Επιχειρήσεις

Τρόμος στην κινεζική αγορά ακινήτων: Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και η Sinic

  • newsroom


Κι άλλοι κνεζικοί developers ακινήτων ζητούν είτε παράταση για την εξόφληση χρεογράφων ή ανταλλαγή χρέους

Αυξάνονται και πληθύνονται τα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων, καθώς η Sinic Holdings Group γίνεται η τελευταία κινεζική εταιρεία του κλάδου που προειδοποιεί για επικείμενη χρεοκοπία της, μετά την  Evergrande, καθώς ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε ξένους ομολογιούχους λόγω της έλλειψης ρευστότητας που την ταλανίζει.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η Sinic επισημαίνει ότι πρέπει να καταβάλει την τελική πληρωμή ομολόγου ύψους 250 εκατ. δολαρίων έως τις 18 Οκτωβρίου και ότι δεν δεν αναμένεται να μπορέσει να το κάνει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει «ντόμινο» και στα δύο άλλα χρεόγραφά της που λήγουν.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ανεστάλη η διαπραγμάτευση της η μετοχή της στο Χονγκ Κονγκ μετά από βουτιά 87%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας πιστωτής της έχει απαιτήσει την πληρωμή 75 εκατ. δολ. γιατί η Sinic δεν είχε καταβάλει δυο ημέρες νωρίτερα ποσό 38,7 εκατ. γουάν ή 5,12 εκατ. ευρώ από τόκους δύο ομολόγων.

Ο οίκος Fitch έχει υποβαθμίσει την Sinic στην κατηγορία «C», μια κατηγορία που παραπέμπει σε κατάσταση χρεοκοπίας. Στην ίδια κατηγορία υποβάθμισε και την Evergrande.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες ακινήτων προσπαθούν να αποφύγουν την πλήρη αθέτηση των επικείμενων υποχρεώσεών τους. Η Modern Land, ένας developer με έδρα το Πεκίνο με εκκρεμή ομόλογα 1,35 δισ. δολαρίων, ζητά από τους κατόχους τρίμηνη παράταση για την εξόφληση του χρεογράφου που λήγει στις 25 Οκτωβρίου. Η Xinyuan Real Estate, η οποία έχει 760 εκατ. δολάρια ομολογιακό χρέος, προτείνει αυτό που θεωρεί η Fitch Ratings μια προβληματική ανταλλαγή χρέους που περιλαμβάνει ένα ομόλογο σε δολάρια που λήγει την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη:

Χιλιάδες συνδρομητές της Wind εκτός δικτύου λόγω εργασιών τρίτων

FreedomPass Data: Σε 14.000 οι αιτήσεις την πρώτη ημέρα λειτουργίας του

Epsilon Net: Στις 3 Νοεμβρίου η Εκτακτη Γενική Συνέλευση για το split της μετοχής