Αν και βασικό πρόβλημα όλων αυτή τη στιγμή με την ηλεκτροκίνηση είναι η αυτονομία, αρκετοί προβληματίζονται και σχετικά με τη μακροζωία των EV. Ένα ζήτημα το οποίο τα κεντρικά εργαστήρια R&D της Toyota φέρονται να έχουν λύσει.

Όσο και αν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να έχουν μακρά διάρκεια ζωής, κάποια στιγμή η χωρητικότητά τους φθίνει σημαντικά και χρίζουν αντικατάστασης. Κάτι που είναι προς το παρόν τρομακτικά κοστοβόρο. Που σημαίνει συχνότερες φορτίσεις και μικρότερη αξιοπιστία. Ως προς το δεύτερο, έχει ήδη αποδειχθεί ότι τον χειμώνα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Στην Ιαπωνία όμως, ένα τμήμα ερευνητών των εργαστηρίων Toyota Central R&D μάλλον βρήκε τον τρόπο για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων μπαταριών.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι εάν εγχέεις ορισμένα χημικά στα στοιχεία της μπαταρίας μπορείς να την επαναφέρεις σχεδόν στα αρχικά της επίπεδα αποδοτικότητας. Εν ολίγοις, θα αποκτήσει περισσότερους κύκλους φόρτισης, που είναι και το ζητούμενο.

Η ουσία που χρησιμοποιείται για αυτή τη διαδικασία δεν έχει γνωστοποιηθεί με λεπτομέρειες, αλλά λέγεται ότι μπορεί να αποκαταστήσει έως και το 80% της αρχικής χωρητικότητας της μπαταρίας.

Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρά τη δύσκολη διαδικασία, η μπαταρία θα διατηρήσει την αποδοτικότητα και τους κύκλους φόρτισης μέχρι και το 100% της ενεργειακής της χωρητικότητας.

Σημείωση: Τα πειράματα και οι δοκιμές φέρονται να έγιναν τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε ακόμη

Στρατηγική συνεργασία Προκοπίου – Lamda για ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο Ελληνικό: Πώληση μετοχών αξίας €25 εκατ. στη ZEPKO

Πώς οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών

Κρατικός Προϋπολογισμός: Υπερπλεόνασμα 2,35 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ