Επιχειρήσεις

Uni Systems: Συνέχεια στο επενδυτικό σερί του 2021 – Συζητήσεις για εξαγορά σε ελληνική start up

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Ετοιμάζει νέες κινήσεις μετά από την είσοδο της στην Probotek, την απόκτηση του 60% της Intelli Solutions και την ίδρυση θυγατρικής στην Βαρκελώνη

Χρονιά σημαντικών εξελίξεων, αλλά και επενδύσεων η φετινή για τις ελληνικές εταιρείες της πληροφορικής. Έναν από τους τομείς της οικονομίας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, λόγω και της ψηφιοποίησης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αρκετά ταχείς πλέον ρυθμούς.

Από τους ισχυρούς «παίκτες» του κλάδου, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε όλα τα «μέτωπα» είναι η Uni Systems. Η θυγατρική του ομίλου Quest συνεχίζει από τις αρχές του χρόνου το δικό της επενδυτικό σερί και στο συγκεκριμένο timing προσανατολίζεται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στην εξαγορά κάποιου ποσοστού σε ελληνική start up με καινοτόμες λύσεις – που θα ενισχύσουν εκ νέου το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών της- και πραγματοποιούνται επαφές επ’ αυτού.

Οι συνομιλίες των επικεφαλής της Uni Systems με νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν πάντως κάτι πρωτόγνωρο, καθώς συμβαίνει αυτό και μέσω του Pleiades IoT Innovation Cluster, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Με τον κλάδο της πληροφορικής να μετρά, ήδη, σχεδόν διψήφιο αριθμό εξαγορών εντός του τρέχοντος έτους, η Uni Systems μπήκε δυνατά στο «παιχνίδι» από τα τέλη Ιανουαρίου, συνεπενδύοντας τότε με την Guardian Telematics στην νεοφυή Probotek με την παράλληλη είσοδο τους στο μετοχικό σχήμα της (με 25% και 33,34%, αντίστοιχα) και στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD).

Ο Business Development Director της εταιρίας, Αντώνης Κασσάνο, είχε εξαγγείλει μάλιστα και «νέες Probotek», μέσα από τις συνεργασίες του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας «Πλειάδες» για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Το καλοκαίρι, η Uni Systems πρόσθεσε στο ενεργητικό της –μεταξύ άλλων- δυο ακόμα επενδύσεις, με δυο ηχηρές κινήσεις της με διαφορά μερικών ημερών η μια από την άλλη τον περασμένο Ιούλιο: στις 6/7/2021 έκανε γνωστή την δημιουργία νέας επιχειρηματικής οντότητας στη Βαρκελώνη με σκοπό να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά (την 5η της θυγατρική, ουσιαστικά, στο εξωτερικό μετά από αυτές σε Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Λουξεμβούργο, Μιλάνο) και στις 23/7/2021 την εξαγορά του 60% της Intelli Solutions με τίμημα 3,8 εκατ. ευρώ (το deal ολοκληρώθηκε την 1/10/2021).

Η Intelli Solutions είναι μία καινοτόμος εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, με επιτυχημένη πορεία άνω των 15 ετών, παρουσία στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη, εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακού μετασχηματισμού και διαθέτει εκτενές πελατολόγιο σε κλάδους όπως οι Τηλεπικοινωνίες, ο Τραπεζικός και Ασφαλιστικός τομέας, η Ναυτιλία, οι Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας και το Online Betting.

Σε συνέντευξή του στο newmoney ο CEO της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης, είχε τονίσει ότι η εταιρεία «βρίσκεται σε μια περίοδο αναζήτησης νέων ευκαιριών», συνεπώς θα πρέπει να αναμένονται και νέες επενδυτικές κινήσεις εκ μέρους της το προσεχές διάστημα, είτε σε επίπεδο εξαγορών, είτε στην σύσταση νέων θυγατρικών.

Οι νέες ταυτότητες και οι συμφωνίες με την Ε.Ε.

Τα projects που την αφορούν –ή την ενδιαφέρουν- πολλά.

Η Uni Systems συμμετέχει δε, σε μια από τις 3 κοινοπραξίες που πέρασαν στον «τελικό» του διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες με «συμπαίκτη» της την γαλλική Thales και ταυτόχρονα διεκδικεί νέα έργα (πέρα από όσα έχει κατοχυρώσει) από την «πίτα» των δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ενδεικτικά, τον Ιούνιο υπέγραψε σε κοινοπραξία με την Capgemini Invent συμφωνία-πλαίσιο με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Intellectual Property Office – EUIPO), αντιστοίχως τον Σεπτέμβριο με συμπαίκτες τις Unisys, Wavestone τετραετή σύμβαση για την υποστήριξη σειράς υπηρεσιών για την Ε.Ε. και συγκεκριμένα για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων Πληροφορικής Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης (eu-LISA), τον Οκτώβριο ανακοίνωσε την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 κ.α.

Στη «φαρέτρα» της έχουν προστεθεί από την Άνοιξη η συνεργασία με την TAS Group για την ευρωπαϊκή τραπεζική και χρηματοοικονομική αγορά και το MoU με την Netlinkz.

Στα αποτελέσματα του εξαμήνου 2021 του ομίλου Quest, υπενθυμίζεται, η Uni Systems (Υπηρεσίες Πληροφορικής) εμφάνισε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (22,1%), υπερδιπλασιασμό στην προ φόρων κερδοφορία (135,2%) και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Διαβάστε ακόμη

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά το εμπόριο – Eλλείψεις φοβούνται οι μεγάλες αλυσίδες

Επιχειρήσεις: Πώς μπορείτε να αυξήσετε σε έως 70 τις δόσεις για οφειλή που ήδη ρυθμίζετε

Το project Galileo, η εύγλωττη σιωπή για την Τράπεζα Αττικής, η μάχη της Αριάδνης και η «φωλίτσα» του Κολωνακίου