Απεργία σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι της Amazon σε μια αποθήκη στην κεντρική Αγγλία την Τετάρτη σε μια πολύμηνη διαμάχη για τους μισθούς, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι δραστηριότητες του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στη Βρετανία αντιμετωπίζουν απεργία.

Περίπου 300 εργαζόμενοι στο Κόβεντρι αναμένεται να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση, σύμφωνα με το συνδικάτο GMB.

Η Amazon αύξησε τον αρχικό μισθό κατά 50 πένες σε ένα ελάχιστο ποσό μεταξύ 10,50 και 11,45 λιρών (12,95 έως 14,12 δολάρια) ανά ώρα πέρυσι. Ο κατώτατος μισθός της χώρας, που σήμερα είναι 9,50 λίρες την ώρα, πρόκειται να αυξηθεί στα 10,42 τον Απρίλιο.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες εργατικές αναταραχές από την εποχή της ηγεσίας της Μάργκαρετ Θάτσερ, με το προσωπικό σε κρίσιμους τομείς, από νοσηλευτές και εργαζόμενους σε ασθενοφόρα μέχρι σιδηροδρομικούς και δικηγόρους, να πραγματοποιεί απεργίες σε αγώνες για καλύτερες αμοιβές για να αντιμετωπιστεί ο καλπάζων πληθωρισμός.

Καθορίζοντας την ημερομηνία της απεργίας νωρίτερα αυτό το μήνα, η ανώτερη οργανώτρια της GMB Amanda Gearing κάλεσε την Amazon να δώσει στους εργαζόμενους «μια κανονική αύξηση μισθού», λέγοντας ότι το προσωπικό μιας από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο δεν θα πρέπει να χρειάζεται να απεργήσει για να «κερδίσει έναν μισθό με τον οποίο μπορεί να ζήσει».

Η Amazon, η οποία απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους στις 30 αποθήκες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε απαντήσει τότε λέγοντας ότι οι αμοιβές της είναι ανταγωνιστικές.

Ο Darren Westwood, ο οποίος λέει ότι εργάζεται στην Amazon εδώ και τριάμισι χρόνια, δήλωσε στο Reuters ότι η τελευταία αύξηση των μισθών δεν ήταν αρκετή, καθώς η αύξηση των μισθών έχει μείνει πίσω από τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 41 ετών, 11,1%, κάποια στιγμή πέρυσι.

«Κανείς μας δεν θέλει να απεργήσει. Όλοι θα προτιμούσαμε να είμαστε στη ζεστασιά μέσα παρά να πίνουμε τσάι εδώ έξω στο κρύο, αλλά έχει φτάσει σε αυτό το σημείο τώρα που το κόστος ζωής έχει απλά τρελαθεί», δήλωσε πριν από την απεργία.

Διαβάστε ακόμη:

Επενδυτικό «Ελ Ντοράντο»: 134 άδειες για μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης (pics)

Ο ΣυΡιζΑΜΜΟΣ, οι εκλογές, το CVC και η Vodafone, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

Χρηματιστήριο: Πώς έφθασε στις 1.000 μονάδες μετά από … 97 μήνες – H κατοχύρωση κερδών και η συνέχεια