Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στοχεύει η διοίκηση του Ομίλου Fourlis για την είσοδο της Trade Estates στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε προς τους μετόχους της εταιρείας κατά τη διάρκεια της χθεσινής Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Τόσο ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Βασίλης Φουρλής, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Βαλαχής στην εξέφρασαν αισιοδοξία για τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου φέτος με βάση τις επιδόσεις του α’ τριμήνου, που παραδοσιακά είναι το χειρότερο από άποψη κερδοφορίας.

Στα highlights της χθεσινής ΓΣ επίσης η αποκάλυψη ότι το Retail Park του Ελληνικού που θα «τρέξει» η Trade Estates βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης, το Retail Hub που θα στηθεί στην περιοχή του αεροδρομίου όπου θα μεταφερθούν τα κεντρικά του Ομίλου, θα είναι έτοιμο ως τον ερχόμενο Ιανουάριο προβλέποντας και θέση για τρίτο ενοικιαστή (πέραν των ΙΚΕΑ, Intersport, Holland & Barrett), το προσωρινό «πάγωμα» των σχεδίων για το πάρκο στα Σπάτα λόγω… Microsoft καθώς και ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες στο ΙΚΕΑ της Πάτρας με αυτό του Ηρακλείου να ακολουθεί. Επιπρόσθετα γνωστοποιήθηκε πως αυτές τις μέρες τέθηκε σε λειτουργία το eshop της Holland & Barrett ενώ ως το τέλος της χρονιάς αναμένεται η προσθήκη τριών νέων καταστημάτων στα πρώτα τρία που ήδη λειτουργούν. Αξιοσημείωτη επίσης και η απάντηση του κ. Βασίλη Φουρλή προς το newmoney στο περιθώριο της Συνέλευσης ότι γίνονται συζητήσεις με πιθανό επενδυτή στην Trade Estates οπότε εξακολουθεί να είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να πάει στη δημόσια εγγραφή διαθέτοντας το 25% έχοντας και τρίτο μέτοχο στο «άρμα» (ο δεύτερος είναι η Autohellas που έχει 12%).

Στην παρθενική του εμφάνιση σε Γενική Συνέλευση ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Βαλαχής παρουσίασε τις κινήσεις αναδιοργάνωσης που έγιναν την περασμένη χρονιά στο κομμάτι της λιανικής αφενός σε ΙΚΕΑ και Intersport αφετέρου στις αποεπενδύσεις από Τουρκία και The Athlete’s Foot, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως πλέον τα προβλήματα στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας της πρώτης έχουν ξεπεραστεί. Παράλληλα προανήγγειλε την επέκταση των δραστηριοτήτων τόσο σε καταστήματα όσο και σε συνεργασίες και για τους τρεις πυλώνες της λιανικής (ΙΚΕΑ, Intersport, Holland & Barrett).

«Αξιοποιώντας τις υποδομές και τις επενδύσεις που κάναμε, αλλά και την ισχυρή ομάδα με τα κίνητρα που θέτουμε (σ.σ. το νέο πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε στελέχη) είμαστε αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας», σημείωσε ο κ. Βαλαχής.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής, υποσχόμενος μάλιστα στους μετόχους πως το 2024, έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια, ο Όμιλος θα αρχίσει να ξαναδίνει guidance με τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της χρονιάς. «Οι εξωγενείς παράγοντες βελτιώνονται. Τα μεγέθη της αγοράς βελτιώνονται και το βλέπουμε στις πωλήσεις μας. Επίσης βελτιώνονται οι εσωγενείς παράγοντες: η οργάνωση της εταιρείας είναι σε καλό σημείο, διακόψαμε δραστηριότητες που δεν απέδιδαν, γενικά είμαστε σε ένα σημείο που έχουμε κάνει επενδύσεις και περιμένουμε τώρα να αποδώσουν», εξήγησε ο ίδιος.

Ο ίδιος στάθηκε στο «Όραμα 2026» βάσει του οποίου ο Όμιλος, χωρίς την Trade Estates, αλλά μόνο απ’ τη λιανική έχει βάλει στόχο να φθάσει σε κύκλο εργασιών τα 750 εκατ. ευρώ με περιθώριο EBIT 8%. Σε αυτό όπως τόνισε θα βοηθήσει ως μεγάλο κίνητρο το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών που υπερψήφισε χθες η ΓΣ και το οποίο έχει δύο φάσεις.
Στην πρώτη τέσσερα παλαιά στελέχη της εταιρείας, περιλαμβανομένου του κ. Βασίλη Φουρλή, θα λάβουν ως επιβράβευση συνολικά 800 χιλ. μετοχές που θα διατεθούν ισομερώς. Οι υπόλοιποι είναι οι κ.κ. Νίκος Χαμαντάς, Γιάννης Λιούπης και Απόστολος Πεταλάς.
Σε δεύτερη φάση 1,3 εκατ. μετοχές θα διατεθούν στα 30-35 βασικά στελέχη του Ομίλου που θα «τρέξουν» το φιλόδοξο εγχείρημα. Για όλους τους παραπάνω θα υπάρχει ρήτρα διετούς παρακράτησης.
«Σε όλη την ιστορία της εταιρείας έχουν δοθεί σε στελέχη συνολικά 1 εκατ. μετοχές. Και αυτές έχουν πληρωθεί προς 3,3 εκατ. ευρώ, άρα δεν έχουν δοθεί μετοχές πέρα απ’ αυτές που έχουν ήδη εξασκηθεί μέχρι στιγμής», διαβεβαίωσε ο κ. Φουρλής τους μετόχους.

Σε ό,τι αφορά την Trade Estates ο κ. Φουρλής επανέλαβε ότι η είσοδος της στο ΧΑ θα αυξήσει σημαντικά την υπεραξία του Ομίλου, που σήμερα έχει αποτίμηση όση περίπου είναι αυτή των ακινήτων της Trade Estates (!). Όπως τόνισε σταδιακά το μερίδιο της Fourlis θα υποχωρήσει κάτω του 50% ΑΕΑΑΠ. Για την εταιρεία έχει τεθεί στόχος η αξία των ακινήτων που θα ελέγχει ως το 2027 να φθάσει τα 740 εκατ. ευρώ. «Υπολογίζουμε τα τωρινά, αυτά που χτίζουμε, το Ελληνικό και κάποιες αγορές που θα κάνουμε», σημείωσε ο κ. Φουρλής. Σήμερα το net asset value της εταιρείας προσδιορίζεται στα 230 εκατ. ευρώ και το gross asset value στα 300 εκατ. ευρώ.

Στο δε pipeline έχει, όπως είπε ο κ. Φουρλής, τρία Logistic centers και τρία retail parks. «Αυτά είναι επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ. Και βέβαια θα αγοράσουμε και κάποια έτοιμα», τόνισε ο ίδιος αποκαλύπτοντας ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για κάτι, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες γι αυτό.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τα δάνεια της εταιρείας ο κ. Φουρλής τόνισε πως «είμαστε καλά. Είχαμε κλείσει ένα μεγάλο ποσό με σταθερό επιτόκιο, κάπου 3,κάτι% και τα υπόλοιπα τα παίρνουμε απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπότε δεν μας έχουν χτυπήσει. Στο μέλλον θα δούμε. Μη ξεχνάμε ότι θα πάρουμε και τα κεφάλαια απ’ το ΧΑ. Αν βάλεις τα 80 εκατ. που έχουμε κάνει το χετζινγκ, τα 100 εκατ. ευρώ που θα πάρουμε απ’ τα RRF συν το ΧΑ 70-100 εκατ., αυτά είναι υπέρ αρκετά για να κάνουμε ανάπτυξη μέχρι να πέσουν τα επιτόκια. Γιατί τα επιτόκια κάποια στιγμή θα πέσουν

Τέλος σε ό,τι αφορά το σχεδιαζόμενο Retail Park στα Σπάτα (απέναντι απ’ το Smart Park) ο κ. Φουρλής δήλωσε πως προς το παρόν το πρότζεκτ είναι σε φάση ανασχεδιασμού. «Εκεί, πίσω από εμάς, πήρε η Microsoft, κατά τύχη, μία μεγάλη έκταση για να κάνει το Data Center. Οπότε αρχίζουμε να σκεφτόμαστε εάν είναι τελικά σωστό να κάνουμε Retail Park ή κάτι άλλο. Ισως κάνουμε κάτι ‘Out of The Box’. Θέλουμε να αφήσουμε να διαμορφωθεί πρώτα ο χώρος για να πάρουμε αποφάσεις. Γιατί εκτός απ’ τη Microsoft έχουν μπει και ορισμένοι άλλοι στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων. Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε πολλά έργα, οπότε είπαμε να πάρουμε λίγο χρόνο να δούμε πως θα διαμορφωθεί η περιοχή και να στήσουμε μετά. Είναι πάντως μία καλή περιοχή. Από εκεί θα περάσει ο προαστιακός για Ραφήνα και θα ανοίξει η Αττική Οδός».

Διαβάστε ακόμη

Κωτσόβολος: Εδώ και μήνες βολιδοσκοπούν πιθανούς ενδιαφερόμενους οι Βρετανοί

Πόσο κοστίζουν τώρα τα εξοχικά κοντά στην Αθήνα – Αναλυτικά οι τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (πίνακας)

Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy: Στα μεγάλα «σαλόνια» του Χρηματιστηρίου η τριπλέτα της οικογένειας Στασινόπουλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ