριο,  θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά το επίπεδο των τιμών του 2023, για να διατηρηθεί το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά.

Οι προοπτικές για την ελληνική αγορά και η ενέργεια

Η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς θα συνεχίσει, αν και με πιο αργό ρυθμό. Κατασκευαστικά έργα, real estate,  επενδύσεις στον τουρισμό είναι οι τομείς που θα έχουν την μεγαλύτερη δυναμική.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε και για την αμερικανική αγορά υπολογίζοντας ότι στο β’ εξάμηνο του 2023 θα επωφεληθεί από την εφαρμογή του νόμου για έργα υποδομής στις ΗΠΑ. Σημειωτέον πως τα έσοδα του Ομίλου εκεί προέρχονται κυρίως από δημόσια έργα και από τον ιδιωτικό τομέα κατοικιών.

Οι στόχοι μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Τέλος στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του, ο Όμιλος δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου Scope 1 (μικτές), 2 και 3 (μικτές), καλύπτοντας τόσο το παραχθέν όσο και το αγορασμένο τσιμέντο και κλίνκερ, κατά 25,1% ανά τόνο πωληθέντος τσιμεντοειδούς προϊόντος, σε σύγκριση με το έτος βάσης 2020. Δεσμεύεται επίσης να μειώσει τις απόλυτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου Scope 3 από τη χρήση πωλημένων ορυκτών καυσίμων έως 42% (σε σύγκριση με το έτος βάσης 2021).

Στην παρουσίαση επίσης υπογραμμίστηκε πως το 20% των πωλήσεων του ομίλου προέρχεται από τα «πράσινα» προϊόντα που προσφέρει με στόχο προοδευτικά αυτά να αποτελέσουν και την «αιχμή» του προϊοντικού χαρτοφυλακίου.

Αναφορικά με το χρέος του Ομίλου, παρά το υψηλό EBITDA, έφθασε στα 912 εκατ. ευρώ, που όμως θα μειωθεί ως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης. Πάντως με δεδομένο πως το 2024 ωριμάζει το επόμενο ομόλογο του Ομίλου, η διοίκηση στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναχρηματοδότησης.

Διαβάστε ακόμη:

11 Nοεμβρίου, η ημέρα που το shopping σπάει όλα τα ρεκόρ

Επενδυτικό μπαράζ με νέα έργα ΑΠΕ 1,8 GW από EDF Hellas και Volton

Απόστολος Αποστολάκης: «Γιατί η ελληνική startup σκηνή το 2022 δεν έδειξε τη δυναμική που περιμέναμε – Οι νέες επενδύσεις του VentureFriends» (pic)