Την έμπρακτη στήριξή της στο ελληνικό οικοσύστημα, το οποίο μετρά ήδη πολλά exits, ενώ πριν από λίγο διάστημα απέκτησε και τον πρώτο του «μονόκερο», παρέχει η Ομογένεια, με πολλούς εκπροσώπους της να κρύβονται πίσω από σημαντικά deals νεοφυών επιχειρήσεων.

«Στα τελευταία exits βλέπουμε μια δραστηριοποίηση των Ελλήνων της Ομογένειας. Σημαντικό, δηλαδή, ρόλο σε τεχνολογικά exits, όπως της Think Silicon, έπαιξαν συγκεκριμένοι ομογενείς που δουλεύουν σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Ανθρωποι με ελληνική καταγωγή που έχουν επιτελικές θέσεις αρχίζουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τις ελληνικές προσπάθειες.

Φυσικά, δεν το κάνουν μόνο από αγάπη στη χώρα, αλλά γιατί αντιλαμβάνονται πως υπάρχει ένα οικοσύστημα που έχει ωριμάσει σε αξιόλογο βαθμό», ανέφερε ο κ. Σπύρος Αρσένης, Head of Business Innovation Development Unit του NBG Seeds, σε πρόσφατη ημερίδα του The People’s Trust, με θέμα «Μικρές Επιχειρήσεις: Η επόμενη μέρα».

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι ομογενείς που παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στους Ελληνες startuppers;

Μαρίνα Χατζοπούλου

Επενδύσεις σε πλείστες ελληνικές startups -μεταξύ των οποίων η PΝΟΕ, με την πρωτοποριακή συσκευή ανάλυσης αναπνοής, η Advantis, που έχει αναπτύξει ένα λογισμικό για την επεξεργασία των ιατρικών εξετάσεων, και η RTsafe που δημιουργεί ανατομικά ακριβείς προσομοιώσεις του κεφαλιού ενός ασθενούς, βοηθώντας τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να τελειοποιήσουν τις θεραπείες ακτινοβολίας- έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια η Μαρίνα Χατζοπούλου.
Παράλληλα, κατέχει θέση μέντορα στο Egg των Eurobank – Corallia, ενώ είναι, επίσης, επενδυτής σε δύο startup funds (Marathon και Venture Friends).

«Οι Eλληνες στην Αμερική έχουν αντιληφθεί ότι πλέον τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει, οι ίδιοι οι νέοι έχουν αλλάξει. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τομείς, όπως η ιατρική τεχνολογία. Κάθε μήνα κάνουμε μiα σύνδεση μέσω Zoom, όλοι οι ομογενείς σε Βοστόνη και Νέα Υόρκη, για να μιλήσουμε για το οικοσύστημα στη χώρα», σημειώνει στο «business stories».

Μαρίνα Χατζοπούλου

Η ίδια, πάντως, κόλλησε το μικρόβιο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας από τον πατέρα της, ο οποίος από καθηγητής στο ΜΙΤ βρέθηκε να ηγείται μιας startup, της Thermo Fisher, που πλέον είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εμφανίζει έσοδα άνω των 24 δισ. δολαρίων και απασχολεί περισσότερους από 70.000 υπαλλήλους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για να ακολουθήσει το όνειρό της έπρεπε να εγκαταλείψει τη Wall Street, με την ίδια να παραδέχεται πως η μετάβαση δεν ήταν εύκολη λόγω… ωραρίων και ενδυμασίας. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, τη δικαίωσε, αφού η πρώτη της startup -η Z Corporation, με κύρια δραστηριότητα την κατασκευή 3D εκτυπωτών- είχε τη στιγμή της πώλησής της αποτίμηση 30 εκατ. δολαρίων.

Η επιχειρηματική της δραστηριότητα, ωστόσο, δεν σταματά εκεί, μετρώντας αρκετές επιτυχημένες προσπάθειες, ενώ σήμερα είναι επικεφαλής στη Levitronix Technologies, μια εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση σε μαγνητικά – αιωρούμενες αντλίες.

Κώστας Μάλλιος

Το όνομα του Κώστα Μάλλιου, του επικεφαλής της Applied AI Group, του πολυεθνικού κολοσσού Applied Materials που βρίσκεται στη βάση της παγκόσμιας αλυσίδας ημιαγωγών στον κόσμο, των chips, φιγουράρει πίσω από μερικά από τα πλέον επιτυχημένα deals ελληνικών startups.

Η αρχή έγινε με την Innoetics που αποτελεί το δεύτερο -μετά την Beat- exit που πέτυχε το εγχώριο οικοσύστημα. Η startup του Αιμίλιου Χαλαμανδάρη εξαγοράστηκε από τη Samsung, με τον κ. Μάλλιο να αποτελεί ένα από τα μέλη του Advisor Board.

Κώστας Μάλλιος

Η συνέχεια ήρθε με τη Think Silicon των Γιώργου Σιδηρόπουλου και Ιάκωβου Σταμούλη, που από το 2020 έχει ενταχθεί στον όμιλο της Applied Materials.

Η ενασχόλησή του με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ξεκινά λίγο μετά την αποχώρησή του από τη Microsoft -το 2011- και ενόσω βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές. Τότε προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει ένα συγγενικό του πρόσωπο να σηκώσει χρήματα για μία επιχειρηματική προσπάθεια. Κάπως έτσι ξεκίνησε η εμπλοκή με το PJ Catalyst, στην επενδυτική ομάδα του οποίου παραμένει έως σήμερα.

Μιχάλης Τζάννες

Η μουσική αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον κρίκο που συνδέει τους ιδρυτές της Accusonus, Αλεξ Τσιλφίδη και Ηλία Κοκκίνη, με τον άγγελο-επενδυτή και μετέπειτα πρόεδρο της startup Μιχάλη Τζάννε. Κι αυτό γιατί οι πρώτοι δηλώνουν παθιασμένοι με αυτή, ενώ ο τρίτος αποτελεί μέλος μιας ροκ μπάντας στη Βοστόνη, των French Lick (πλήκτρα).
Πριν από μικρό διάστημα η τριάδα κατάφερε να ταράξει τα νερά του εγχώριου οικοσυστήματος, αφού οι πληροφορίες την ήθελαν να βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή χρυσής συμφωνίας με το Facebook.

Μιχάλης Τζάννες

Μολονότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις, η αγορά ήδη προεξοφλεί το deal, προσπαθώντας να υπολογίσει το τίμημα. Αυτό θα είναι, ίσως, ένα από τα πιο δυνατά exit, με τον κ. Τζάννε να έχει προσθέσει στο ήδη εντυπωσιακό βιογραφικό του ακόμη μία επιτυχία.
Ο ίδιος, άλλωστε, διετέλεσε CEO για περισσότερο από μια δεκαετία στην Aware Inc. με έδρα το Μπέντφορντ, η οποία εισήχθη στην αγορά του NASDAQ το 1996, ενώ έχει συνιδρύσει την Tzannes Patent Management (TzPM) που συμβουλεύει εταιρείες στην ανάπτυξη και αδειοδότηση πνευματικής ιδιοκτησίας σε τηλεπικοινωνίες και IoT.
Στην Ελλάδα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Athroa Innovations, Irida Labs και Yodiwo, αλλά και της συμβουλευτικής επιτροπής του Ταμείου Φαιστός.

Διαβάστε ακόμα:

Φαινόμενα αισχροκέρδειας με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Οικογένεια Τίγκα: Πάλι στο σφυρί το ακριβότερο – κάποτε – ακίνητο στην Ελλάδα

Ενεργειακό κόστος: Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Ευρώπη για άμεσες παρεμβάσεις, αλλιώς εθνικά μέτρα