Στις επενδύσεις της επόμενης πενταετίας που θα ανέλθουν στα 600 εκατ. ευρώ, πέραν των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί για το φάσμα, αναφέρθηκε από το βήμα του Delphi Economic Forum ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Χάρη Μπρουμίδη, η εταιρεία σταθερά πραγματοποιεί κάθε χρόνο μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα και μόνο την τελευταία 10ετία έχουν διατεθει κεφάλαια πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε δίκτυα, προϊόντα, υπηρεσίες. Το πρόγραμμα της επόμενης 5ετίας είναι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε δίκτυα 5G– έχοντας ξεκινήσει από τις μεγάλες πόλεις. «Επίσης σε τεχνολογίες σταθερής για ίνα μέχρι το σπίτι: Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα για 150.000 σπίτια και επιχειρήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια που προστίθενται στα 500.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα που έχουν προϊόντα με τεχνολογία ίνας, όπου έχουμε επενδύσει ήδη». Επίσης ‘’τρέχει’’ και το πλάνο που έχει ανακοινωθεί για τη σύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο σε 10 νησιά του Αιγαίου, με στόχο να πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες δικτυακής χωρητικότητας «και να δοθούν καινούριες δυνατότητες στον τουρισμό. Εχουμε ολοκληρώσει ήδη τις γεωτεχνικές μελέτες και σε ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε έτοιμοι ώστε να παραδοθεί το έργο».

Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος αναφέρθηκε και στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ειδικά ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία συνολικά για την Ευρώπη να περάσει γρήγορα σε μία ψηφιακή κοινωνία και ειδικά «για την Ελλάδα μία σημαντική ευκαιρία που παρουσιάζεται σπάνια να γιατρέψει τις πληγές της από την πανδημία, να περάσει σε μία ψηφιακή οικονομία, να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να ενισχύσει την καινοτομία. Είναι ένα καλό σχέδιο, έχει σωστές προτεραιότητες και πολιτικές, έστω κι αν κάποια σημεία χρήζουν βελτιώσεων όπως για παράδειγμα ότι υπάρχουν κάποια κενά δικτύων 5G σε ακραία λευκές περιοχές». Ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι αναγκαία συνθήκη, ωστόσο όχι απαραίτητα ικανή για να φέρουν τις αλλαγές που απαιτούνται: «Θα πρέπει να υπάρχουν δίκτυα, ψηφιακές δεξιότητες, ταχύτητα της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων και του κράτους». Το 60% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται σε εταιρείες μικρές με 9 εργαζόμενους. Υπάρχει σε αυτή τη συγκυρία η ευκαιρία να προχωρήσουν γρήγορα στην ψηφιακή μετάβαση και παράλληλα η απειλή να δημιουργηθεί χάσμα αν δεν πάρουν γρήγορα το ‘’τρένο’’. «Αν δεν μπεί η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας σε αυτό το άρμα πολύ γρήγορα, η ανταγωνιστικότητα θα μειωθεί δραματικά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», σχολίασε ο κ. Μπρουμίδης.

Διαβάστε ακόμα

Αθ. Κεφάλας (ΣΜΕ): Η εξόρυξη μέρος της λύσης στην πορεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για τις γονικές άδειες