Με την αγορά β’ κατοικίας συνολικά στη χώρα μας φέτος να αναμένει περαιτέρω άνοδο, ειδικά όσον αφορά τους ξένους αγοραστές, είναι ολοένα και αυξανόμενο το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικών κοντά στην Αθήνα, στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και φυσικά και στην Αίγινα.

Τα στοιχεία καταγράφει στην τελευταία της ανάλυση για την εξοχική κατοικία η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Engel & Völkers, η οποία επισημαίνει ότι η ζήτηση στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα βαίνει τα τελευταία χρόνια σταθερά αυξανόμενη από το ξένο κοινό με δεδομένη την εγγύτητα στην πρωτεύουσα, τις αυξανόμενες συνδέσεις και συχνότητες του αεροδρομίου της Αθήνας αλλά και τις βελτιούμενες υποδομές σε όλα τα επίπεδα, από τις μαρίνες μέχρι το γκολφ της Γλυφάδας και την υψηλή γαστρονομία της παραλίας, πέραν φυσικά των πιο ελκυστικών τιμών που ισχύουν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Συνολικά, η αγορά ακινήτων για β’ κατοικία στην Ελλάδα κινείται ανοδικά, με τους Γερμανούς, Αυστριακούς και Ελβετούς αγοραστές να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ψηλά στη λίστα όπως και Αμερικανοί, Άγγλοι, Ισπανοί και Γάλλοι αγοραστές. Οι ελκυστικές τιμές, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση επιπλέον εισοδήματος από τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι δύο από τις παραμέτρους που καθιστούν την Ελλάδα πρώτη επιλογή.

Οσον αφορά ειδικά το παραλιακό μέτωπο και τις εθνικότητες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον αυτή την στιγμή για αγορά ακινήτου κοντά στην Αθήνα η εταιρεία στέκεται στην αύξηση από τις ΗΠΑ την Κεντρική Ευρώπη «εν μέρει λόγω και της συνεχούς βελτίωσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας.

Η αγορά σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της Αθήνας έχει εξελιχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εν όψει και της μεγάλης ανάπτυξης του του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα στη Γλυφάδα, τη Βούλα και το Ελληνικό όπου παλαιότερα κτίρια κατεδαφίζονται πλέον για να αντικατασταθούν από πολύ σύγχρονες κατοικίες με υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθούν και αρκετές νέες κατασκευές με πολυτελή διαμερίσματα, που έχουν ήδη βγει στην αγορά».

Τι ζητούν οι αγοραστές;

«Οι προσδοκίες των αγοραστών για ένα δεύτερο σπίτι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα περιλαμβάνουν συχνά ανέσεις υψηλής ποιότητας, όπως πισίνες, πρόσβαση στην παραλία και θέα στη θάλασσα. Αναζητούν επίσης ακίνητα που προσφέρουν ιδιωτικότητα, ασφάλεια και εγγύτητα στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στο διεθνές αεροδρόμιο, ενώ μία άλλη παράμετρος που επίσης παίζει ρόλο για τη συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών από το εξωτερικό αποτελεί και το γεγονός ότι είναι αρκετοί αυτοί που ζητούν να υπάρχουν κοντά και οργανωμένη εμπορική πιάτσα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Γλυφάδας. Η γενική απαίτηση για τους περισσότερους υποψηφίους αγοραστές είναι το ακίνητο να έχει τα χαρακτηριστικά του νέου ή τουλάχιστον ανακαινισμένου. Αν δεν είναι ανακαινισμένο να έχει θέα και να βρίσκεται όσο πιο κοντά στη θάλασσα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την κατοικία τους όπως θέλουν. Μια άλλη τάση για τους ξένους αγοραστές που αναζητούν δεύτερη κατοικία είναι η αγορά διαμερισμάτων premium που αποτελούν μέρη ενός συγκροτήματος για επιπλέον ασφάλεια.».

Ως προς τις τιμές, τα υψηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Βουλιαγμένη όπου οι χαμηλότερες τιμές για μη ανακαινισμένα σπίτια είναι στις 4.000 ευρώ ανά τ.μ. ενώ για τα καινούρια σπίτια η τιμή υπερδιπλασιάζεται στις 9.000 ευρώ ανά τ.μ.. Αντίστοιχα συμβαίνει και στη Γλυφάδα με τιμές από 3.500 ευρώ ανά τ.μ. για τα παλιά έως τις 7.800 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα πιο φθηνά σπίτια από 1.500 ευρώ ανά τ.μ. και πάνω στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας συναντώνται στο Λαγονήσι.

Ενδιαφέρον ωστόσο καταγράφεται και για την Αίγινα, σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα, με τιμές επίσης από τα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. έως 3.000 ευρώ ανά τ.μ..

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova): Έτσι θα πέσουν οι τιμές για οπτική ίνα (γράφημα)

Κωτσόβολος: Εδώ και μήνες βολιδοσκοπούν πιθανούς ενδιαφερόμενους οι Βρετανοί

Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy: Στα μεγάλα «σαλόνια» του Χρηματιστηρίου η τριπλέτα της οικογένειας Στασινόπουλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ