Η εμφάνιση της Μηχανικής που έχει να συμμετάσχει σε τεχνικό έργο περίπου μία δεκαετία είναι ο τρίτος φάκελος που κατατέθηκε χθες στον διαγωνισμό για το «Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα».

Για το έργο συνολικού ύψους 292 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι δεν ήταν μοναδική έκπληξη η απουσία από το διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ.

Μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η επανεμφάνιση της κατασκευαστικής εταιρείας του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, η οποία μάλιστα επιδιώκει να επιστρέψει στον κλάδο των κατασκευών.

Με βάση μάλιστα την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 40 εκατ. ευρώ.

Στόχος όπως δηλώνουν στελέχη της είναι η κεφαλαιακή της ενίσχυση για τη διεκδίκηση νέων έργων (δημοσίων, ΣΔΙΤ), έργων ανάπτυξης ακινήτων και ΑΠΕ καθώς και η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Μηχανική λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια δεν διαθέτει σε ισχύ το τεχνικό της πτυχίο.

Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι στο διαγωνισμό θα χρειαστεί δάνεια εμπειρία από άλλη τεχνική εταιρεία για να μπορέσει να προχωρήσει.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου στο πλαίσιο της Α’ Φάσης της Διαγωνιστικής Διαδικασίας για  «Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής» συμμετείχαν τρία σχήματα είναι:

1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ

2. ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ & ΤΕΡΝΑ ΑΕ

3. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την επιτροπή ο έλεγχος των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων και ο διαγωνισμός να περάσει στη Β’ Φάση.

Η Σύμβαση Σύμπραξης θα περιλαμβάνει  το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού.

Τα οφέλη του έργου

Στα πλεονεκτήματα του έργου είμαι η κατασκευή των αναγκαίων έργων για τη διασφάλιση της καλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής, η πρόληψη και η έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών αλλά και  ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παρακολούθησης της καλής λειτουργίας του ΕΥΣ. Επιπλέον ο εξορθολογισμός του κόστους και η βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης της λειτουργίας του ΕΥΣ αλλά και η βελτίωση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η συνολική συμβατική διάρκεια της σύμπραξης ανέρχεται σε είκοσι έτη.

Ο προϋπολογισμός του έργου κατά την περίοδο λειτουργίας του ανέρχεται στα 235 εκ. ευρώ σε καθαρή παρούσα αξία.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» χρέους το γ’ τρίμηνο του 2021- Στο 97,7% του ΑΕΠ, το χρέος της Ευρωζώνης (γραφήματα)

Οι Τούρκοι που έφτιαξαν ένα μοναδικό delivery app από την κουζίνα του σπιτιού τους

Netflix: Ετοιμάζεται να χάσει κεφαλαιοποίηση $45 δισ. – Προβλέψεις… καταστροφής από τα ίδια της τα στελέχη