Με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα αναμένεται ο Ομιλος Fourlis να ξεδιπλώσει το επενδυτικό του πρόγραμμα το 2022 έχοντας ως αιχμή πλέον τη νεοϊδρυθείσα Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

«Θα συνεχιστεί η υλοποίηση του 4ετούς πλάνου ανακαίνισης των καταστημάτων INTERSPORT και θα ξεκινήσει η κατασκευή των καταστημάτων ΙΚΕΑ σε Ηράκλειο και Πάτρα, τα οποία θα είναι μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης που θα υλοποιηθεί από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ», σημειώνει στην ειδική έκδοση “Οι Leaders της Οικονομίας” του Business Stories ο Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis Βασίλης Φουρλής, προσθέτοντας: «η τελευταία έχει αναλάβει πολλά και σημαντικά projects συμπεριλαμβανομένου και του project στο Ελληνικό».

Παράλληλα ο Ομιλος προετοιμάζεται ώστε τη νέα χρονιά να κάνει το πρώτο βήμα στο πλαίσιο δραστηριοποίησής του και σε τρίτο κλάδο της λιανικής, μετά τον οικιακό εξοπλισμό και τα αθλητικά είδη, με τον κ. Φουρλή να παραπέμπει για λεπτομέρειες στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2021 ήταν μία χρονιά με πολλές προκλήσεις.

«Από τη μία αντιμετωπίσαμε επιτυχώς τη σχεδόν 4μηνη περίοδο, οπού τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά και παράλληλα συνεχίσαμε το επενδυτικό μας πλάνο, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε και να αναπτύξουμε το κανάλι των ηλεκτρονικών πωλήσεων και τα Logistics Centers του Ομίλου», εξηγεί και προσθέτει: «με επενδύσεις που συνολικά θα φθάσουν τα 28-29 εκατ το 2021, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση της εφοδιαστικής αλυσίδας (Supply Chain) της INTERSPORT στο Logistics Center στο Σχηματάρι. Η επένδυση θα δώσει στη δραστηριότητα της INTERSPORT, τη δυνατότητα να υποστηρίξει μέσω προηγμένων αυτοματισμών όλη την εφοδιαστική αλυσίδα σε 4 χώρες, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του πελάτη με έναν οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο. Προχωρήσαμε σε ανακαινίσεις 15 καταστημάτων INTERSPORT και άνοιξαν τα νέα καταστήματα νέας γενιάς ΙΚΕΑ, εντός του αστικού ιστού, σε Πειραιά, Σόφια και στο “The Mall Athens” στην Αθήνα. Τέλος, τον Ιούλιο του 2021 ιδρύθηκε η θυγατρική του Ομίλου Trade Estates ΑΕΕΑΠ η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία».

Διψήφια αύξηση πωλήσεων

Ο Oμιλος, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, αναμένεται να κλείσει το 2021 με διψήφια αύξηση πωλήσεων με την ισχυρότερη επίδοση των ηλεκτρονικών πωλήσεων να λειτουργεί καταλυτικά.

Σημειωτέον πως στα αποτελέσματα του 9μήνου το κανάλι ηλεκτρονικών πωλήσεων είχε τζίρο 60,2 εκατ. ευρώ, σε μια αύξηση της τάξης του 55% σε σχέση με το 2020, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, αναμένεται να ξεπεράσει τα 77 εκατ. στο σύνολο του έτους.

«Σε επίπεδο κερδοφορίας το 2021 αναμένουμε να υπάρξει βελτίωση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020», σημειώνει.

Κι αυτό παρά την αναστάτωση που επικρατεί στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζοντας το σύνολο της αγοράς.

«Σήμερα οι ελλείψεις φτάνουν το 10-13% στην ΙΚΕΑ και αναμένεται η βελτίωση να ξεκινήσει σταδιακά από το B’ τρίμηνο του 2022. Με δεδομένο ότι εκπροσωπούμε brands όπως την ΙΚΕΑ και την INTERSPORT, με σημαντικές δυνατότητες ανεφοδιασμού παγκοσμίως, μας φέρνει σε ευνοϊκότερη θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι και το μόνο θετικό στοιχείο, από ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να αποκατασταθεί γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο, γι’ αυτό βλέπουμε και σημάδια μετατόπισης της παραγωγής από ανατολικά προς δυτικότερες οικονομίες», σημειώνει ο κ. Φουρλής.

Οι πληθωριστικές πιέσεις

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αν και θα εξακολουθούν να ασκούνται βραχυπρόθεσμα, σταδιακά θα επέλθει η αποκλιμάκωσή τους.

«Δεδομένου ότι οι κύριες αιτίες είναι η αύξηση της ζήτησης πρώτων υλών, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, καθώς οι παράγοντες αυτοί θα βελτιώνονται, θα αποκλιμακώνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις. Στο μεταξύ η σχέση μας με τους σημαντικούς παίκτες που εκπροσωπούμε, μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις όποιες αυξήσεις είτε σε επίπεδο προμηθευτών, είτε εσωτερικά στον Ομιλό μας, με αποτέλεσμα η επιρροή στον τελικό καταναλωτή να είναι η μικρότερη δυνατή», σημειώνει.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φουρλής υπογραμμίζει πως ο Ομιλος ακολουθεί τη στρατηγική της οριζόντιας και ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης.

«Θέλουμε εμείς, αλλά και οι συνεργάτες μας να δημιουργούμε πρόσθετη αξία παντού. Για την αγορά, την οικονομία και το περιβάλλον σε κάθε φάση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και με μετρήσιμες επιδόσεις ESG. Η ευθύνη, η διαφάνεια, η λογοδοσία και το επιχειρηματικό ήθος είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζουμε σήμερα το κοινό μας αύριο. Κάθε μας δράση συνεκτιμά δύο πλαίσια: τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και φυσικά τους αντίστοιχους εθνικούς στόχους. Από την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική διαχείριση μέχρι τις εργασιακές πρακτικές και τα ατομικά δικαιώματα, την πράσινη μετάβαση και τη ψηφιακή ενδυνάμωση, ο Ομιλος FOURLIS έχει ως αρχή να φροντίζει σήμερα, ώστε να υπάρχει επάρκεια και για τις επόμενες γενιές».

Διαβάστε ακόμη:

Ο τεχνολογικός κολοσσός Google το αποφάσισε: Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα απολύονται

Φθηνότεροι οι λογαριασμοί στην κινητή τηλεφωνία: Ποιοι θα δουν αυτόματα μειώσεις – Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση

Αυξήσεις στο ρεύμα: Έρχονται νέα μέτρα για στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις