Σε μια χρονιά «γεμάτη» εξελίξεις για τον κλάδο της πληροφορικής, η Quest διατηρείται στην πρώτη γραμμή με «αιχμή του δόρατος» τη Uni Systems και τρέφει προσδοκίες για την επόμενη μέρα σε μεγάλα μέτωπα της αγοράς.

Η εξαγορά της το 2006 (σταδιακά αποκτήθηκαν ποσοστά της 100% θυγατρικής σήμερα) υπήρξε ένα από τα πετυχημένα deals του Θεόδωρου Φέσσα που βοήθησαν για να «χτιστεί» το σημερινό «οικοδόμημα» του εισηγμένου ομίλου και σήμερα αποτελεί -πέρα από μια εκ των παλαιότερων και πιο εξειδικευμένων- και μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρίες του χώρου της, με πολλές προοπτικές για το μέλλον.

Το βλέμμα για τη Uni Systems είναι στραμμένο αυτή την εποχή και στους διαγωνισμούς των +6 δισ. ευρώ του δημοσίου με φόντο τον υπό εξέλιξη ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει σημαντικά projects, χρηματοδοτούμενα και από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ και η παρουσία της (σε συμμαχία με τη γαλλική Thales) στη short list της αντίστοιχης διαδικασίας για την ανάθεση του έργου των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες -μεταξύ των τριών κοινοπραξιών που πέρασαν την τεχνική αξιολόγηση- της επιτρέπει να αισιοδοξεί για την τελική έκβαση.

Παράλληλα, όπως έχει αναφερθεί στην πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεση της Uni Systems για το 2020, τα ανεκτέλεστα συμβασιοποιημένα έργα της εταιρείας μέχρι και το 2024 για την Ελλάδα και το εξωτερικό, φτάνουν στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ (και ξεπερνούν τα 310 εκατ. ευρώ το 2021).

Ένα «απόθεμα» το οποίο συνδυάζεται με τις εκτιμήσεις για διψήφια αύξηση εσόδων της, προερχόμενης κυρίως από τη συνέχιση της ζήτησης για τις υπηρεσίες της εντός και εκτός συνόρων, με αντίστοιχη άνοδο των κερδών.

Αναμφίβολα η Uni Systems, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τον Γιάννη Λουμάκη, θεωρείται ισχυρό «όπλο» για την Quest το οποίο μπορεί να φέρει έσοδα ρεκόρ λόγω και των θετικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά της πληροφορικής.

Αν και δεν έχει γίνει ως τώρα κανένα σχόλιο περί αυτού από την πλευρά του ομίλου ή της διοίκησης, ούτε έχει δοθεί κάποια τέτοια πληροφορία, στελέχη του κλάδου θεωρούν ως ένα ενδιαφέρον σημείο για την πορεία της εταιρείας και το αν ο βασικός μέτοχος, Θεόδωρος Φέσσας, θα επεδίωκε προσεχώς την «απόσχιση» της Uni Systems και την αυτόνομη είσοδο της στο ΧΑΑ, καθώς κάτι τέτοιο σχολιάζουν πως, ίσως, θα διευκόλυνε τις κινήσεις της.

Αύξηση πωλήσεων 24,3%

Οι «καλοί οιωνοί» εμφανίστηκαν για τη Uni Systems από την «αυγή» του 2021. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+24,3%), υπερδιπλασιασμός στην προ φόρων κερδοφορία (+137,7%) και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους. Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής συνέχισε να αυξάνεται, όπως τονίστηκε, εν μέρει και λόγω της πανδημίας που επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και, επίσης, ότι η Uni Systems λειτουργεί πιο αποδοτικά, με τη συγκράτηση χρηματοοικονομικών και λοιπών δαπανών.

Ταυτόχρονα, έχει επισημανθεί ότι παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία στις αγορές, μεγάλοι πελάτες της εταιρείας δεν εντάσσονται στις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει ή υπολειτουργούσαν τους προηγούμενους μήνες (π.χ. εστίαση, εκπαίδευση, ξενοδοχεία, τουρισμός), με αποτέλεσμα να συνεχισθούν απρόσκοπτα τα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στα κυριότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Uni Systems ως ομίλου περιλαμβάνονται «η ύπαρξη τεχνογνωσίας και η συνεχής παρακολούθηση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που έχουν εφαρμογή στον τομέα της πληροφορικής περιλαμβάνοντας και παράλληλους κλάδους, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων λύσεων, συνδυάζοντας την παροχή όλων των συναφών υπηρεσιών με τον καταλληλότερο κατά περίπτωση εξοπλισμό και λογισμικό».

Στην «φαρέτρα» της έχουν προστεθεί άλλες σημαντικές συνεργασίες πλην αυτής με τον «συμπαίκτη» της στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, τον γαλλικό «κολοσσό» της Thales Group (με προοπτική «συμπόρευσής» τους και σε άλλους τομείς), όπως συνέβη τον Απρίλιο με την TAS Group για την ευρωπαϊκή τραπεζική και χρηματοοικονομική αγορά κ.ά.

Οι ευκαιρίες εξαγορών και οι «Πλειάδες»

Η Uni Systems πιστώθηκε μία από τις πρώτες επενδυτικές συμφωνίες του κλάδου για το 2021. Με την Guardian Telematics συν-επένδυσαν στην Probotek αποκτώντας συμμετοχή στο μετοχικό της σχήμα (25% και 33,34%, αντίστοιχα) με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD).

Μια αγορά με τεράστιες προοπτικές, καθώς στον πυρήνα της τεχνολογίας drone βρίσκονται λύσεις cloud, κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης, big data, ανάλυσης εικόνας, αυτονομίας, edge computing και δικτύων νέας γενιάς.

Προηγήθηκε η πριν από μερικούς μήνες ίδρυση του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας «Πλειάδες» για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Pleiades IoT Innovation Cluster), που ανακοινώθηκε το φθινόπωρο από την Uni Systems, με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογικής καινοτομίας στην περιοχή του Internet of Things (IοΤ), μέσω της συντονισμένης συνεργασίας μεταξύ των μελών του.

Εκτιμάται ότι μέσα από τις «Πλειάδες» θα προκύψουν και άλλες ανάλογες επενδυτικές ευκαιρίες, με «νέες Probotek». Παράλληλα, συνεχίζει να επενδύει στην Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία και μέσω συμμετοχής σε έργα που καλύπτονται από ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδότησης. Ακόμα, το γεγονός ότι στον φετινό ευρύτερο σχεδιασμό της Quest περιλαμβάνονται επενδύσεις 8 εκατ. ευρώ για την Uni Systems, δημιουργούν τις προοπτικές να εισέλθει ακόμα πιο δυναμικά στο «παιχνίδι» των εξαγορών.

Στο επενδυτικό της στόχαστρο μπαίνουν εταιρείες με συγκεκριμένη τεχνογνωσία σε περιοχές συμπληρωματικές που έχουν και ιδιοπαραγόμενο λογισμικό, με κάποιες εκ των οποίων υπάρχουν ήδη συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο.