Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας, Alecta, αντιμετωπίζει απώλειες ύψους σχεδόν 2 δισ. δολ. ως αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης επενδυτικής στρατηγικής που το οδήγησε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους σε δύο αμερικανικές τράπεζες που κατέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες και σε άλλη μία που ακόμα βρίσκεται εγκλωβισμένη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το μέγεθος των ζημιών έγινε πιο ξεκάθαρο από τη στιγμή που το ταμείο πούλησε όλο το μερίδιο του στη First Republic Bank με ζημία 7,5 δισ. κορωνών (728 εκατ. δολ.), σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Magnus Billing. Αυτό έρχεται επιπλέον αναμενόμενων απώλειες ύψους 8,9 δισ. κορωνών και 3,2 δισ. κορωνών στη Silicon Valley Bank και την Signature Bank, αντίστοιχα.

“Η αβεβαιότητα για το μέλλον της First Republic ήταν πολύ μεγάλη, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι η τράπεζα υποβαθμίστηκε σε junk”, αναφέρει ο Billing σε ένα email αφότου το Bloomberg News έλαβε αντίγραφο μιας επιστολής της Alecta στη Σουηδική Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας.

Ενώ η Alecta είναι αρκετά μεγάλη για να αντιμετωπίσει τις απώλειες χωρίς επιπτώσεις στους 2,6 εκατομμύρια Σουηδούς των οποίων οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις έχουν επενδυθεί στο ταμείο, η είδηση για τις ζημιές ​​έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης στη Σουηδία – ιδιαίτερα από τη στιγμή που πρόσφατα αποχώρησε από δύο τοπικές τράπεζες, τις Svenska Handelsbanken AB και Swedbank AB – και επέλεξε να επενδύσει στις εξειδικευμένες τράπεζες των ΗΠΑ.

Η SVB εξυπηρετούσε κυρίως την κοινότητα των startup, ενώ η Signature στόχευε στην κοινότητα των κρυπτο.

Στη σκιά των ζημιών από αυτές τις επενδύσεις το Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει εσωτερική έρευνα για τις επενδυτικές διαδικασίες. Έχει επίσης κληθεί από τις χρηματοοικονομικές αρχές της χώρας. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ωστόσο υποβάθμισαν τον κίνδυνο να πυροδοτήσει σοβαρή αστάθεια.

“Προφανώς είναι μια μεγάλη αποτυχία για εμάς ως επενδυτή”, δήλωσε ο Billing την περασμένη εβδομάδα. “Πρέπει να μάθουμε κάτι από αυτό και να λάβουμε μέτρα με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν”.

Με 1,2 τρισεκατομμύρια κορώνες περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, οι απώλειες των τραπεζών των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν τον δείκτη φερεγγυότητας του Ταμείου ο οποίος ανήλθε στο 218% στο τέλος του 2022.

Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι το συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο της στην First Republic ανερχόταν σε 9,7 δισ. κορώνες “πριν από την πώληση στις 15 Μαρτίου”. Το σουηδικό fund αγόραζε μετοχές της First Republic από το 2019 και έφτασε να αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας.
Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης, η συγκυβέρνηση και το πρέσινγκ στον Ανδρουλάκη, το ραντεβού Σταϊκούρα-τραπεζιτών, η κατεδάφιση στο Ελληνικό και η ώρα της ΔΕΗ

Ωδή στο ελληνικό street food: Τα 5 κορυφαία στο είδος τους σουβλάκια της Αθήνας – Τα συστατικά, η γεύση και τα κρυφά τους ατού

Η Αλβανία θέλει να γίνει το νέο Ελ Ντοράντο για επενδύσεις σε ακίνητα και τουρισμό (pics)