Τη νέα παραχώρηση εκμετάλλευσης για το αεροδρόμιο της Αττάλειας (AYT) για 25 χρόνια κέρδισαν οι Fraport και TAV Airports Holding, καταθέτοντας συνολική προσφορά ύψους 7,25 δισ. ευρώ. 

Το 25% της τιμής προσφοράς θα καταβληθεί το αργότερο σε διάστημα 90 ημερών από το κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η έναρξη της νέας σύμβασης των Fraport και TAV Airports Holding τοποθετείται τον Ιανουάριο 2027, με την υφιστάμενη παραχώρηση να λήγει στα τέλη του 2026.

Στη δημοπρασία έλαβε μέρος και η κοινοπραξία της Vnukovo Group, που λειτουργεί ένα από τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας, καθώς και η κατασκευαστική Intekar, με έδρα την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κοινοπραξία των Fraport και TAV σκοπεύει να προχωρήσει σε δανεισμό 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει το ποσό της προκαταβολής. 

Τις προηγούμενες μέρες, η μετοχή της TAV, η οποία ανήκει κυρίως στην Aeroports de Paris, ανέβηκε στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ακόμη και κατά 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδό της για διάστημα σχεδόν ενός έτους. Η μετοχή της Fraport στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 4%. 

Αυτήν την ώρα η μετοχή της TAV βρίσκεται στα 39,16 δολάρια κερδίζοντας 0,51%, ενώ εκείνη της Fraport χάνει 1,70%, στα 55,50 δολάρια. 

Η συμφωνία για τη νέα παραχώρηση αναμένεται να υπογραφεί κατά το α’ τρίμηνο 2022, μετά την έγκριση από τις Αρχές ανταγωνισμού και αεροδρομίων στην Τουρκία.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι Fraport και TAV θα επενδύσουν 765 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου της Αττάλειας στα 80 εκατ. επιβάτες, από τα 35 εκατ. σήμερα. 

Επίσης, οι δύο εταιρείες θα έχουν αναβαθμίσει μέχρι το 2040 τους τερματικούς σταθμούς επιβατών και άλλες υποδομές, όπως τους δημόσιους χώρους στάθμευσης, τους χώρους λιανικής πώλησης και τους χώρους ελέγχου επιβατών. 

Διαβάστε ακόμη

«Όμικρον»: Νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις ναυτικών απειλούν με κατάρρευση την εφοδιαστική αλυσίδα

Γονικές Παροχές: Από σήμερα οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων και οι έλεγχοι σε όσους έκαναν δωρεές χρημάτων

Έλον Μασκ: «Πρόσωπο της χρονιάς» για το 2021 από το περιοδικό Time (vid)