Ήταν μέχρι πριν κάποια χρόνια ένας από τους ισχυρούς παίκτες του λιανεμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα. Η επιθετική πολιτική τιμών που ακολουθούσε η διοίκηση της εταιρείας αποτέλεσε το μεγάλο «δέλεαρ», συγκεντρώνοντας την προτίμηση των πελατών. Έτσι η αλυσίδα Βασίλαγας 3Β Markets μεγάλωσε φτάνοντας τα 13 σημεία πώλησης.

Κάποια στιγμή μάλιστα προ δεκαετίας είχε βουίξει η αγορά από πληροφορίες που έλεγαν ότι η οικογένεια Βασίλαγα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό «γίγαντα» του λιανεμπορίου Walmart, ο οποίος εφέρετο να ψάχνει τον κατάλληλο «συνεργάτη» για να εισέλθει στην Ελλάδα. Ασφαλώς αυτό ήταν ένα «όνειρο απατηλό»…

Τα προβλήματα και λόγω της κρίσης δεν άργησαν να φανούν. Τα ράφια άδειαζαν, τα χρέη έπαιρναν την ανηφόρα, αλλά ο Κωνσταντίνος Βασίλαγας έλεγε ότι έχει κλείσει συμφωνία με μεγάλη γαλλική εταιρεία στο χώρο του retail, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει ως στρατηγικός επενδυτής στην αλυσίδα του. Στην πορεία η γαλλική εταιρεία αποδείχθηκε…χονδρέμπορος οπωροκηπευτικών από τη Β. Ελλάδα. Ούτε και αυτό το σχέδιο όμως ευοδώθηκε.

Τα μεγάλα προβλήματα στην αλυσίδα ξεκίνησαν το 2016, όταν τα ράφια των καταστημάτων άρχισαν να μένουν άδεια και να υπάρχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή των προμηθευτών και στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Κάπως έτσι τον Αύγουστο του 2017, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η «Βασίλαγας Α.Ε.» κηρύχθηκε σε πτώχευση με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 15η Μαΐου 2017.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2015 η εταιρεία έκανε κύκλο εργασιών 18,75 εκατ. ευρώ, ενώ είχε συσσωρευμένες ζημίες 1,2 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις για δάνεια και χρωστούμενα σε προμηθευτές ύψους 9,71 εκατ. ευρώ.

Μετά την πτώχευση τα καταστήματα άρχισαν να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, με τους ιδιοκτήτες της αλυσίδας να «εξαφανίζονται», ενώ ακολούθησε το επόμενο «επεισόδιο» με τους πλειστηριασμούς για τα ακίνητα της εταιρείας.

Στην πορεία βγήκαν στο σφυρί κάποια καταστήματα και άλλα εμπορικά ακίνητα (αποθήκες κλπ), όλα στην περιοχή της Β. Ελλάδας.

Το…θρίλερ με τους συνδίκους πτώχευσης και το νέο σφυρί

Η όλη διαδικασία, ωστόσο, είχε και απρόοπτα, όπως το…θρίλερ με τους συνδίκους πτώχευσης.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία η εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση διορίστηκε σύνδικος πτώχευσης ο Ι.Τ. ο οποίος δεν αποδέχθηκε το διορισμό του. Στη συνέχεια, την ίδια χρονιά με νέα απόφαση του ίδιου δικαστηρίου διορίστηκε σύνδικος πτώχευσης η Α.Γ. η οποία επίσης αποποιήθηκε τον διορισμό της. Μετά με άλλη απόφαση του δικαστηρίου το 2018 διορίστηκε σύνδικος πτώχευσης η Α.Μ., που και αυτή αποποιήθηκε τον διορισμό της. Τελικά με μια ακόμη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, επίσης το 2018, διορίστηκε σύνδικος πτώχευσης ο δικηγόρος Γεώργιος Καραμανίδης.

Με τον ίδιο ως επισπεύδοντα έχει οριστεί ο επόμενος πλειστηριασμός για τις 13 Δεκεμβρίου 2023. Αυτός στρέφεται κατά της εταιρείας «Υιοί Κ. Βασίλαγα-Καφέδες-Τρόφιμα Α.Ε.» και αφορά αγροτεμάχιο έκτασης 11,25 στρεμμάτων στη Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη.

Εντός του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό κτηριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, δύο ορόφους και ισόγειο τμήμα παραγωγής, με συνολική επιφάνεια 4.653,72 τ.μ.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει καθοριστεί, με βάση τις εκθέσεις εκτίμησης, στο ποσό των 1.340.000 ευρώ.

Το ακίνητο βαρύνεται με προσημειώσεις και κατασχέσεις.

Η πορεία της εταιρείας

Η οικογένεια Βασίλαγα είχε αρχικά πολυετή δραστηριότητα στην αγορά του καφέ, διατηρώντας επιχειρηματικές επαφές και με τη Βενεζουέλα. Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Βασίλαγας μαζί με τους τρεις γιους του, ίδρυσε το 1994 την εταιρεία Βασίλαγας Α.Ε. 3Β Markets, με αντικείμενο την εισαγωγή ειδών σούπερ μάρκετ.

Στην πορεία η εταιρεία δημιούργησε αλυσίδα καταστημάτων λιανικής στη Β. Ελλάδα ενώ από το 2006 είχε παρουσία και στη χονδρική με δύο καταστήματα cash&carry (ένα στο Κάτω Σχολάρι Χαλκιδικής και ένα στο Καλοχώρι).

Από το 2015-16 και μετά ξεκίνησε η σταδιακή κατάρρευσή της υπό το βάρος ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων…

Διαβάστε ακόμη:

Στα «κάγκελα» οι ξενοδόχοι για το τέλος ανθεκτικότητας και τα «Αirbnb» (πίνακας)

COP28: Στο Ντουμπάι παρουσία Mητσοτάκη η συμφωνία για νέο πράσινο νησί με την Masdar

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στην Energean για νέα ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ