Επιχειρήσεις

Το λιανικό εμπόριο «σηκώνει ρολά»: Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας από αύριο (vid)

  • newsroom


Προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας - Τι ισχύει για τα τα SMS - Τρεις περιφερειάρχες ζητούν αποζημίωση 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις

Έπειτα από αρκετό διάστημα που παρέμεινα κλειστά, τα εμπορικά καταστήματα «σηκώνουν ρολά» από αύριο Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους με δύο τρόπους με click away και click in shop, ενώ προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται τις Κυριακές.

Η κυβέρνηση αποφάσισε το Σάββατο να ανοίξουν εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ για τα νέα μέτρα.

Η απόφαση δεν αφορά την Αττική, αλλά και όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο». Παράλληλα, το ΦΕΚ οριστικοποιεί ότι δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, όπου παράλληλα συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση πώλησης όλων των προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ.
Αναλυτικότερα από αύριο, Δευτέρα 5 Απριλίου, και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 το λιανικό εμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει με τους παρακάτω τρόπους:

• Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Τα SMS που πρέπει να στέλνουν οι καταναλωτές

Για τη μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα (πλην καταστημάτων τροφίμων, καυσίμων) ο καταναλωτής πρέπει να στείλει μήνυμα στον αριθμό 13032 και όχι στον αριθμό 13033. Στο μήνυμα γράφει μόνο το ονοματεπώνυμό του και λαμβάνει το απαντητικό μήνυμα «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Εάν ο καταναλωτής στείλει από το ίδιο κινητό τηλέφωνο δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα μήνυμα στο 13032, τότε θα λαμβάνει το παρακάτω μήνυμα: «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

 

Η χρονική διάρκεια που θα έχει κάποιος στη διάθεσή του για ψώνια σε εμπορικό κατάστημα είναι έως 3 ώρες την ημέρα.

Για τη μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων και καυσίμων εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή γραπτού μηνύματος στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 2 (2, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση). Δεν υπάρχει χρονικό όριο στις εν λόγω αγορές, ενώ επίσης μπορούν να γίνουν πάνω από μία φορά την ημέρα.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός: η μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων θα πρέπει να είναι εντός του ίδιου δήμου με τον τόπο διαμονής του πολίτη ή σε απόσταση έως 2 χλμ.

Η διαδημοτική μετακίνηση

Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο επιτρέπεται στην περίπτωση επίσκεψης σε κομμωτήριο, επίσης κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 με SMS στο 13033.

Διαβάστε ακόμα:

Amazon: Μετά την ειρωνεία και τη συγνώμη η παραδοχή – Οι οδηγοί της ουρούν σε μπουκάλια

Στη «χρυσή παρέλαση των Φαραώ» ο Χάρης Θεοχάρης

Μεγάλη πυρκαγιά στην Άνδρο: Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί